Bancherii pregătesc marea amnistie pentru bugetarii cu lefuri tăiate

Bancherii pregătesc marea amnistie pentru bugetarii cu lefuri tăiate
Bugetarii cu credite care și-au plătit totdeauna ratele la timp ar putea beneficia de "bunăvoința" băncilor în cazul în care vor întâmpina probleme la rambursarea împrumuturilor, din cauza preconizatelor tăieri de salarii cu 25%. "Clienții bun-platnici, fie ei bugetarii sau nu, au șanse să beneficieze de o perioadă de grație care poate fi prelungită, în anumite condiții, analizând de la caz la caz

Bugetarii cu credite care și-au plătit totdeauna ratele la timpar putea beneficia de „bunăvoința” băncilor în cazul în care vorîntâmpina probleme la rambursarea împrumuturilor, din cauzapreconizatelor tăieri de salarii cu 25%. „Clienții bun-platnici,fie ei bugetarii sau nu, au șanse să beneficieze de o perioadă degrație care poate fi prelungită, în anumite condiții, analizând dela caz la caz. Clientul se va prezenta la bancă cu adeverința carearată că salariul i-a fost diminuat. Băncile sunt pregătite pentrua veni în sprijinul celor cărora li se diminuează salariile sau îșipierd locurile de muncă”, ne-a declarat un oficial dintr-o bancădin top 10.

Perioade de grație de până la 6 luni sau chiar mai mult, în carenu vor plăti nimic sau doar dobânda – urmând ca ratele restante săfie plătite ulterior, spre finalul perioadei de rambursare -,schimbarea monedei în care este acordat împrumutul, prelungireaperioadei de rambursare sunt principalele variante pe care băncilele pun la dispoziția bugetarilor, dar și altor cliențidisciplinați.

În plus, pentru noile credite, unele bănci oferă și o asigurarede șomaj, prin care clientul care își va pierde locul de muncăpoate „scăpa” de plata ratelor, de exemplu, timp de 6 luni într-unan.
În prezent, unul din cinci credite destinate populației a fostacordat unui bugetar, valoarea împrumuturilor luate de bugetarifiind de circa 4,8 miliarde euro. Ceea ce înseamnă că, în medie,presupunând că toți cei 1,36 milioane de bugetari s-au împrumutatla bănci, valoarea unui credit este de peste 3.500 euro. Uniibancheri susțin că ar putea fi nevoiți să prelungească perioada derambursare pentru aproape o treime din portofoliul de credite.

„Acum mă refer și la ce se va întâmpla mâine, dacă populațiaconsiderată angajată bugetar, care va avea veniturile reduse șicare are credite la noi, va mai putea să plătească? Nu. Trebuie sărestructurăm 30% din portofoliul de credite? Cam atât reprezintăîmprumuturile acordate bugetarilor. Asta înseamnă costuri, iarveniturile rămân la fel”, a declarat joi directorul general alPiraeus Bank România, Cătălin Pârvu, în cadrul unui eveniment peteme bancare. La rândul său președintele Alpha Bank România, SergiuOprescu, a spus că se așteaptă să existe un al doilea val derestructurări de credite din cauza măsurilor de austeritateanunțate de Executiv. „S-a vorbit că 25-30% din clienții sectoruluibancar vor fi afectați de reducerea veniturilor”, a spus SergiuOprescu.

Bugetarii, „lăsați să își revină” de cătrerecuperatori

Și recuperatorii de credite susțin că, în funcție de cerințelebăncilor, ar putea să îi mai menajeze pe bugetarii cu lefurităiate. „Până acum nu s-au făcut diferențieri între modul deabordare a celor de la care să recuperăm restanțele. Mă aștept caaceștia (bugetarii-n.red.) să ceară perioade de reeșalonări mailungi. Chiar și așa, nu se știe dacă vor putea plăti”, a declaratpentru Gândul Alexandra Rusen, coordonator recuperare creanțepersoane fizice în cadrul Coface România.

Inchide