Bătălia pentru mall-uri continuă. Câte mai „suportă” Capitala după lansarea în februarie a celui mai mare mall, Sun Plaza

Redactor:
Simona Simionescu
Bătălia pentru mall-uri continuă. Câte mai „suportă” Capitala după lansarea în februarie a celui mai mare mall, Sun Plaza
Mai este mult loc de spații comerciale moderne în București, de la mall-uri până la galerii comerciale situate în hipermarketuri, spun specialiștii, în ciuda faptului că în ultima perioadă, retailerii au stat cu magazinele mai degrabă goale.

Mai este mult loc de spații comerciale moderne în București, dela mall-uri până la galerii comerciale situate în hipermarketuri,spun specialiștii, în ciuda faptului că în ultima perioadă,retailerii au stat cu magazinele mai degrabă goale. Depinde doar cucine ne comparăm și cât de repede vom ieși din criză, în acestmoment Capitala însumând aproximativ 470.000 de metri pătrați desuprafață închiriabilă. „Estimăm că Bucureștiul ar putea atingenivelul de saturație al celorlalte capitale din zonă (în privințasuprafeței de spații comerciale moderne, n.r.) în aproximativ cinciani prin comparație cu Budapesta sau în circa zece ani, în relațiecu Varșovia”, au declarat pentru Gândul reprezentanții companiei deconsultanță imobiliară DTZ Echinox. Simplu spus, în următorii ani,dezvoltatorii vor avea ce să facă în București, pentru a ajunge dela o medie de 0,26 mp de spații comerciale pe cap de locuitor la0,49 de mp – ca la Budapesta, ori la 0,83 mp, valoarea de laVarșovia. Dacă se numără cele mai importante centre comerciale dinCapitală, bucureștenii au la dispoziție 11 asemenea spații, dincare opt mall-uri.

Cele mai mari centre comerciale sunt laBucurești

Și totuși, în ciuda crizei, care le-a mai tăiat românilorapetitul pentru consum, pe piața bucureșteană, dar și în provincie,urmează să apară noi proiecte, după ce 2009 a fost un an slab lacapitolul inaugurări. „Atât Bucureștiul, cât și alte orașe, dispunde potențial de dezvoltare. Cel mai atractiv oraș rămâneBucureștiul, datorită numărului de locuitori și veniturilor percapita”, au explicat specialiștii DTZ Echinox. Într-adevăr,diferența de salarii între București și cele mai sărace orașe poateajunge chiar până la 70%.

Pe 25 februarie se va deschide în București Sun Plaza, cel maimare centru comercial din România, investiție a companieiSparkassen Immobilien, parte a grupului austriac Erste Bank.Localizat în sudul Capitalei, proiectul se întinde pe o suprafațăconstruită de 210.000 de metri pătrați, din care 80.000 de mp suntspații închiriabile. Sun Plaza va fi primul mall cu acces direct dela metrou, stația Piața Sudului, soluție la care vor apela șidezvoltatorii centrului comercial Pallady Shopping Center, ce va fiinaugurat în 2012. Peste doi ani, acesta din urmă va bate recordulla mărime, cu o suprafață comercială de 100.000 de mp. Tot aici vafi localizat și cel mai mare hipermarket Auchan din România, careva ocupa 30.000 de metri pătrați.

Anul trecut, livrările pe piața spațiilor comerciale au număratopt proiecte în total, din care cinci centre noi și trei extinderiale unor proiecte mai vechi. Cum era de așteptat, Bucureștiul aatras jumătate dintre aceste investiții, respectiv deschidereaGrand Arena și Cotroceni Park, alături de extinderile de la PlazaRomania și Militari Shopping. În schimb, provincia nu se laudădecât cu patru proiecte, în total, la Piatra Neamț, Suceava, Oradeași Timișoara, la care se mai adaugă eșecurile, respectiv cele douăproiecte din Sibiu și Brăila, care au fost închise în 2009.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Gigi Becali nu se uită la bani pentru fetele lui! Ce cadou fabulos de 300.000...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Se dau bani de la stat! Ce categorie de români poate primi și 3.400 de...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide