Arhitecții euro s-au așteptat la criză, ca etapă în formarea Statelor Unite ale Europei – analist

Redactor:
Marius Oncu
Arhitecții euro s-au așteptat la criză, ca etapă în formarea Statelor Unite ale Europei – analist
Politicienii și eurocrații care au gândit structurile zonei euro s-au așteptat ca uniunea fiscală să intre în criză la un moment dat, dar au considerat că aceasta va contribui la atingerea scopului lor, acela de a crea Statele Unite ale Europei, potrivit unui analist Cazenove.

Politicienii și eurocrații care au gândit structurile zonei euro s-au așteptat ca uniunea fiscală să intre în criză la un moment dat, dar au considerat că aceasta va contribui la atingerea scopului lor, acela de a crea Statele Unite ale Europei, potrivit unui analist Cazenove.

Arhitecții zonei euro s-ar putea să fi știut tot timpul că structurile zonei euro sunt incomplete, însă s-au gândit că o criză structurală le-ar permite să introducă politica fiscală comună, care altfel ar fi fost politic imposibilă scrie pe blogul Wall Street Journal jurnalistul Martin Essex.

Teoria a fost prezentată de directorul pentru investiții al Cazenove Capital Management, Richard Jeffrey, la postul de radio BBC 5.

„Deși am puțin timp pentru teorii conspiraționiste, Jeffrey prezintă argumente foarte solide”, scrie Essex.

De-a lungul actualei crize a Greciei și băncilor europene a existat o presupunere larg acceptată că problemele zonei euro au fost cauzate de o concepție greșită că dacă voința politică este destul de puternică ar fi posibilă depășirea deficiențelor economice ale sistemului monetar.

Ideea că aceia care au construit uniunea monetară au știut întotdeauna că euro va intra în criză, dar au considerat că o astfel de situație le-ar permite trecerea la o uniune mai integrată, pe care mulți dintre ei o susțineau, sugerează mai mult decât naivitate, scrie Essex.

„Unii din politicienii care au introdus euro, și care au presat pentru introducerea acestuia, și-au dat seama că vom ajunge în această criză la un anumit moment, dar au realizat că o astfel de criză îi va apropia de scopul lor, care era și o uniune fiscală, și crearea Statelor Unite ale Europei. Reacția zonei euro de a spune că ceea ce avem nevoie acum este o uniune fiscală mai strânsă este exact ceea ce au vrut acei oameni. Știau unele din riscurile pe care și le asumau și că va exista o criză la un moment dat”, a spus Jeffrey la BBC Radio 5.

Afirmațiile analistului Cazenove duc dincolo de ideea că politicienii s-au gândit că voința politică singură poate ține la un loc zona euro. Lasă de înțeles că au știut că nu va fi așa, scrie Esex.

„Ideea este că, dacă procedezi logic, o monedă comună este ultimul lucru care ar fi de introdus (după politică fiscală comună, sisteme legislative, reglementarea pieței și altele) dacă ai vrea să aduci țările într-un fel de federație politică, deoarece moneda și politica fiscală comună ar aduce la suprafață toate tensinile dintre economiile țărilor respective”, a răspuns Jeffrey la întrebarea dacă susține că politicienii europeni au știut unde se va ajunge.

„Politicienii au inversat această logică și au considerat uniunea monetară un prim pas care ar forța și alții, întrucât ar necesita o abordare mai federală și în alte zone, precum politica fiscală, pentru a avea succes”, a spus el.

Pentru a-și susține teoria, analistul citează afirmații ale lui Romano Prodi în Financial Times în 2001, când italianul era președinte al Comisiei Europene.

„Sunt sigur că euro ne va obliga să introducem un nou set de instrumente de politică economică. Este imposibil politic să propunem așa ceva acum. Dar cândva va exista o criză și vor fi create noi instrumente”, declara Prodi la momentul respectiv.

Astfel, argumentează Jeffrey, uniunea monetară nu a reprezentat obiectivul final, ci numai un pas care necesita noi acțiuni la nivelul zonei euro, acțiuni care ar conduce eventual la scopul dorit: uniune completă politică și economică în Statele Unite ale Europei.

În acest context, nu este deloc surprinzător că investitori de la miliardarul George Soros la China sunt rezervați în privința ultimelor planuri de scoatere a zonei euro din criză, scrie Essex pe blogul WSJ.

Inchide