Anul acesta, muncim 138 de zile DOAR PENTRU A NE PLĂTI TAXELE LA STAT. Când vom sărbători Ziua Eliberării Fiscale în România

Anul acesta, muncim 138 de zile DOAR PENTRU A NE PLĂTI TAXELE LA STAT. Când vom sărbători Ziua Eliberării Fiscale în România
Publicat: 23/04/2012, 19:39
Actualizat: 23/04/2012, 19:41

Românii vor „sărbători” în luna mai „Ziua libertății fiscale”, după modelul american „Tax Freedom Day”.

Pe scurt, este vorba de o dată simbolică, fiind ziua până la care se consideră că angajații muncesc strict pentru a-și plăti taxele la stat, din această zi ei începând să câștige bani pentru ei înșiși. Ea este calculată în fiecare an, în diverse state, de diverse institute și ONG-uri, pe baza datelor oficiale privind veniturile și cheltuielile bugetare.

În acest an „Ziua libertății fiscale” în România ar cădea în data de 18 mai, ceea ce înseamnă că în acest an românii vor trebui să muncească 138 de zile pentru stat, arată calculele provizorii realizate de Centrul Independent pentru Studii în Economie și Drept (CISED). Astfel că 18 mai ar fi prima zi din care angajații români ar începe să muncească pentru ei înșiși. „Această dată este doar cu titlu ipotetic. În anii trecuți am stabilit această dată ghidându-ne după datele Eurostat, care deocamdată sunt indisponibile”, a declarat pentru gândul Bogdan Glăvan, prof. univ. dr. la Universitatea Româno-Americană și Director al Centrului de Economie Politica și Afaceri Murray Rothbard.

Anul trecut, în România „Ziua libertății fiscale” a fost pe 28 mai 2011, potrivit calculelor făcute de Centrul Independent de Studii în Economie și Drept (CISED) și pe 1 iulie 2011, conform calculelor realizate de Fundația pentru Reformă Europeană și Institutul de Economie Molinari (IEM), având la bază date de la Ernst &Young.

„Este probabil ca și în acest an în România > să fie tot în luna mai. Încă nu ne-am apucat de calcule, am așteptat publicarea tuturor datelor oficiale necesare”, a declarat pentru gândul Radu Nechita, președintele CISED.

Ponderea cheltuielilor cu impozitele, taxele și contribuțiile în totalul cheltuielilor totale ale gospodăriilor este de 15,8%, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică (INS). Cheltuielile totale ale populației, au fost, în trimestrul IV 2011, în medie, de 2.311 de lei lunar pe gospodărie (804 lei pe persoană) și au reprezentat 90,9% din nivelul veniturilor totale.

Cum se calculează „Ziua libertății fiscale”

Nechita a explicat că modelul de calcul folosit de CISED diferă de cel utilizat în SUA. „În SUA în calcule se folosesc datele privind veniturile bugetare. În primul an de calcul, în 2007, și noi am utilizat metodologia de calcul americană, adică datele privind veniturile bugetare. Ulterior am considerat mai relevante, pentru a reflecta împovărarea fiscală, datele referitoare la cheltuielile bugetare. Și în Franța se utilizează o modalitate de calcul similară”, ne-a spus Nechita.

În România, „Tax freedom day” a fost sărbătorită în ultimii doi ani de Centrul Independent pentru Studii in Economie si Drept (CISED), Centrul de Economie Politică și Afaceri Murray Rothbard, Societatea pentru Libertate Individuala (SOLIB) și Institutul Mises-România.

Potrivit raportului „Doing Business 2012”, al Băncii Mondiale (BM), publicat în toamna anului trecut, plata taxelor este un capitol la care România are probleme, deși a reușit îmbunătățiri față de anul anterior, ocupând poziția 154 în lume. Firmele trebuie să facă în medie 113 plăți pe an, pentru care pierd 222 de ore, adică mai mult de nouă zile, și transferă statului 44,4% din profit.

Venitul mediu brut anual pe locuitor pe care se bazează raportul BM pentru România este de 7.840 dolari SUA.

În SUA este celebrată pe 17 aprilie 2012

Marți, 17 aprilie, în SUA s-a celebrat „Tax Freedom Day”, cu patru zile mai târziu comparativ cu anul trecut, potrivit Tax Foundation. Acest lucru înseamnă că în acest an americanii au lucrat 107 zile, între 1 ianuarie și 17 aprilie, pentru a câștiga banii necesari pentru a-și plăti taxele, iar 17 aprilie este prima zi din an în care ei încep să muncească doar pentru ei.

Modificarea față de anul trecut ține de faptul că modul de calcul a fost completat, iar colectarea veniturilor din taxe a crescut mai repede decât veniturile plătitorilor de taxe, arată reprezentanții fundației.

Istoria „Zilei libertății fiscale”

În Statele Unite ale Americii conceptul „Ziua libertății fiscale” aparține unui om de afaceri din Florida, care a calculat pentru prima dată acest indicator în 1948 și care a înregistrat oficial această marcă.

În 1971 marca „Tax Freedom Day” a fost achiziționată de fundația Tax Fundation, care calculează acest indicator în fiecare an.

Din 1990 au devenit disponibile suficiente date pentru a calcula separat „Zilei libertății fiscale” pentru fiecare stat american.

Calculele pleacă de la presupunerea că plătitorii de taxe încep să muncească pe 1 ianuarie, câștigă aceeași sumă în fiecare zi și nu cheltuie nimic. În momentul în care populația a câștigat în cele din urmă suficient pentru a plăti toate impozitele anuale datorate statului, atunci se celebrează „Ziua libertății fiscale”. În 2012, americanii vor plăti 2.620 miliarde dolari pentru taxe federale și de 1.420 miliarde de dolari pentru taxe locale.

Cântecul „Tax freedom day”:

Sursa: YouTube

Mai multe organizații din diverse țări din întreaga lume realizează propriile lor analize privind „Ziua libertății fiscale”, potrivit Tax Foundation. Având în vedere diferitele moduri în care autoritățile fiscale colectează datele referitoare la finanțele publice, zilele libertății fiscale nu sunt comparabile de la o țară la alta.

Ziua libertății fiscale în Bulgaria

În Bulgaria, de exemplu, în 2011 „Ziua libertății fiscale” a fost pe 4 mai, potrivit calculelor Institutului de Economie de Piață, citat de Novinite. În Bulgaria, această zi cade de obicei în luna mai, iar faptul că ea a căzut mai devreme este din cauza crizei economice și a deficitului bugetar în creștere. Statul încasează mai puțin, dar continuă să cheltuie le fel, folosind rezervele și acumulând noi datorii, potrivit unui expert din cadrul Institutului menționat.

Fundatia pentru Reformă Europeană și Institutul de Economie Molinari au realizat în 2011 un calendar la nivelul Uniunii Europene al „zilelor libertății fiscale” pentru angajații din statele membre ale UE. Studiul a utilizat date furnizate de către Ernst & Young. Astfel, pentru România data calculată, pentru 2011, în acest studiu a fost de 1 iulie, în vreme ce din calculele CISED a reieșit data de 28 mai. Pentru Bulgaria data calculată a fost de 18 mai, în timp ce Institutul de Economie de Piață a calculat 4 mai 2011 ca fiind ziua libertății fiscale în Bulgaria.

(Click pentru a mări)

Sursă infografic: gandul.info (Corina Vârlan)

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...