Asigurarea obligatorie a locuinței, în vigoare de azi. Cât costă și cine o vinde

Asigurarea obligatorie a locuinței, în vigoare de azi. Cât costă și cine o vinde
Începând de astăzi a devenit obligatorie asigurarea tuturor locuințelor din România. Costul asigurării este de 10 sau de 20 de euro pe an, în funcție de materialul din care este construită locuința.

Începând de astăzi a devenit obligatorie asigurarea tuturorlocuințelor din România. Costul asigurării este de 10 sau de 20 deeuro pe an, în funcție de materialul din care este construitălocuința. Perioada de grație, în care proprietarii nu vor fiamendați dacă nu au semnat asigurarea, este de șase luni, după careaceștia, în lipsa asigurării, sunt pasibili de o amendă de până la500 de lei.

„De mâine devine obligatorie asigurarea pentru locuințe. Mâineva fi emisă prima poliță de asigurare obligatorie pentru locuințe.Cei prezenți joi la conferință își vor putea face poliță deasigurare”, a declarat pentru Gândul Radu Popescu, consilier încadrul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). El aprecizat că și clădirile din zonele inundabile vor trebui să fieasigurate. „Niciodată nu s-a pus problema să nu se cuprindă înasigurare locuințele din zonele inundabile. Doar locuințele dinimobilele cu bulină roșie nu vor fi asigurate obligatoriu”, aadăugat el, subliniind că va exista o perioadă de grație dejumătate de an, „pentru că nu este posibil fizic să se asiguretoți”.

Prețul unei polițe de asigurare obligatorie a locuinței este de10 euro pe an dacă imobilul este construit din cărămidă nearsă saudin chirpici și de 20 de euro anual dacă imobilul are o structurăde rezistență de beton armat sau lemn. Valoarea asigurată, suma debani primită ca despăgubire de la asigurator este de 10.000,respectiv 20.000 de euro. Asigurarea obligatorie a locuinței oferăprotecție în caz de inundații, alunecări de teren și cutremure.

Oficialii PAID nu au anunțat încă ce se va întâmpla culocuințele în litigiu, dar, mai ales, cu cele pentru care nu s-afăcut succesiunea, proprietari figurând persoane decedate.
În momentul de față, oficialii pieței asigurărilor estimează că dincele opt milioane de locuințe doar 20% sunt asigurate cu o polițăfacultativă. Proprietarii care dețin o astfel de poliță suntobligați, prin lege, să își procure la expirarea polițeifacultative și una obligatorie. Asigurările facultative sunt decâteva zeci de ori mai scumpe decât cea obligatorie. Astfel, încazul unui apartament evaluat la 100.000 de euro, prima deasigurare poate ajunge și la 200 de euro pe an, în funcție deriscurile acoperite prin contract.

De unde se pot cumpăra polițele

Asigurările obligatorii vor putea fi cumpărate de la companiilede asigurări care au semnat actele de constituire a PAID: Astra,Uniqa, Platinum România, Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf,Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări,Euroins (fostă Asitrans), Generali și Grawe România. Cele mai maricompanii de asigurări din România, printre care se numără AllianzȚiriac, Omniasig, Asirom sau BCR Asigurări, nu s-au implicat înaceastă campanie.

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
La noapte SE SCHIMBĂ TOT. Fenomenul care dă viața zodiilor peste cap
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide