Unele bănci sună clienții bugetari pentru a-i aduce laghișee
În timp ce unele bănci așteaptă cereri de rescadențare dinpartea clienților, altele preferă să nu mai piardă timpul și să îicontacteze ele, la telefon. UniCredit Țiriac Bank, de exemplu, aanunțat recent că va începe o campanie de sunat clienții bugetaripentru a-i chema la ghișee în vedere renegocierii ratelor pe oanumită perioadă de timp.
„Sperăm că bugetarii vor putea să își plătească ratele, darclienții vor decide dacă vor să beneficieze de măsuri derestructurare. Nu așteptăm să vedem întârzieri la plată, ci mergemla ei”, a declarat recent Zoltan Major, vicepreședintele divizieide retail a băncii. El a precizat că în total ar fi vorba desprepână la 50.000 de clienți bugetari vizați.
Bugetarii au 20% din creditele acordate debănci
În acest moment, cei 1,3 milioane de bugetari au credite totalede 4,8 miliarde de euro la bănci, ceea ce reprezintă circa ocincime din totalul acordat, conform estimărilor bancherilor pebaza unor analize ale BNR. Ponderea creditelor acordate angajațilorla stat diferă de la o bancă la alta, fiind bănci unde procentuleste de sub 10% în timp ce la altele depășește 30%. La finele luniiaprilie în România erau 710.000 de restanțieri care dețineau întotal peste un milion de credite, conform datelor BNR.
Băncile anunță noi măsuri pentru a preveni transformareabugetarilor în rău-platnici după tăierea salariilor acestora cu 25%cel puțin până la finele acestui an. Cel mai recent program derenegociere a ratelor clienților care ar putea avea probleme estecel lansat luni de BCR, destinat în special clienților bugetari.Măsura este luată, au subliniat oficialii băncii, pentru că până lao treime dintre clienții lor sunt angajați la stat.
„Soluția de negociere a ratelor, practic de diminuare temporarăa ratelor, a fost introdusă relativ recent, în primăvara acestuian. Totuși, ceea ce este diferit în momentul de față este că neadresăm unei mase largi de clienți și am introdus și o soluțiesimplificată de oferire a acestui produs, mai exact, documentațiaeste mult simplificată față de o situație de reeșalonare standard”,a declarat Ștefan Coroianu, director executiv Direcția CrediteRetail din BCR, citat de Mediafax.
„În perioada următoare ne așteptăm la un număr crescut desolicitări de sprijin venite din partea clienților noștri afectațide diminuarea veniturilor lunare, în special angajații din sectorulpublic”, a precizat el. Rescadențarea nu este însă gratuită. BCRpercepe, conform tarifelor standard, un comision de 10 euro pentrurenegocierea unui credit la care nu se înregistrează restanțe și de30 de euro în cazul celor la care s-a întârziat cu plata. „Acestecosturi acoperă cheltuielile administrative ocazionate deprocesarea cererilor și a modificărilor propriu-zise în sistemulinformatic al băncii”, explică oficialii BCR într-un comunicat depresă.
Actele necesare: istoricul de plăți și adeverința desalariu
Conform estimărilor BCR, în urma renegocierii creditului sepoate obține o rată lunară cu 50% mai mică timp de șase luni.Metoda de reducere temporară a ratelor lunare este rescadențarea,respectiv prelungirea perioadei de rambursare a creditului. Deciziaprivind o asemenea renegociere a creditului depinde exclusiv defiecare bancă în parte, clienții cu cele mai mari șanse să li seaprobe dosarul de restructurare fiind cei care au devenitrău-platnici abia în momentul în care fie li s-a scăzut salariul,fie au rămas fără serviciu o perioadă scurtă de timp dar au reușitapoi să se reangajeze.
Informațiile necesare pentru dosarul de renegociere a ratelorsunt, de obicei, la dispoziția băncilor, fiind vorba despreistoricul de plată al clientului dar și de extrasurile de cont dincare, dacă persoana respectivă are un cont în care primeștesalariul, reiese eventuala scădere de leafă. În cazul în careclientul nu primește salariul într-un cont al băncii trebuie adusăadeverința de salariu.
Citește mai departe în paginaurmătoare