Bucureștenii și-au scos apartamentele la vânzare, însă după doar 3 luni au fost nevoiți să scadă din preț o sumă considerabilă

Redactor:
Cristina Cuncea
Bucureștenii și-au scos apartamentele la vânzare, însă după doar 3 luni au fost nevoiți să scadă din preț o sumă considerabilă
Proprietarii din București au redus prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare cu până la 10,5% în martie față de ianuarie, așteptările vânzătorilor la început de an fiind diferite de realitatea pieței, au declarat reprezentanții firmei de consultanță imobiliară HomeFinders.

„În 2015, vânzătorii de apartamente din București au solicitat în ianuarie prețuri cu până la 10,5% mai mari decât în luna martie. Optimismul proprietarilor de la început de an se poate explica prin faptul că în ianuarie, aceștia văd oportunitatea de a stabili un nivel mai ridicat al prețurilor apartamentelor, în contextul creșterii pieței rezidențiale din anul anterior. Pe parcursul lunii ianuarie, ei se confruntă cu realitatea pieței, diferită de așteptările lor. În prezent, piața rezidențială a Capitalei este mai echilibrată din punctul de vedere al raportului calitate – preț și nu poate susține creșteri mari la nivelul prețurilor”, au precizat consultanții firmei.

Potrivit HomeFinders, prețul mediu solicitat de proprietarii de apartamentele din zonele semicentrale, centrale și de nord din București era 76.000 de euro, însă în luna februarie, proprietarii au solicitat prețuri în medie cu 13% mai mici decât în ianuarie, respectiv de 66.500 de euro. În martie, prețul mediu a crescut ușor la 68.000 de euro, însă, raportat la prețul solicitat în ianuarie, acela de 76.000 de euro, acest preț este cu 10,5% mai mic.

O evoluție similară a prețurilor din primul trimestru s-a înregistrat și în anul anterior. Comparativ cu prima lună a anului, februarie 2014 a atras o scădere a prețului mediu solicitat de 8,21%. Astfel, în 2014, prețul median a scăzut de la 73.000 de euro în ianuarie la 67.000 de euro în februarie. Dar, comparativ cu trimestrul I 2015, tendința descendentă a prețurilor s-a menținut și în luna martie, când prețul median a scăzut la 65.000 de euro.

„Deși luna februarie a acestui an a atras o scădere semnificativă la nivelul prețurilor, prețurile medii ale apartamentelor din zonele semicentrale, centrale și de nord au înregistrat o creștere de 2,68% în primul trimestru al anului 2015, comparativ cu aceeași perioadă din 2014, de la 68.333 de euro anul trecut la 70.166 anul acesta. Astfel, pentru zonele centrale, semicentrale și de nord se confirmă tendința ușoară de creștere a prețurilor solicitate de proprietari, înregistrată încă de anul trecut”, apreciază sursa citată.

Fenomenul de optimism din luna ianuarie se regăsește și în zonele mărginașe ale Bucureștiului, unde prețul median solicitat de proprietari în prima luna din 2015 a fost cu 4,44% mai mare decât prețul median la nivelul trimestrului. Dar, spre deosebire de zonele semicentrale, centrale și de nord, acest segment de piață a înregistrat un trend descendent la nivelul prețurilor solicitate în primele trei luni ale anului comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dacă prețul median al unui apartament situat într-o zonă mărginașă a Capitalei era de aproximativ 53.000 de euro în trimestrul unu 2014, anul acesta, prețul mediu din primul trimestru este de 51.700 de euro, cu 2,45% mai mic.

Optimismul vânzătorilor de apartamente la început de an se transpune și în numărul de oferte scoase pe piață. În primul trimestru al anului 2015, cel mai mare număr de oferte s-a înregistrat în luna ianuarie, respectiv 3.879. Numărul de oferte a scăzut în luna februarie cu 18,89%, până la 3.146, iar în martie s-a consemnat o altă scădere, de 4,41%, comparativ cu februarie.

Volumul de oferte înregistrat la nivelul întregii piețe rezidențiale a Capitalei în primul trimestru din 2015 a crescut cu 19,01% comparativ cu volumul ofertelor din aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, în primele trei luni ale anului 2015 au fost scoase pe piață 10.032 de apartamente.

„Dacă optimismul de început de an al vânzătorilor de apartamente se poate observa la nivelul întregii piețe rezidențiale a Capitalei, trendul ascendent al prețurilor din primul trimestru al acestui an se manifestă doar în cazul apartamentelor din zonele semicentrale, centrale și de Nord. Această evoluție diferită a prețurilor mediane ale apartamentelor, solicitate de proprietari în trimestrul I, pentru zonele de la periferie versus zonele semicentrale, centrale și de Nord, ne reconfirmă divizarea pieței rezidențiale a Capitalei în două segmente de piață cu evoluții distincte”, a declarat Paul Ghinea, managing partner HomeFinders.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Lacrimi și agonie pentru Simona Halep! Cum s-a produs accidentarea horror și cine a sărit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide