BUGET 2012. Ministerele cheltuiesc anual o jumătate de miliard de euro doar pe întreținerea sediilor. Cât s-ar economisi dacă ar fi comasate în Casa Poporului

BUGET 2012. Ministerele cheltuiesc anual o jumătate de miliard de euro doar pe întreținerea sediilor. Cât s-ar economisi dacă ar fi comasate în Casa Poporului
Publicat: 23/04/2012, 19:33
Actualizat: 25/04/2012, 10:53

Guvernul ar economisi anual 150-200 milioane euro numai în ministere dacă ar amenaja în Palatul Parlamentului sau în alte clădiri mari deținute de stat spații în care să funcționeze împreună mai multe astfel de instituții, costurile pentru întreținerea sediilor depășind în prezent 500 milioane euro, scrie Mediafax.

Cele 15 ministere reprezentate în Cabinet, alături de Ministerul Public, Secretariatul General al Guvernului și Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului și excluzând nou-înființatul Minister al Afacerilor Europene, au consumat în acest an de la buget circa două miliarde lei (echivalent a aproximativ 500 milioane euro) numai pentru întreținerea propriilor sedii. Banii au fost folosiți pentru rechizite de birou, materiale pentru curățenie, încălzit, iluminat, apă, canal, salubritate și reparații curente, precum și pentru achiziționarea de mijloace de transport, mobilier, servicii de telecomunicații.

La același număr de ministere, cheltuielile totale pentru întreținerea sediilor au crescut de la 1,7 miliarde lei anul trecut la 2 miliarde lei în acest an și sunt indicate în continuare în creștere, la 2,2 miliarde lei în proiecțiile bugetare pentru anul viitor. Cheltuielile sunt pregătite deja să crească și în intervalul 2013-2015 la peste 2 miliarde lei, costuri care ar urma să urce semnificativ în condițiile în care mai multe ministere nici nu și-au bugetat încă serviciile de întreținere.

Cei mai mulți bani sunt cheltuiți de stat pentru rechizite de birou, materiale curățenie, încălzit, iluminat, apă, canal, salubritate și reparații curente, totalul fondurilor alocate acestor servicii urmând să crească anul viitor la 1,3 miliarde lei, de la 1,26 miliarde lei în acest an. Pentru intervalul 2013-2015 se va ajunge să fie plătit și mai mult pentru servicii de întreținere a sediilor ministerelor, cheltuielile fiind estimate să depășească în această perioadă 1,5 miliarde lei anual.

Pentru cumpărarea de mașini, mobilier și aparatură birotică, fondurile alocate ministerelor s-au dublat de la un an la altul, ajungând de la 289,2 milioane lei anul trecut la 457,6 milioane lei cheltuite în acest an. Achizițiile nu se opresc aici, pentru anul viitor fiind deja bugetate alte 503,8 milioane lei pentru astfel de echipamente.

Achizițiile de mijloace de transport atrag alte cheltuieli pentru carburanți și piese de schimb, fondurile alocate în acest sens dublându-se de asemenea în interval de un singur an, de la 123,9 milioane lei anul trecut la 221,6 milioane lei în acest an și urmând să ajungă la 235,7 milioane lei anul viitor. Pentru intervalul 2013-2015, Guvernul este pregătit deja să scoată de la buget un total de 614,7 milioane lei numai pentru carburanți auto și piese de schimb.

Toate aceste cheltuieli ar putea fi reduse măcar cu 150-200 milioane euro anual dacă Guvernul ar decide ca în Palatul Parlamentului sau în alte clădiri mari deținute de stat să funcționeze împreună câte 4-5 ministere, fără a mai lua în calcul economiile semnificative care ar rezulta din aplicarea acestui sistem la nivelul altor instituții publice, al agențiilor guvernamentale și al administrației publice locale. Suplimentar acestor economii, bugetul de stat ar putea fi alimentat și cu fonduri obținute din vânzarea sau închirierea clădirilor în care au funcționat ministerele delocalizate.

Un raport elaborat în toamna acestui an de PricewaterhouseCoopers România pentru Camera Deputaților arăta că în următorii ani pot fi obținute economii semnificative prin mai multe măsuri de eficientizare, precum repartizarea eficientă a spațiilor, reducerea cheltuielilor prin vânzare/casare a stocurilor fără mișcare, diminuarea cheltuielilor cu utilitățile, înnoirea parcului auto prin încheierea unor contracte de leasing operațional, centralizarea procesului de achiziții publice.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Cum este, de fapt, viața de soție lângă milionarul Cristi Borcea! Acum, Valentina Pelinel a...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Liviu Dragnea e distrus! Cine e bărbatul cu care Irina Tănase l-a înșelat
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...