Bursele europe scad puternic, trase în jos de alegerile din Franța și criza guvernului olandez

Bursele europe scad puternic, trase în jos de alegerile din Franța și criza guvernului olandez
Bursele europene sunt în scădere puternică la jumătatea tranzacțiilor de luni, trase în jos de rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din Franța, criza guvernamentală din Olanda și indicatori macroeconomici dezamăgitori.

Bursele europene sunt în scădere puternică la jumătatea tranzacțiilor de luni, trase în jos de rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din Franța, criza guvernamentală din Olanda și indicatori macroeconomici dezamăgitori, informează Mediafax, citând AFP.

Piețele europene au început tranzacțiile în scădere, dar declinul s-a accentuat pe parcurs odată cu acumularea știrilor negative.

La ora 12:00 GMT, indicele CAC 40 al bursei din Paris era în scădere cu 2,28%, DAX al bursei din Frankfurt cu 2,77%, iar indicele londonez FTSE 100 cu 1,88%.

Indicele Ibex 35 al bursei din Madrid este în declin cu 2,79%, iar FTSE Mib al bursei din Milano cu 2,21%.

„Instabilitatea politică din Europa apasă piața, cu incertitudini legate de rezultatul scrutinului din Franța și criza guvernamentală din Olanda, care a luat bursele prin surprindere și a creat un element suplimentar de nesiguranță”, a declarat Yves Marcais, broker la Global Securities.

Pe piața obligațiunilor, randamentele sunt în creștere.

La ora 12:00 GMT, randamentul obligațiunilor spaniole pe termen de 10 ani era în creștere de la 5,937% la închiderea de vineri la 5,958%, cel al obligațiunilor Italiei la 5,708% (de la 5,651%), iar cel al obligațiunilor olandeze la 2,385% (de la 2,314%).

În schimb, randamentul obligațiunilor Franței a coborât ușor, de la 3,09% la deschidere la 3,057%.

Într-un context deja fragilizat de temerile legate de capacitatea țărilor europene de reducere a deficitelor publice, victoria socialistului Francois Hollande în primul tur al alegerilor prezidențiale franceze, care a fost peste așteptările piețelor, a afectat optimismul investitorilor.

„Scrutinul francez a amplificat neîncrederea în zona euro, care apasă piețele”, a observat Renaud Murail, manager de fonduri la Barclays Bourse.

În perspectiva celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Franța, de pe 6 mai, în care se vor confrunta Hollande și Nicolas Sarkozy, piețele se întreabă care ar fi consecințele unei eventuale victorii a socialistului care conduce și sondaje și care va fi influența scorului istoric, de circa 20%, obținut de reprezentanta Frontului Național, Marine Le Pen.

„Există mari incertitudini în privința turului al doilea, a politicii care va urma, raporturile cu Germania și eventuala renegociere a tratatului european”, a adăugat Murail.

Victoria lui Holland îl va priva pe cancelarul german Angela Merkel de principalul său partener, Nicolas Sarkozy, în gestionarea crizei datoriilor din zona euro, potrivit mai multor analiști.

Bursele sunt influențate negativ și de criza din Olanda. Premierul olandez Mark Rutte a anunțat că va prezenta luni reginei demisia guvernului de centru-dreapta, după eșecul negocierilor de duminică referitoare la reducerea deficitului bugetar.

Temerile din piață sunt amplificate totodată de indicatori economici publicați luni, precum evoluția negativă din industria prelucrătoare din China și zona euro, în aprilie.

Inchide