Banca Mondială: Un sfert din companiile de stat românești, în care lucrează 100.000 angajați, sunt „de facto” în faliment

Redactor:
Gândul
Banca Mondială: Un sfert din companiile de stat românești, în care lucrează 100.000 angajați, sunt „de facto” în faliment
Un sfert din cele 760 companii de stat, precum RADET, CFR, Oltchim, sunt neperformante, cu active neviabile și intrate "de facto" în faliment, astfel că aproape 100.000 angajați ar putea rămâne fără un loc de muncă dacă aceste unități s-ar închide, rezultă dintr-un studiu al Băncii Mondiale.

Un sfert din cele 760 companii de stat, precum RADET, CFR, Oltchim, sunt neperformante, cu active neviabile și intrate „de facto” în faliment, astfel că aproape 100.000 angajați ar putea rămâne fără un loc de muncă dacă aceste unități s-ar închide, rezultă dintr-un studiu al Băncii Mondiale.

Printre cele mai mari companii considerate ca fiind „de facto” în faliment se numără RADET, CFR SA, Oltchim, CFR Marfă, Termoelectrica, Compania Națională a Huilei, CET Iași, Electrocentrale Oradea, CET Brașov și Apaterm.

Aceste companii însumează 24% din numărul total de 413.859 angajați din companiile de stat, au acumulat 60% din valoarea totală a arieratelor și primesc de la stat 18% din totalul subvențiilor.

În aceste condiții, aproape 100.000 de persoane ar rămâne fără loc de muncă dacă întreprinderile respective ar intra în faliment.

La nivel național, companiile de stat au generat 11% din valoarea adăugată brută, dar arieratele lor au însumat 28 miliarde lei, echivalentul a 5,5% din PIB.

Potrivit lui Ionuț Dumitru, șeful Consiliului Fiscal, arieratele din sectorul privat sunt mai mari, de 13,5% din PIB, dar sunt în același timp în cea mai mare parte distribuite tot către sectorul privat, nu la stat.

Arieratele sunt definite ca plăți care au trecut de termenul de scadență către furnizori, instituții financiare sau bugetele statului.

„În acest moment, nimeni nu știe câte companii de stat sunt în economie. Noi am identificat până acum în jur de 760, dar cel mai probabil există mai multe. Numărul crește probabil până la 1.000, dar nu sunt informații disponibile în prezent”, a spus Dumitru.

Potrivit studiului, fiecare angajat din sectorul privat a produs anul trecut, în medie, un profit brut de 370 de lei, în timp ce în companiile de stat au fost înregistrate pierderi de 7.000 lei la nivel local și, respectiv, 22.000 lei la nivel central pe fiecare angajat.

Pierderile companiilor de stat, de circa 0,5% din Produsul Intern Brut, au avut un impact negativ de 2,5 puncte procentuale asupra veniturilor la bugetul general consolidat.

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
Doliu uriaș în România. Un nume celebru a murit la Terapie Intensivă, răpus de Covid-19
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Anunțul făcut de Lidl pe care nu-l mai găsești nicăieri în România. Ce se va...
Gest radical al lui Nicuşor Dan. Primarul renunţă la poliţiştii care asigurau paza din faţa...
Nu s-a mai produs din 1226. Evenimentul astronomic excepțional care are loc pe 21 decembrie
Zăvo l-a dat de gol! Ce făcea Pepe în pat, în timpul partidelor de amor....
Raluca Pastramă l-a înșelat pe Pepe! Dovezile depuse de artist la Tribunal: „Am fost informat....
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
Prăjitură cu mere și scorțișoară, făcută cu foi de casă. Durează foarte puțin și e...
Se DUBLEAZĂ alocațiile! Anunțul în miez de noapte
Ştirea care aruncă în aer planeta. Începe AL 3-lea RĂZBOI MONDIAL?!Totul s-a întâmplat în oceanul...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Motivul pentru care un român a renunţat la viaţa într-unul dintre cele mai mari oraşe...
Ramona Gabor întoarce banii cu lopata, în Dubai. Din ce afacere a ajuns aceasta putred...
Inchide