Camera de Comerț Americană despre avantajele și dezavantajele competitive ale României. Cât de mult contează cheltuielile de la Sănătate

Camera de Comerț Americană despre avantajele și dezavantajele competitive ale României. Cât de mult contează cheltuielile de la Sănătate
AmCham a lansat miercuri Raportul de Competitivitate a României, având la bază o evaluare statistică și un sondaj al liderilor de afaceri cu privire la principalele politici economice. În ce privește reforma fiscală, oamenii de afaceri americani recomandă autorităților din România să prioritizeze cheltuielile publice.

România are 25 de avantaje competitive, 49 de dezavantaje, în timp ce 22 de indicatori de competitivitate sunt neutri, ceea ce arată necesitatea îmbunătățirii performanțelor naționale, care plasează piața locală pe o poziție inferioară față de alte șase state din Europa Centrală și de Est, potrivit unui raport realizat de Camera de Comerț Americană în România (AmCham).

„În comparație cu alte șase țări din Europa Centrală și de Est (Austria, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia) care au fost analizate comparativ în raport, performanța României este aproape de medie în ceea ce privește indicatorii generali de competitivitate, administrație publică și infrastructură și sub medie la capitolul resurse umane și politicile fiscale și monetare. Astfel, performanța României pe ansamblu este într-un ușor dezavantaj competitiv față de celelalte șase țări analizate”, se arată în raport.

AmCham a lansat miercuri Raportul de Competitivitate a României, având la bază o evaluare statistică și un sondaj al liderilor de afaceri cu privire la principalele politici economice.
Raportul conține o evaluare a principalelor domenii cu impact asupra mediului de afaceri din România, precum și o serie de recomandări bazate pe această analiză și pe rezultatele sondajelor de opinie realizate în rândul liderilor de companii mari și IMM-uri din România.
În raport au fost analizate șase zone principale în elaborarea politicilor publice, respectiv indicatorii generali ai competitivității, administrația publică, cadrul legislativ și de reglementare, resursele umane, infrastructura și politicile financiar-monetare.

Cele mai multe dezavantaje, la resursele umane

România prezintă cele mai multe dezavantaje la resurse umane (17), capitol la care are doar 5 avantaje competitive.
La dezavantaje, analiza AmCham a scos în evidență ponderea productivității pe oră de muncă lucrată în PIB, ponderea scăzută a angajaților cu calificare tehnică ridicată sau medie, sumele reduse alocate de la buget pentru educație, precum și numărul redus al studenților care învață două sau mai multe limbi străine. Un alt dezavantaj este dat de numărul mare de accidente de muncă „serioase” la 100.000 de locuitori.

Unul dintre avantajele României la acest capitol este reprezentat de cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor, care înregistrează cel mai mic nivel din cele șase țări analizate, de 310 de euro/cap de locuitor, față de media UE de 2.215 euro/cap de locuitor sau 599 de euro/locuitor în Cehia.
România înregistrează un număr ridicat de dezavantaje și administrația publică și infrastructura, câte zece în fiecare caz. Dacă în zona administrației publice avantajele sunt egale cu dezavantajele, la insfrastructură România stă mai bine decât celelalte șase capitole doar la cinci indicatori.

Stabilitatea politică, aplicarea legislației, controlul corupției, libertatea persoanelor, precum și securitatea și siguranța sunt printre dezavantajele competitive ale României la nivelul administrației publice. La avantaje au fost incluse nivelul veniturilor la buget în PIB, nivelul datoriei guvernamentale, precum și timpul redus necesar începerii unei afaceri.
La capitolul infrastructură, dezavantaje sunt prețul ridicat al terenului agricol, gradul de penetrare a Internetului, dar și la numărul de drumuri moderne construite și a numărului de pasageri pe traficul aerian pe cap de locuitor. România are însă avantajul prețului mic la energie electrică pentru industrie.
Din punct de vedere al politicilor fiscale și monetare, piața locală nu are niciun avantaj competitiv față de celelate țări analizate.

Răspunsurile oferite de liderii chestionați confirmă în cea mai mare parte rezultatele analizei statistice, indicând nemulțumiri legate de zona administrației publice și infrastructurii.
Pe de altă parte, peste 50% dintre respondenți au exprimat intenții de suplimentare a capitalului investit în România și de creștere a numărului de angajați în următorii 5 ani.
„Astfel de decizii pot explicate îndeosebi prin volumul cererii înregistrate pentru produsele sau serviciile lor la nivelul local și export”, consideră reprezentanții AmCham.

Recomandările AmCham

Printre recomandările AmCham în vederea elaborării politicilor de îmbunătățire a competitivității României se regăsesc utilizarea fondurilor UE pentru dezvoltarea infrastructurii, dublată de parteneriate public-private și consolidarea competitivității companiilor românești.
Totodată, AmCham recomandă impunerea cerinței de realizare a analizelor de impact pe care proiectele de noi politici sau reglementări îl au asupra creșterii sustenabile și stabilității mediului de afaceri.

Dezvoltarea unui plan amplu și coordonat de îmbunătățire a infrastructurii României pentru atingerea standardelor UE de calitate și acoperire, precum și dezvoltarea unei strategii clare, investirea în crearea unei infrastructuri de rețele energetice inteligente, coroborate cu maximizarea producerii de energie regenerabilă, reprezintă factori de creștere a competitivității.
Alte recomandări vizează creșterea transparenței și responsabilității în administrația publică și utilizarea fondurilor publice, acordarea de stimulente pentru a menține în țară specialiștii de înaltă calificare, după modelul experienței pozitive înregistrată în sectorul IT.

În același timp, investitorii străini susțin stimularea investițiilor în domeniile cheie pentru export și crearea de pachete de facilități pentru investitori străini și locali, bazate pe implementarea noilor tehnologii, numărul de locuri de muncă create și valoarea adăugată capacității de export.

Oamenii de afaceri americani, despre reforma fiscală: Prioritizați cheltuielile publice

La capitolul privind politica fiscală, raportul realizat de AmCham face mai multe recomandări autorităților publice din România:

  • Îmbunătățirea structurii și eficienței cheltuielilor guvernamentale. Politica bugetară ar trebui să acorde prioritate pe termen lung domeniilor precum educația și asistența medicală, cercetare și dezvoltare, precum și investiții în rețele de Internet de mare viteză.
  • Prioritizarea cheltuielilor pentru investiții publice pe baza unei analize cost/beneficiu
  • Reforma profundă a administrației fiscale, modernizarea și simplificarea colectării taxelor, reducerea evaziunii fiscale.
  • Stimularea împrumuturilor în moneda locală. Încurajarea participării la fondurile de pensii private, la planuri de asigurări medicale private de asistență medicală, stimularea activitatii băncilor de economisire – creditare
  • Dezvoltarea piețelor de capital ca o sursă alternativă importantă de capital, atât pentru debitori privați cât și publici, reducerea dependenței economiei de finanțarea bancară.

    AmCham România reprezintă 300 de membri- companii americane, locale și internaționale, cu investiții totale de peste 10 miliarde de dolari și mai mult de 200.000 de locuri de muncă create.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Condamnat pentru proxenetism, candidat la alegerile parlamentare. Lua fete de la discoteca din sat
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
EXCLUSIV Redactia.ro! Vedeta a mărturisit că s-a împăcat cu fostul soț, tatăl copilului ei: Am...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vine DEZASTRUL. După pandemie vom avea o 'maladie' și mai cruntă. Este ORIBIL
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest nume....
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Motivele reale pentru care divorțează Analia Selis. Vedeta spune tot!
×
Inchide