• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

ATAC DUR al lui Isărescu la adresa bancherilor: Îi obligă pe clienți să plătească pentru propria INEFICIENȚĂ

ATAC DUR al lui Isărescu la adresa bancherilor: Îi obligă pe clienți să plătească pentru propria INEFICIENȚĂ
Concurența slabă din sistemul financiar-bancar permite băncilor să "paseze" clienților costurile provenite din organizarea ineficientă a activității și evaluarea greșită a riscului, a declarat luni guvernatorul BNR Mugur Isărescu

Concurența slabă din sistemul financiar-bancar permite băncilor să „paseze” clienților costurile provenite din organizarea ineficientă a activității și evaluarea greșită a riscului, a declarat luni guvernatorul BNR Mugur Isărescu, adăugând că nu este o problemă de număr, ci de forță a jucătorilor.

„Încarcarea costurilor de creditare cu tot felul de cheltuieli ale băncilor, acoperite printr-o concurență imperfectă a sistemului financiar- bancar se va tempera. De ce băncile pot să paseze asupra clienților, uneori îintr-o adevărată incoștiență costurile unor lipsuri, care uneori le aparțin, în ceea ce privește organizarea internă sau evaluarea greșită a unor riscuri. (…) E posibil pentru că concurența nu este suficient de puternică și nu este dată de numarul de bănci”, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a arătat că un sistem bancar concurențial nu înseamnă neaparat mulți actori, ci mai curând concurenți puternici, sănătoși, care au capacitatea să lupte cu costurile, să știe cum s-o facă și să ducă în jos costurile transferate către clienți.

Isărescu s-a arătat indignat că băncile au transferat către clienți costurile provenite din creditele neperformante, care sunt în primul rând rezultatul unei analize de risc precare.

„În continuare, în ciuda progreselor, este clar că în sistemul financiar-bancar trebuie să se întărească concurența”, a conchis Isărescu.

Inchide