„Băieții deștepți” mai lasă de la ei și acceptă să plătească mai mult. Surprizele renegocierii contractelor din energie

Redactor:
Carol Dan
„Băieții deștepți” mai lasă de la ei și acceptă să plătească mai mult. Surprizele renegocierii contractelor din energie
Companiile care au contracte directe de achiziție a electricității de la Hidroelectrica au acceptat creșterea prețurilor și reducerea cu 10-20% a cantităților, precum și diminuarea duratei acordurilor

Companiile care au contracte directe de achiziție a electricității de la Hidroelectrica au acceptat creșterea prețurilor și reducerea cu 10-20% a cantităților, precum și diminuarea duratei acordurilor, după cum au declarat pentru Mediafax surse implicate în negocieri.

Hidroelectrica a inițiat, la 1 decembrie, negocieri cu toți beneficiarii de acorduri directe de achiziție a electricității în vederea majorării prețurilor de vânzare, a reducerii cantităților de electricitate și a duratei contractelor.

„O parte dintre companii au acceptat creșterea prețurilor electricității pe care o cumpără de la Hidroelectrica, o parte au fost de acord cu creșterea prețurilor și reducerea cantităților. Unii au acceptat o creștere foarte mică a tarifelor”, au afirmat sursele.

Potrivit acestora, în cazul unor contracte prețurile de vânzare au urcat, după negocieri, la 155-164 lei/Mwh, față de o medie de 130 lei/MWh, iar cantitățile au coborât cu procente cuprinse între 10% și 20%.

Renegocierea acestor contracte și anularea, în limitele legii, a acordurilor care nu pot fi renegociate, au fost cerute autorităților române de către reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI).

Termenul stabilit de FMI a fost 15 februarie, dar până la acea dată autoritățile nu au finalizat discuțiile. Drept urmare, Ministerul Economiei, acționarul majoritar al Hidroeletrica, a transmis Ministerului Justiției documentele pentru analiză în vederea anulării contractelor.

FMI a cerut trimitere verificarea contractelor de către Ministerul Justiției

Potrivit surselor citate, transmiterea acordurilor către Ministerul Justiției a fost făcută la cererea FMI, chiar dacă beneficiarii acordurilor au acceptat condițiile impuse de Hidroelectrica.

„Nu s-a renunțat la demersul la Ministerul Justiției, dar este o acțiune separată de renegocierile Hidroelectrica cu beneficiarii contractelor directe”, au mai spus sursele.

Astfel de contracte directe au fost încheiate de Hidroelectrica începând din anii 2000, iar jumătate dintre acorduri au fost prelungite până în 2018.

În toamna anului trecut, Guvernul s-a angajat în fața FMI ca, până la 31 decembrie 2011, să trimită firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzacția nu a fost încheiată prin intermediul bursei de energie OPCOM.

În luna decembrie, reprezentanții Hidroelectrica susțineau că au transmis notificări privind intenția de reziliere a contractelor aflate în derulare și care nu au fost tranzacționate pe OPCOM, arătând că înțelegerile vor fi reziliate „la primul termen posibil”.

Potrivit datelor Fondului Proprietatea, acționar minoritar al Hidroelectrica, în 2010 compania de stat a livrat prin contarcte directe o cantitate de aproximativ 15 TWh de energie, reprezentând 76% din producția de 19,7 TWh. Valoarea energiei vândută de Hidroelectrica prin aceste corduri a fost în 2010 de 1,82 miliarde de lei (432,7 milioane de euro).

Benecifiarii contracteleor directe erau în 2010 producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galați, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroșani și CLMB Pationar Brașov.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH și CLMB Patinoar Brașov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunțat la acordul cu Hidroelectrica din motive de imagine.

Inchide