Strategia bancherilor, așa cum reiese din dobânzile practicate,este de a credita firmele și de a încetini și mai mult acordareaîmprumuturilor către persoanele fizice. În cazul noilor împrumuturiîn lei acordate firmelor dobânda medie a scăzut în august cu 1,1puncte procentuale față de iulie, până la 10,92%, ajungând la celmai mic nivel din ultimii trei ani.
Când vine vorba despre creditarea populației însă, respectiv decreditele de consum în lei, bancherii au urcat dobânzile anualeefective (care includ pe lângă dobânzi și costul comisioanelor), îndoar patru luni, din mai până în august, de la 17,2% pe an la19,27%, conform datelor BNR.
Situația este la fel și când vine vorba despre creditele vechi,deja acordate. În timp ce bonificația medie cerută firmelor laîmprumuturile în lei din sold a scăzut din ianuarie până în augustde la 15,57% la 11,71% pe an, în cazul creditelor populațieireducerea a fost sensibil mai mică: de la 17,06% la 15,48% pe an.Practic, dobânda medie cerută pentru creditele vechi ale populațieia scăzut de două ori mai încet decât cea percepută firmelor,respectiv cu 1,6 puncte procentuale în primele opt luni ale acestuian, față de o reducere de 3,9 puncte procentuale în cazulfirmelor.
Cu o lună de ieftiniri nu se reiacreditarea
Per total, incluzând atât noile credite acordate firmelor cât șicele date populației, dobânzile la împrumuturile în lei au scăzutîn august până la 11,21%, de la 12,05% pe an în iulie.
Economiștii atrag însă atenția că reducerea dobânzilor, peransamblu, în august, după majorarea din iulie, nu înseamnă neapăratcă a repornit creditarea.
„După o lună de reduceri nu se face primăvară. Importantă estetendința. După opt luni consecutive de scăderi, dobânzile au urcatîn iulie pentru a coborî din nou în august. Rămâne însă de văzutdacă oportunitatea refinanțărilor, respectiv concurența din ce înce mai mare dintre bănci, va continua să se reflecte și în dobânzidin ce în ce mai mici”, a declarat pentru gândul Radu Crăciun,director de investiții Eureko Pensii. El a precizat că rămâne devăzut dacă apetitul pentru creditare al băncilor se va reflecta îndobânzi mai mici în contextul în care „băncile au și ele crediteneperformante și nu este o situație tocmai confortabilă”.
Crăciun a subliniat însă că reluarea creditării firmelor este,în acest moment, mai importantă decât cea a populației, pentru căar putea salva din pragul falimentului companiile aflate în lipsăde lichidități.