Asiguratorii nu vor redirecționarea unor fonduri din polițele RCA către sectorul medical de urgență. Valoarea despăgubirilor plătite în 2012 pentru vătămări corporale

Asiguratorii nu vor redirecționarea unor fonduri din polițele RCA către sectorul medical de urgență. Valoarea despăgubirilor plătite în 2012 pentru vătămări corporale
Publicat: 26/09/2013, 07:55
Actualizat: 22/03/2019, 07:37

Redirecționarea unei părți din primele de asigurare RCA pentru sistemul sanitar de urgență ar fi nejustificată, susțin asiguratorii, care subliniază că, în 2012, companiile care au încheiat astfel de polițe au plătit daune de aproximativ 330 de miliarde de lei pentru persoanele rănite în urma unor accidente de mașină.

„În prezent, cheltuielile medicale efectuate de unitățile din domeniul sanitar ori prestatoare de servicii medicale pentru victimele accidentelor de circulație, altele decât cele vinovate, sunt acoperite de polița RCA, astfel că direcționarea acestor fonduri către sectorul medical de urgență nu este necesară”, a declarat pentru gândul Adrian Marin, director general Generali România.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat luni că s-au luat în calcul mai multe variante pentru atragerea de fonduri suplimentare în sistemul sanitar.

„O mare parte din contribuțiile din RCA ar trebui să fie transferate la sectorul medical de urgență. Cele mai multe accidente rutiere se finalizează cu traume, cu patologii care au nevoie de îngrijire pe cazuri de urgență. Suntem în discuții deja cu organismul specializat. Probabil că până la sfârșitul anului vom găsi formulele tehnice prin care să realizăm un asemenea transfer: de la asiguratori către ministerul Sănătății și mai departe către unitățile de primiri urgență din sectorul sanitar românesc”, a spus Nicolăescu la „ZF Pharma & Health Summit ”13″.

Anul trecut, au fost încheiate peste 6,7 milioane de polițe RCA, în creștere cu 10% față de anul anterior, reiese din raportul anual al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), instituție ale cărei atribuții au fost preluate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Valoarea primei medii de asigurare RCA a înregistrat o scădere cu 4%, de la circa 480 lei în anul 2011, la aproximativ 463 lei în anul 2012, în condițiile în care valoarea totală a primelor brute subscrise la nivelul întregii piețe de asigurări RCA a fost de peste 2 miliarde de lei în 2012.

Totodată, valoarea daunei medii plătită a înregistrat anul trecut o creștere de 15%, de la 5.307 lei, în 2011, la 6.089 lei, în 2012.

„Creșterea daunei medii plătită, în contextul unui volum mai ridicat al indemnizațiilor brute plătite și a scăderii ușoare a numărului de dosare plătite, este un rezultat generat de creșterea costurilor cu despăgubirile”, se arată în raport.

Peste 80% din indemnizațiile plătite în exercițiul financiar anterior au fost despăgubiri pentru daune materiale.

Sursă: CSA

„În cazul în care măsura propusă de domnul ministru ar intra în vigoare, societățile de asigurări ar fi nevoite să crească tarifele polițelor RCA pentru a putea susține și respectiva contribuție. Considerăm necesar ca înainte de luarea unei astfel de măsuri să existe consultări extinse serioase cu toți reprezentanții pieței asigurărilor din România, pentru a putea analiza toate implicațiile acestui transfer”, a declarat pentru gândul Mihai Tecău, președinte Directorat Omniasig Vienna Insuracen Group.

În stabilirea valorii unei polițe RCA se iau în considerare atât specificațiile tehnice ale autoturismului cât și frecvența accidentelor produse sau valoarea despăgubirilor plătite anterior.

Anul trecut, 11 companii de asigurare au încheiat astfel de polițe: ABC Asigurări-Reasigurări, Allianz-Țiriac, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali, Groupama, Omniasig și Uniqa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția