AUTOSTRADA SOARELUI a intrat în faza „taurului luat de coarne”. Emil Boc transmite Ministerului Transporturilor „felicitări”

AUTOSTRADA SOARELUI a intrat în faza taurului luat de coarne. Emil Boc transmite Ministerului Transporturilor felicitări
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 23/04/2012, 20:10

Dacă la finele anului trecut ministrul Transporturilor, AncaBoagiu, promitea românilor că vor putea merge către mare peAutostrada Soarelui, realitatea din prezent o contrazice. Posibilareziliere a contractului dintre minister și constructorultronsonului Cernavodă-Medgidia lasă în aer data de finalizare aA2.

Astăzi, Emil Boc a declarat, în cadrul emisiunii „După 20 deani” de la ProTV, că ministerul Transporturilor a decis să ia”taurul de coarne”. „Se pare că Ministerul Transporturilor a luattaurul de coarne – și pentru asta eu îi felicit, că nu mai stau înaceastă lâncezeală, să negocieze la nesfârșit cu un constructorcare nu își face treaba și nu intră în termene – să reziliezecontractul. Și atunci, probabil, că va fi o întârziere pe un anumittronson din această autostradă”, a spus premierul.

Citeșteși:

Lelia Munteanu: Emil Talent

Claudiu Pândaru: 839 de zile cu EmilBoc

Toate tunurile pe francezii de la Colas

Cel mai probabil, constructorul la care face referire Emil Boceste compania Colas SA. Recent, și ministrul Transporturilor, AncaBoagiu, evoca posibilitatea ca firmei franceze care se ocupă detronsonul Cernvodă-Medgidia al Autostrăzii Soarelui să-i fiereziliat contractul de circa 224 de milioane de euro pentru refuzulde a lucra. Tronsonul are circa 20 de kilometri, iar contractul afost câștigat de Colas în noiembrie 2008.

De altfel, Colas SA se numără printre companiile căroraautoritățile române le impută cele mai mari sume de bani. Pentruoprirea lucrărilor de către Inspectoratul de Stat în Construcții petronsonul Cernavodă-Medgidia al Autostrăzii Soarelui, CNADNRsolicită penalități de 13.200.000 de lei (circa 3,1 milioane deeuro), potrivit datelor furnizate recent de CNADNR la solicitareagândul. Ministerulpretinde aceluiași constructor încă 6.403.290 de lei (aproximativ1,5 milioane de euro) pentru neîndeplinirea obligațiilor deexpropriere în cazul aceluiași proiect. Penalități și mai mari, de15.950.000 de lei (3,8 milioane de euro) și de 31.700.000 de lei(7,5 milioane de euro), cere statul român francezilor de la Colaspentru întârzierea proiectării variantei alternative, respectivpentru întârziere în obținerea autorizației de construire în cazultronsonului de autostradă dintre Cernavodă și Medgidia.

Anca Boagiu declara luna trecută că A2 va fi dată în exploatareîn acest an, cu excepția porțiunii dintre Cernavodă și Medgidia. Earelua astfel ideea lansată la preluarea mandatului de ministrupotrivit căreia românii vor putea ajunge la mare anul acestacirculând pe autostradă. „Spun public încă o dată. Eu nu am spus căle finalizăm, ci că le dăm în exploatare. Este o mare diferențăîntre a finaliza și a da în exploatare o lucrare. Acestea pot fidate în explotare fără a fi și finalizate”, spunea Boagiu, carepreciza că, până în 2013, România va avea o „zestre” de 800 dekilometri de autostradă.

Premier, șofer de excavator

Emil Boc a abordat și în cursul zilei de ieri temainfrastructurii românești. Prezent la inaugurarea tronsonuluiDeva-Orăștie, premierul a urcat în cabina unui excavator și aridicat primele două cupe de pământ. „Se demonstrează faptul căMinisterul Transporturilor este, așa cum a promis, un minister alfaptelor și că lucrările de autostradă pe care le-a promis se punîn practică”, a declarat Boc.

Varianta de ocolire Deva-Orăștie la standard de autostradă faceparte din coridorul IV transeuropeanNădlac-Timișoara-Lugoj-Deva-Sibiu-Pitești-București-Constanța.

Tronsonul de autostradă Deva-Orăștie are o lungime de 32,5kilometri și va fi împărțit pe două secțiuni: Simeria-Orăștie,pentru care finalizarea contractului este august 2012, și Deva -Simeria, pentru care termenul este februarie 2013. Valoareacontractului este de aproape 178 de milioane de euro, fără TVA, dincare contribuția Comisiei Europene este de aproape 109 milioane deeuro, iar restul revine Guvernului României. Lucrările vor fiexecutate de asocierea de firme Strabag-Straco.

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
ULTIMĂ ORĂ! Doliu în sportul românesc! A MURIT în urmă cu puțin timp
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Fulgy, fiul secret al lui Dan Bursuc?! Ipoteză șoc: „Du-te și fă-i analizele”! Mulți s-au...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Eşti acuzat de TENTATIVĂ DE OMOR dacă faci această greşeală în trafic! Legea DURĂ pentru...
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Două insule grecești, la un pas de închidere. Medic: Statul elen trebuie să impună măsuri...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Descoperire importantă pentru omenire, îngropată în curând. De ce s-a luat această decizie neobișnuită
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Doliu în lumea muzicii populare. A murit la doar 43 de ani. Este ştirea momentului
Atenţie maximă la Paracetamol! Nu îl combina niciodată cu asta. Te poate băga în spital
Turcia e îngenuncheată. Localnicii și turiștii trăiesc apocalipsa, focul pârjolește tot. GALERIE FOTO
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...