Autostrada Zăpezii s-a topit. Deranjat de „mâncătorii de …”, ministrul Berceanu a pus punct: „Le-am spus constructorilor în franceză că ce vor ei e Poliție – Cătușe – Pușcărie”

Redactor:
Adrian Bărbulescu
Autostrada Zăpezii s-a topit. Deranjat de „mâncătorii de …”, ministrul Berceanu a pus punct: „Le-am spus constructorilor în franceză că ce vor ei e Poliție – Cătușe – Pușcărie”
Cu numai patru zile înainte de expirarea perioadei în care nu trebuie să plătească niciun fel de penalizare, reprezentanții consorțiului franco-elen Vinci-Aktor au anunțat că nu mai vor să construiască Autostrada Zăpezii Comarnic - Brașov.

Cu numai patru zile înainte de expirarea perioadei în care nutrebuie să plătească niciun fel de penalizare, reprezentanțiiconsorțiului franco-elen Vinci-Aktor au anunțat că nu mai vor săconstruiască Autostrada Zăpezii Comarnic – Brașov. Pentru că nu aureușit să facă rost de bani, constructorii străini au încercat săprelungească termene și să modifice substanțial obligațiile deplată care-i revin statului român. „N-au insistat să prelungeascătermene, au venit și au zis cu voce mică să mai lungim, că n-au deunde să facă rost de bani. Eu le-am spus: dom`ne, ce vreți voi nu-iposibil, că vine DNA și facem pușcărie. I-am spus unuia de acolo înfranceză celebra expresie «PMP», adică Police – Menottes – Prison(poliție – cătușe – pușcărie – n.red.)”, a declarat pentruGândulministrul Radu Berceanu. El a explicat că foarte curând va fireluată procedura de licitație, pentru a selecționa un altconstructor. „Mie-mi pare rău că am ajuns în situația asta, pentrucă era primul contract de acest gen pe care-l semnam. Ce m-aderanjat însă pe mine este că toți mâncătorii de … când n-aveamcontract ziceau că de ce nu facem autostradă, pentru ca apoi, cândaveam contract, să caute tot felul de bube”, a mai spusministrul.

Scrisoarea oficială de încetare a contractului, semnat la 18ianuarie, a sosit la minister ieri. Timp de 90 de zile de lasemnare, termen care expira duminica viitoare, denunțareaunilaterală nu este însoțită de plata niciunei despăgubiri.

A doua încercare eșuată

Consorțiul franco-elen Vinci – Aktor, care a câștigat licitațiapentru construcția în regim de concesiune a autostrăziiComarnic-Brașov, în lungime de 55 km, cunoscută și sub numele deAutostrada Zăpezii, trebuia să atragă de pe piețele financiare 1,5miliarde de euro.

Contractul de concesiune pentru construcția acestui tronson deautostradă are o istorie de peste șase ani. În 2004, ministrul PSDal Transporturilor, Miron Mitrea, a semnat cu mai multe firmecontracte pentru construcția, tot în regim de concesiune, dar peporțiuni, a autostrăzii Ploiești – Brașov. Înaintea semnăriicontractelor, nu s-a organizat însă niciun fel de licitație, fiindvorba de o atribuire directă, care a ridicat numeroase suspiciuniîn legătură cu corectitudinea. Proiectul de hotărâre de Guvern nu aprimit nici măcar avizul Ministerului Justiției. De aceea, dupăschimbarea politică de la finele lui 2004, contractele au fostreziliate și procedurile au fost reluate în primul mandat al luiRadu Berceanu, de această dată fiind organizată o licitație.Câștigătorul, con­cernul franco-elen Vinci – Aktor, a fost anunțatîn primăvara lui 2009. Vinci se afla și în 2004 pe lista firmeloralese de Miron Mitrea pentru una dintre por­țiuni. Ezitările auridicat pre­țul de construcție a autostrăzii, de la 1,3 mld. euroîn 2004, la 1,5 mld. în prezent (valoarea estimată). Dacă nu serezilia contractul, autostrada ar fi trebuit să fie funcționalăpeste patru ani, după care investitorul urma să înceapă recuperareainvestiției, din taxa de acces și din plăți făcute de sta­tulromân.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide