Banca Mondială: Un sfert din companiile de stat românești, în care lucrează 100.000 angajați, sunt „de facto” în faliment

Redactor:
Gândul
Banca Mondială: Un sfert din companiile de stat românești, în care lucrează 100.000 angajați, sunt „de facto” în faliment
Un sfert din cele 760 companii de stat, precum RADET, CFR, Oltchim, sunt neperformante, cu active neviabile și intrate "de facto" în faliment, astfel că aproape 100.000 angajați ar putea rămâne fără un loc de muncă dacă aceste unități s-ar închide, rezultă dintr-un studiu al Băncii Mondiale.

Un sfert din cele 760 companii de stat, precum RADET, CFR, Oltchim, sunt neperformante, cu active neviabile și intrate „de facto” în faliment, astfel că aproape 100.000 angajați ar putea rămâne fără un loc de muncă dacă aceste unități s-ar închide, rezultă dintr-un studiu al Băncii Mondiale.

Printre cele mai mari companii considerate ca fiind „de facto” în faliment se numără RADET, CFR SA, Oltchim, CFR Marfă, Termoelectrica, Compania Națională a Huilei, CET Iași, Electrocentrale Oradea, CET Brașov și Apaterm.

Aceste companii însumează 24% din numărul total de 413.859 angajați din companiile de stat, au acumulat 60% din valoarea totală a arieratelor și primesc de la stat 18% din totalul subvențiilor.

În aceste condiții, aproape 100.000 de persoane ar rămâne fără loc de muncă dacă întreprinderile respective ar intra în faliment.

La nivel național, companiile de stat au generat 11% din valoarea adăugată brută, dar arieratele lor au însumat 28 miliarde lei, echivalentul a 5,5% din PIB.

Potrivit lui Ionuț Dumitru, șeful Consiliului Fiscal, arieratele din sectorul privat sunt mai mari, de 13,5% din PIB, dar sunt în același timp în cea mai mare parte distribuite tot către sectorul privat, nu la stat.

Arieratele sunt definite ca plăți care au trecut de termenul de scadență către furnizori, instituții financiare sau bugetele statului.

„În acest moment, nimeni nu știe câte companii de stat sunt în economie. Noi am identificat până acum în jur de 760, dar cel mai probabil există mai multe. Numărul crește probabil până la 1.000, dar nu sunt informații disponibile în prezent”, a spus Dumitru.

Potrivit studiului, fiecare angajat din sectorul privat a produs anul trecut, în medie, un profit brut de 370 de lei, în timp ce în companiile de stat au fost înregistrate pierderi de 7.000 lei la nivel local și, respectiv, 22.000 lei la nivel central pe fiecare angajat.

Pierderile companiilor de stat, de circa 0,5% din Produsul Intern Brut, au avut un impact negativ de 2,5 puncte procentuale asupra veniturilor la bugetul general consolidat.

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
NOROC COLOSAL. Din 2 octombrie, zodiile…
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide