Arhitecții euro s-au așteptat la criză, ca etapă în formarea Statelor Unite ale Europei – analist

Arhitecții euro s-au așteptat la criză, ca etapă în formarea Statelor Unite ale Europei - analist
Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 24/04/2012, 12:45

Politicienii și eurocrații care au gândit structurile zonei euro s-au așteptat ca uniunea fiscală să intre în criză la un moment dat, dar au considerat că aceasta va contribui la atingerea scopului lor, acela de a crea Statele Unite ale Europei, potrivit unui analist Cazenove.

Arhitecții zonei euro s-ar putea să fi știut tot timpul că structurile zonei euro sunt incomplete, însă s-au gândit că o criză structurală le-ar permite să introducă politica fiscală comună, care altfel ar fi fost politic imposibilă scrie pe blogul Wall Street Journal jurnalistul Martin Essex.

Teoria a fost prezentată de directorul pentru investiții al Cazenove Capital Management, Richard Jeffrey, la postul de radio BBC 5.

„Deși am puțin timp pentru teorii conspiraționiste, Jeffrey prezintă argumente foarte solide”, scrie Essex.

De-a lungul actualei crize a Greciei și băncilor europene a existat o presupunere larg acceptată că problemele zonei euro au fost cauzate de o concepție greșită că dacă voința politică este destul de puternică ar fi posibilă depășirea deficiențelor economice ale sistemului monetar.

Ideea că aceia care au construit uniunea monetară au știut întotdeauna că euro va intra în criză, dar au considerat că o astfel de situație le-ar permite trecerea la o uniune mai integrată, pe care mulți dintre ei o susțineau, sugerează mai mult decât naivitate, scrie Essex.

„Unii din politicienii care au introdus euro, și care au presat pentru introducerea acestuia, și-au dat seama că vom ajunge în această criză la un anumit moment, dar au realizat că o astfel de criză îi va apropia de scopul lor, care era și o uniune fiscală, și crearea Statelor Unite ale Europei. Reacția zonei euro de a spune că ceea ce avem nevoie acum este o uniune fiscală mai strânsă este exact ceea ce au vrut acei oameni. Știau unele din riscurile pe care și le asumau și că va exista o criză la un moment dat”, a spus Jeffrey la BBC Radio 5.

Afirmațiile analistului Cazenove duc dincolo de ideea că politicienii s-au gândit că voința politică singură poate ține la un loc zona euro. Lasă de înțeles că au știut că nu va fi așa, scrie Esex.

„Ideea este că, dacă procedezi logic, o monedă comună este ultimul lucru care ar fi de introdus (după politică fiscală comună, sisteme legislative, reglementarea pieței și altele) dacă ai vrea să aduci țările într-un fel de federație politică, deoarece moneda și politica fiscală comună ar aduce la suprafață toate tensinile dintre economiile țărilor respective”, a răspuns Jeffrey la întrebarea dacă susține că politicienii europeni au știut unde se va ajunge.

„Politicienii au inversat această logică și au considerat uniunea monetară un prim pas care ar forța și alții, întrucât ar necesita o abordare mai federală și în alte zone, precum politica fiscală, pentru a avea succes”, a spus el.

Pentru a-și susține teoria, analistul citează afirmații ale lui Romano Prodi în Financial Times în 2001, când italianul era președinte al Comisiei Europene.

„Sunt sigur că euro ne va obliga să introducem un nou set de instrumente de politică economică. Este imposibil politic să propunem așa ceva acum. Dar cândva va exista o criză și vor fi create noi instrumente”, declara Prodi la momentul respectiv.

Astfel, argumentează Jeffrey, uniunea monetară nu a reprezentat obiectivul final, ci numai un pas care necesita noi acțiuni la nivelul zonei euro, acțiuni care ar conduce eventual la scopul dorit: uniune completă politică și economică în Statele Unite ale Europei.

În acest context, nu este deloc surprinzător că investitori de la miliardarul George Soros la China sunt rezervați în privința ultimelor planuri de scoatere a zonei euro din criză, scrie Essex pe blogul WSJ.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Traficul paralizat în Constanța, din cauza repetițiilor pentru parada de 1 Decembrie!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Panică la nivel mondial! Nenorocirea care s-ar putea întâmpla pe 27 decembrie. S-a anunțat acum
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...