• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Băncile: Falimentul personal va scumpi creditele. BNR: Bancherii vor cere noi garanții

Băncile: Falimentul personal va scumpi creditele. BNR: Bancherii vor cere noi garanții
Românii ar putea avea acces tot mai greu la credite, care vor fi mai scumpe, în cazul în care legea falimentului persoanelor fizice va fi adoptată și de Camera Deputaților, după ce a fost validată marți de Senat.

Românii ar putea avea acces tot mai greu la credite, care vor fimai scumpe, în cazul în care legea falimentului persoanelor fiziceva fi adoptată și de Camera Deputaților, după ce a fost validatămarți de Senat.

„Legea insolvenței persoanelor fizice va reprezenta un riscsuplimentar pentru bănci și se va traduce în creșterea costurilorla creditele pentru persoane fizice, în special ipotecare, iaraplicabilitatea se va reduce la clienții cu credite mari”, adeclarat vicepreședintele ARB, Steven van Groningen, citat deMediafax. Acesta este de părere că în 99% din cazurile în care seva aplica legea va fi vorba de cineva care a luat un credit mare dela bancă și există în garanție un activ mare.

Proiectul privind insolvența persoanelor fizice, adoptat marțide senatori, prevede printre altele că debitorul care, cu bunăcredință, a cerut și a acceptat deschiderea procedurii insolvențeiva putea fi descărcat total sau parțial de datoriile anterioare sauulterioare deschiderii procedurii, dacă bunurile sale suntinsuficiente pentru plata întregii mase credale și dacă instanțai-a acordat beneficiul scuzabilității. În plus, bancherii auamenințat că, dacă proiectul va fi aprobat de camera decizională -Camera Deputaților – , vor majora dobânzile la creditele pentrupopulație, mai ales la cele ipotecare.

Banca Centrală se opune

La rândul său, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR,a atras atenția asupra faptului că băncile vor fi nevoite să cautegaranții suplimentare, iar tot mai puțini români vor avea acces lacredite, dacă legea falimentului personal va fi adoptată.”Proiectul legii falimentului personal în aparență este generos. Înesența lui, însă, este posibil să ne trezim în fața unor prevederilegale care să provoace o presiune puternică asupra unui sistem, mărefer la sistemul bancar, care și așa suportă un proces deîncetinire a creditării. /…/ Un astfel de act normativ ar putea sădescurajeze procesul și să vedem băncile în căutare de garanțiipeste garanții ca să dea un credit”, a declarat Vasilescu pentruMediafax.

Inchide