Avocatul Poporului va contesta la CC reglementarea amenzii pentru lipsa vinietei

Avocatul Poporului va contesta la CC reglementarea amenzii pentru lipsa vinietei
Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională prevederile actului normativ care reglementează cuantumul sancțiunii pentru lipsa rovinietei, el apreciind, vineri, într-o conferință de presă, că acestea reprezintă "un abuz fără margini".

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională prevederile actului normativ care reglementează cuantumul sancțiunii pentru lipsa rovinietei, el apreciind, vineri, într-o conferință de presă, că acestea reprezintă „un abuz fără margini”, informează Mediafax.

„Este evident că sancțiunea complementară amenzii, respectiv plata rovinietei pentru un an întreg, reprezintă un abuz fără margini. Voi ataca aceste prevederi la Curtea Constituțională (CC) cu toată responsabilitatea și cu toată determinarea”, a declarat profesorul Gheorghe Iancu.

Acesta anunțase cu câteva săptămâni în urmă că s-a autosesizat în legătură cu sancțiunile primite de șoferi pentru lipsa rovinietei și că va analiza cadrul legal în baza căruia acestea sunt dispuse.

„Am făcut analiza de care vă vorbeam și vă anunț că vom avea un raport special al Avocatului Poporului pe această problemă, care va fi gata cât de curând. Chiar dacă el nu a fost redactat încă într-o formă finală, sunt în măsură să anunț că săptămâna viitoare voi sesiza Curtea Constituțională în legătură cu această problemă”, a spus Avocatul Poporului.

Tehnic, acesta a explicat că va contesta prevederile articolului 8 și pe cele ale anexei ordonanței de urgență în baza căreia este sancționată lipsa rovinietei.

Iancu a mai spus că a constatat că „sunt mii, poate zeci de mii de români care au primit sancțiuni de acest tip”.

„Aceste prevederi sunt o mare eroare de reglementare, un mare abuz împotriva banului cetățeanului”, a mai spus Iancu.

Însuși Avocatul Poporului se află între cei sancționați de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) pentru că a circulat pe drumurile publice fără rovinietă.

„Am luat și eu vreo două amenzi din acestea, iar soția mea a luat vreo patru. Mulți m-ar putea bănui de faptul că acesta ar fi motivul pentru care am acum această poziție, însă aș vrea să precizez că toate aceste sancțiuni mi-au fost date în urmă cu mai mult de un an, când nu ajunsesem și nici nu știam că voi ajunge vreodată în această funcție”, a mai declarat Gheorghe Iancu.

El a precizat că atât el cât și soția sa au plătit aceste amenzi, însă i-a sfătuit pe cei care au primit astfel de sancțiuni să le conteste în instanță.

„Îi sfătuiesc pe cei care au primit aceste amenzi să se prevaleze de dreptul legal de a le contesta în instanță. În sesizarea pe care o voi formula voi arăta, printre altele, că această prevedere încalcă principiul proporționalității între abatere și sancțiune”, a mai spus Iancu.

Pentru a demonstra „absurditatea” cadrului normativ pe care îl critică, Iancu a spus că legea actuală dă CNADNR dreptul de a instala aparate care să detecteze lipsa rovinietei din metru în metru pe orice drum național.

„În această situație, chiar dacă ipotetică, cineva care merge zece kilometri fără rovinietă poate primi zece mii de astfel de amenzi și este obligat să plătească taxa de drum pe un an de zece mii de ori. Așa ceva nu se poate”, a conchis Avocatul Poporului.

Inchide