ASIGURAREA OBLIGATORIE A LOCUINȚELOR: de la ce dată iei AMENDĂ dacă n-ai poliță de asigurare

ASIGURAREA OBLIGATORIE A LOCUINȚELOR: de la ce dată iei AMENDĂ dacă n-ai poliță de asigurare
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 24/04/2012, 00:32

Reprezentanții Ministerului Administrației și Internelor (MAI)se contrazic când vine vorba despre data-limită de la care primariipot aplica amenzi celor care nu au o asigurare obligatorie delocuință care acoperă riscurile de cutremur, inundații din cauzenaturale sau alunecări de teren.

Oficialii MAI au declarat luni pentru gândul că noul termeneste 5 august 2011, după ce pe 29 decembrie anul trecut, într-oprecizare postată pe site-ul său, MAI arăta că data după careautoritățile locale pot aplica amenzi celor fără asigurare delocuință este de 15 iulie 2011. „Ministerul Administrației șiInternelor (MAI) susține punctul de vedere al Comisiei deSupraveghere a Asigurărilor (CSA) în ce privește data de 5 augustca dată limită de la care primarii pot aplica amenzi celor care nuau o asigurare obligatorie a locuințelor”, a declarat pentrugândul Marius Militaru,purtătorul de cuvânt al MAI.

„În conformitate cu prevederile art. 35 din Legea 260/2008,obligativitatea încheierii asigurărilor de locuințe decurge de laun an de la începerea emiterii polițelor. Întrucât polițele deasigurare a locuințelor au început să fie emise în 15 iulie 2010,termenul-limită de încheiere a acestora, conform art. 35 din Legea260/2008, este 15 iulie 2011”, se arăta în precizarea postată lasfârșitul anului trecut pe site-ul Ministerului Administrației șiInternelor. „După această dată primarii vor amenda proprietarii delocuințe care nu au încheiat asigurarea obligatorie”, mai precizanota postată de MAI pe 29 decembrie 2010.

CSA arerețineri

Data de la care românii riscă să fie amendați de primării cu 100de lei până la 500 de lei dacă nu au o asigurare pentru locuință adat naștere la neînțelegeri între autoritățile statului, care auinterpretat diferit prevederile legii. Cea mai recentă datăavansată de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor este 5 august2011, după ce anterior MAI anunțase că termenul limită este 15iulie 2010, iar anterior termenul fusese fixat la finele anului2010.

În funcție de acest termen a variat și numărul celor care segrăbeau să își cumpere o asigurare pentru locuință. Astfel, cucâteva zile înainte de 15 iulie 2011, numărul românilor care și-aucumpărat zilnic poliță de asigurare a locuinței a atins un record,de peste 10.000 de polițe, potrivit datelor companiei Astra, unadintre cele 13 companii ce vând asigurări obligatorii pentrulocuințe.

Angela Toncescu, președintele CSA, a recunoscut luni într-oconferință de presă, că „a avut o reținere pentru data de la carese pot da amenzile” de către primari celor fără asigurareobligatorie de locuință. În intervenția sa de la conferința depresă Toncescu a mai avut o tentativă de a se referi la amenzi:”Amenzile, mă rog, sau nu”, a spus ea, după care a abandonat ideeaarătând că „un rol important în demararea acestor lucruri îl auautoritățile locale”.

Data oficială ar puteafi august 2012

După ce Mediafax a scris săptămâna trecută, citând juriști aiunor primării, că termenul de la care primarii pot aplica amenzicelor fără asigurare pentru locuință este august 2012, președinteleCSA, Angela Toncescu, a spus că noua data limită este de fapt 5august 2011.

„În ceea ce privește termenul de la care primarii ar puteaaplica sancțiuni pentru neîncheierea asigurării prevăzute de Legeanr 260/2008, opinia noastră este că acestea se pot aplica de la 5august 2011, dar, bineînțeles, dacă Executivul sau Parlamentul vordori să modifice legea, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor vasprijini punerea ei în aplicare conform dispozițiilor acesteia.După doi ani și jumătate de la publicarea Legii 260/2008 și după unan de la emiterea primei polițe de asigurare obligatorie alocuințelor nu se mai poate lua în discuție «primul an» prevăzut laart.33 din lege, în sensul adăugării lui la termenul de 5 august2011. Într-o interpretare stricto senso, ar însemna ca acest an săfie adăugat de fiecare dată când s-ar modifica normele emise de CSAși Ministerul Administrației și Internelor, ceea ce ar conduce laamânarea la nesfârșit a aplicării Legii 260/2008”, a declaratvineri Toncescu.

Primăriile nu vor „să secomplice

La conferința de presă organizată de PAID, societatea care emitepolițele de asigurare obligatorie a locuințelor, a fost invitat șiun viceprimar, cel al comunei Oituz (județul Bacău), localitatecare s-a confruntat în 2010 cu inundații. Acesta s-a arătat uimitcă a fost singurul invitat din partea reprezentanțilorautorităților locale și a spus că „a aflat ieri” că termenul-limităde la care primăriile pot aplica amenzi „s-a prelungit” până la 5august.

„Am fost uimit să constat că sunt singurul reprezentant alautorităților locale care am fost invitat”, ne-a declaratviceprimarul comunei Oituz, Gheorghe Ionel. În plus, el arecunoscut că primăriile nu vor „să mai se complice” cu aplicareade amenzi pe care riscă să nu le încaseze. „În cazul amenziloraplicate, dar neîncasate în termen de trei ani de la aplicare, vineîn control Curtea de Conturi, iar responsabilitatea revine celorcare au dat amenda”, a declarat pentru gândul viceprimarulcomunei Oituz.

Din cele 8,4 milioane de locuințe existente în România, doar 40%sunt asigurate în prezent împotriva calamităților naturale prinpolițe facultative sau obligatorii, după cum a declarat Toncescu.Prima de asigurare anuală este de 10 sau 20 de euro, în funcție detipul imobilului, și acoperă daune de 10.000 euro și respectiv de20.000 de euro.

Companiile autorizate să vândă polițe de asigurare obligatoriesunt cei 13 acționari ai Pool-ului, respectiv ABC Asigurări, AstraAsigurări, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, CreditEurope Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România,Groupama România, Platinum Asigurări și Uniqa Asigurări.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Horia Moculescu, alergat de frații Becali pentru o datorie la jocurile de noroc? Prima reacție...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Veste cumplită de la șeful Pfizer: Va ajunge la câteva milioane. E cutremur în toată...
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...