Big Brother de la stat. Cum sunt monitorizați bugetarii care stau pe Facebook, chat sau pe site-urile de shopping online

Redactor:
Alexandra Pele
Big Brother de la stat. Cum sunt monitorizați bugetarii care stau pe Facebook, chat sau pe site-urile de shopping online
Cum sunt monitorizați românii

Activitatea angajaților mai multor primării și consilii județene din țară este monitorizată cu ajutorul unor programe care contorizează minutele petrecute, în timpul programului, pe rețelele de socializare. Peste 500 de firme și instituții publice din România au optat pentru supravegherea angajaților, au precizat pentru gândul reprezentanții unei companii care oferă soluții IT ce permit urmărirea activităților „din afara fișei postului”.

„Momentan, peste 500 de companii și instituții publice din România folosesc Cyclope în mod licențiat și peste 50 de companii evaluează produsul. Printre acestea (cele care au cumpărat deja produsul, n.red.) se numără Primăriile Sibiu, Brașov, Oradea, Târgoviște, Miercurea Ciuc, Aiud, Sebeș, Sighișoara și altele mai mici precum și consiliile județene Mureș și Alba„, a precizat Dan Gurghian, Business Development Manager Amplusnet Romania.

Practic, programul de monitorizare a activității îi permite angajatorului să vadă cât timp și-au petrecut salariații pe un anumit website, pe e-mail sau editând un document.

„În funcție de catalogarea activităților, se pot genera rapoarte complexe precum top productivitate, top web-site-uri vizitate și timpul total petrecut pe ele”, au adăugat reprezentanții companiei.

Românii petrec în medie o oră pe zi din timpul de muncă pentru a naviga pe rețelele de socializare, pe site-urile de știri, pe portalurile tabloidelor, pe site-urile de sport, pe forumuri sau pe pagini care oferă jocuri online.

În ceea ce privește legalitatea monitorizării activității angajaților, reprezentanții Amplusnet le recomandă angajatorilor să-i anunțe în prealabil pe subalterni, însă colectarea acestor informații nu contravine prevederilor legale privind culegerea datelor cu caracter personal.

„Cyclope nu înregistrează conținutul email-urilor, al site-urilor accesate, al conversațiilor de pe chat, al documentelor sau al aplicațiilor utilizate de angajați, ci afișează numai numele site-urilor sau al al ferestrelor în care lucrează angajatul, spre exemplu Word, Excel, AutoCAD, precum și durata de utilizare a fiecăruia în parte”, a explicat Gurghian.

Companiile care au optat pentru astfel de servicii activează în varii domenii precum servicii, distribuție, farma, logistică, presă, turism, auto sau it/software și au între 3 și 1.000 de angajați.

Inchide