Cardurile „contactless” aduc în România comerțul viitorului

Redactor:
Ionuț Morariu
Cardurile „contactless” aduc în România comerțul viitorului
În România, bătrânele carduri cu bandă magnetică merg cot la cot cu noile carduri cu cip. Însă, timid, își face apariția o nouă generație.

În România, bătrânele carduri cu bandă magnetică merg cot la cotcu noile carduri cu cip. Însă, timid, își face apariția o nouăgenerație. Cardurile „contactless” se diferențiază de celelalteinstrumente electronice de plată prin faptul că permit efectuareatranzacției prin simpla apropiere de un cititor, posesorul acestuianefiind nevoit niciun moment să le cedeze unui casier.

Avantajul: plata se face în numai câteva secunde. „Visa Europe,alături de partenerii săi locali, va lansa foarte curând un produs«contactless» unic pentru piața cardurilor din România. Va fi cusiguranță un produs util unui mare număr de clienți, iar caamploare va fi cel de-al doilea proiect de o astfel de anvergurădin Europa”, a declarat pentru gândul CătălinCrețu, director general Visa Europe România. El precizează și că,la nivel european, Visa a emis până în prezent 15 milioane decarduri „contactless”.

Unde poți folosi un card „contactless”

Este însă o tehnologie considerată scumpă chiar și de comercianțiidin țările dezvoltate ale Uniunii Europene (UE). În pofida acestuilucru, cardurile „contactless” sunt cardurile viitorului, spunspecialiștii. Bănci care activează pe piața locală precum GarantiBank și BRD Societe Generale au deja în portofoliu astfel deinstrumente de plată. BRD a reușit chiar dezvoltarea unei aplicațiice permite plata călătoriei cu metroul bucureștean.

Posesorul de card „contactless” trebuie doar sa apropie cardulde validator, proces în urma căruia acesta primește instantaneumesajul de „liber”, iar turnichetul permite accesul. Intrarea sepoate face și cu ajutorul unui sticker ce poate fi lipit de oricebreloc sau chiar de telefonul mobil. Costul călătoriei se plăteștedirect din cont, fără niciun comision pentru client și fără a maifi necesară cumpărarea unei cartele clasice. „În viitorul apropiat,tehnologia «contactless» va fi implementată și pentru accesul pestadioane sau la intrarea la concerte. Este utilă oriunde se adunăun număr mare de clienți și este nevoie de o plată rapidă, pentru ase evita formarea de cozi uriașe”, spune pentru gândul SergiuCone, director no-cash.ro.

UE renunță la cardurile cu bandă magnetică

Cazurile tot mai numeroase de contrafacere a cardurilor bancaresunt o temă de dezbatere la nivel european. În acest context,Uniunea Europeană intenționează să ceară înlocuirea cardurilor cubandă magnetică cu cele cu cip, considerate mai sigure. Un primpas, realizat în acest an, va fi instituirea obligativității catoate ATM-urile din UE să accepte carduri cu cip. Germania conducemișcarea de înnoire. Din luna iulie, supermarketurile și altecentre comerciale germane vor accepta doar plata prin intermediulcardului cu cip, iar din 2012, retragerea de numerar la ATM-uriledin Germania se va putea face numai prin intermediul cardurilor cucip.

EXEMPLUCardurile „contactless”, un succes în MareaBritanie

Multe cafenele și mari lanțuri comerciale britanice au îmbrățișatdeja ideea de a oferi clienților posibilitatea de a plăti cuajutorul cardurilor „contactless”. Însă, din motive de securitate,tranzacțiile de acest tip nu pot depăși plafonul maxim de 15 lire.Deși această tehnologie este în faza de pionierat chiar și în MareaBritanie, reprezentanții Barclay, una dintre cele mai mariinstituții de credit din Insulă, estimau că în Regatul Unit existădeja circa 12 milioane de carduri „contactless”.

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide