• Publicat:
Financiar

Bloomberg, despre bancherul central cu cea mai mare vechime în funcție din lume: Se apropie momentul deciziei pentru postul lui Mugur Isărescu

Bloomberg, despre bancherul central cu cea mai mare vechime în funcție din lume: Se apropie momentul deciziei pentru postul lui Mugur Isărescu
Se apropie momentul deciziei prelungirii mandatului de peste un sfert de secol la conducerea băncii centrale din România a lui Mugur Isărescu, bancherul central cu cea mai mare vechime în funcție din întreaga lume, scrie Bloomberg.

Guvernatorul BNR are 69 de ani și a trecut prin toate conjuncturile economice, de la hyperinflație, cu țara în pragul falimentului, și până la criza financiară din 2008. Ce va face după luna octombrie, când îi expiră mandatul, ar putea fi crucial pentru independența băncii centrale a României într-o eră a populismului.

Româniale dă deja dureri de cap oficialilor UE, care se luptă cu amenințările la adresa democrației în toate țările din fostul bloc communist. În Ungaria și Polonia cei care fac parte din consiliile de administrație ale băncilor central sunt deja oameni de încredere ai guvernelor.

Isărescu ar putea fi mai înclinat să plece dacă o asemenea amenințare se va repeta și în România, unde toți membrii Consiliului de Administrație al BNR urmează să fie realeși sau înlocuiți.

„Dacă actuala conducere este înlocuită de către oameni mai puțini calificați și loiali politicului, atunci randamentul pentru titlurile de stat ar putea crește, iar leul ar putea fi din nou sub presiune. (…) Îmi este teamă că dacă nu e Isărescu, va fi cineva mai puțin credibil și cu mai puțină influență”, spune Blaise Antin, șeful cercetării pe piețele emergente în cadrul grupului American TCW Group – un cumpărător al titlurilor de stat din România.

Pentru România nu este un moment deloc potrivit pentru o astfel de schimbare. După o creștere rapidă, economia dă semne de încetinire, în timp ce deficitul bugetar ar putea depăși limitele impuse de UE anul viitor, cu deficitul de cont curent la cel mai ridicat nivel din 2008. Cu alegeri atât prezidențiale cât și parlamentare până la finalul anului 2020, banca centrală are nevoie de o mână fermă.

Isărescu este exact această mână fermă, apreciază Bloomberg. El a jucat un rol cheie pentru aderarea României la Uniunea Europeană în 2007 și a fost o ancoră de stabilitate în timp ce multe guverne s-au prăbușit. Cu el la cârma băncii, hiperinflația a fost învinsă, iar creșterea a ajutat în lupta împotriva sărăciei. Următorul țel ar fi adoptarea monedei unice, un obiectiv stabilit pentru 2024.

Isărescu a câștigat în cei 28 de ani și influență internațională. A colaborat în ipostaza de omolog cu oameni precum Alan Greenspan și Mario Draghi, a primit 17 titluri de onoare universitare și este un membru al exclusivistului Bilderberg Group.

Însă autoritatea lui Isărescu a fost pusă la încercare când a atras atenția că guvernul nu l-a consultat la deciziile luate, de la reduceri de taxe și până la așa-numita „taxă pe lăcomie” a băncilor – prima măsură generând un factor inflaționist, iar a doua declanșând cele mai mari vânzări în masă pe bursa de la București din ultimul deceniu.

Deși în ultimii ani principalele partide din parlament au ajuns la un acord echilibrat cu privire la componența consiliului de administrație din BNR, opoziția susține că de această data Partidul Social Democrat vrea controlul deplin.

Potrivit Bloomberg, potențialii înlocuitori ai lui Mugur Isărescu ar fi Florin Georgescu, prim-viceguvernator din 2004, Aura Socol, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) București, cu legături în PSD, Cristian Socol, soțul Aurei și de asemenea profesor în cadrul ASE și Leonardo Badea economist cu legături în PSD, care conduce acum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Până acum, guvernatorul nu a fost explicit cu privire la intențiile sale, tachinând reporterii cu indicii.

„Am aproape 70 de ani, nu?”, a spus Isărescu anul trecut, transmițând că nu are intenția de a mai continua.

Când a fost întrebat din nou, în luna ianuarie, el a spus doar că „parlamentul va decide” și „ceea ce contează este ca instituția să fie solidă”.

×
Inchide