Băsescu îi cere lui MRU să facă rost de bani pentru majorarea salariilor bugetarilor. Cât costă „reîntregirea” lefurilor

Băsescu îi cere lui MRU să facă rost de bani pentru majorarea salariilor bugetarilor. Cât costă „reîntregirea” lefurilor
Ce pregătește puterea

La doar o lună și câteva zile după ce a declarat că, „personal”, nu „vede” surse de finanțare în bugetul pe 2012 pentru majorarea pensiilor și a salariilor, președintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului și Guvernului să găsească soluții pentru ca „undeva în jurul datei de 1 iunie să reîntregim salariile bugetarilor”.

„Sunt convins că majoritatea parlamentară și, de ce nu, și opoziția, împreună cu Guvernul, cu premierul, cu ministrul de Finanțe, privind în bugetul de stat, așa cum el este aprobat și fără a diminua investițiile (…) veți putea găsi resurse ca, la sfârșitul mandatului, să le puteți spune bugetarilor că au salariile întregi, așa cum le-ați găsit când ați venit la guvernare”, a declarat președintele cu ocazia unui discurs ținut miercuri în Parlament.

Guvernul ar putea avea de ales între reducerea CAS și majorarea salariilor bugetarilor

Majorarea salariilor însă pare o dorință mai mult decât ambițioasă în condițiile în care nu se știe încă exact ce se va întâmpla cu economia locală anul acesta, respectiv dacă România va înregistra sau nu o creștere economică de circa 2% din PIB iar veniturile la bugetul de stat nu au cunoscut nicio apreciere în prima perioadă a anului.

Mai mult decât atât, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat marți, la postul național de televiziune, că are în vedere posibila scădere a contribuțiilor de asigurări sociale cu 3-5 puncte procentuale la angajați. În acest caz, chiar dacă ar găsi resursele financiare necesare, ar putea fi pus în situația de a alege între tăierea CAS și majorarea salariilor. De tăierea CAS ar beneficia toți angajații din România, nu doar cei din sectorul bugetar.

„Mi se pare foarte ambițioasă propunerea de a mări salariile și de a tăia CAS în același timp. Dacă se va ajunge în situația în care Guvernul va trebui să aleagă între cele două, cel mai probabil, se va alege majorarea salariilor, atât pentru că se va resimți imediat în buzunarele bugetarilor cât și pentru că va avea și o valoarea simbolică. Va fi ca un semn că s-a ieșit din criză, că economia și-a revenit”, a declarat pentru gândul Aurelian Dochia, analist economic.

El a precizat că există și posibilitatea ca Guvernul să taie din bugetul de investiții pentru a avea „spațiul fiscal” necesar eventualelor majorări și eventualei tăieri de CAS. „Rămâne însă de văzut cum va fi interpretat acest gest, de majorare a salariilor bugetarilor, ceea ce ar putea duce la creșterea deficitului bugetar, de către investitorii străini. Încrederea câștigată cu greu de România în ultimele luni poate fi pierdută foarte ușor în cazul unor derapaje legate de cheltuielile publice”, a avertizat Dochia.

Lucian Croitoru, BNR: Majorarea salariilor bugetarilor, dacă sunt bani, ar stimula creșterea economică

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, susține că eventuala majorare a salariilor ar fi un lucru bun pentru economie, dacă se vor găsi resursele necesare, pentru că ar stimula consumul, deci ar revigora creșterea PIB.

„Sunt consecvent cu ceea ce am anticipat la momentul tăierii salariilor bugetarilor, că o reversare completă a acelei reduceri nu va putea avea loc mai devreme de 18-24 de luni, ceea ce înseamnă jumătatea acestui an”, a declarat Croitoru, citat de Mediafax.

El a precizat că economia a crescut în 2011 cu mai mult de 2%, ceea ce a dus la constituirea unui spațiu fiscal. Cu toate acestea, consilierul guvernatorului rămâne la părerea că aparatul bugetar nu a fost suficient restructurat și își menține estimarea că surplusul de personal s-a situat la 400 – 500.000 de salariați, din care au fost disponibilizați mai puțin de jumătate.

Cât costă majorarea salariilor și ce variantă „de mijloc” are Guvernul

În ceea ce privește efortul bugetar efectiv implicat de readucerea salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea tăierii, acesta ar fi de circa 6,4 miliarde de lei pentru întregul an 2012, deci de circa 1,5 miliarde de euro, conform calculelor Mediafax.

Bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salarială de 15%, ceea ce înseamnă că pentru acoperirea integrală a tăierii din 2010 ar fi nevoie de o nouă creștere de 16%.

Există însă și varianta unei reduceri cu 3 puncte procentuale a CAS plătite de angajați, ceea ce ar echivala cu majorarea salariilor bugetarilor cu circa 4,5%, ceea ce ar însemna că ar fi nevoie de o majorare directă de doar 11% pentru ca bugetarii să recupereze integral tăierea din 2010.

Inchide