Care este „speranța de viață” a unei companii în secolul 21. De ce companiile „mor” mai repede astăzi decât acum 100 de ani

Care este speranța de viață a unei companii în secolul 21. De ce companiile mor mai repede astăzi decât acum 100 de ani
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 23/04/2012, 22:31

În ultimii ani, corporații mari precum Lehman Brothers și Saab au pierdut foarte mult din câștiguri datorită crizei financiare, clienților și rivalilor de pe piață. Recent, firma Kodak a cerut protecție față de creditori și restructurare în faliment. Multinaționalele trec printr-o perioadă foarte grea și multe dintre ele nu vor supraviețui schimbărilor care au loc mult prea repede în zilele noastre, scrie BBC.

Viața unei companii în anii ’20 era estimată la o medie de 67 de ani, conform indicelui bursier S&P 500. Astăzi, media a scăzut la 15 ani, conform profesorului Richard Foster de la Universitatea Yale. El spune că până în 2020 trei sferturi dintre companiile luate în calcul de indicele bursier S&P 500 vor fi companii noi, de care nu se știe nimic astăzi.

Într-o lume în care gigantul General Motors a trebuit să fie salvat de la faliment acum doi ani de către guvernul american din bani publici oamenii se întreabă cât de mult mai poate supraviețui o companie în secolul XXI.

Cea mai veche companie din lume: un hotel care are 1.300 de ani

Nu este surprinzător poate că statul în care oamenii trăiesc, în medie, cel mai mult, este și locul unde se găsesc cele mai longevive companii din lume. În Japonia peste 20.000 de firme au o vechime de peste 100 de ani, iar unele dintre ele și-au deschis pentru prima dată ușa clienților acum mai mult de 1.000 de ani, potrivit agenției de rating Tokyo Shoko Research. Pe listă apare, de exemplu, un hotel înființat în anul 705 – Nissiyama Onsen Keiunkan, despre care se crede că ar fi cea mai veche companie din lume. În japoneză există chiar și un cuvânt care descrie companiile longevive – „shinise”.

„Companiile japoneze supraviețuiesc atât de mult fiindcă sunt mici și de cele mai multe ori sunt afaceri de familie. De asemenea, ele se concentrează și pe un crez, pe o filosofie proprie care nu ține de profit”, susține profesorul Makoto Kanda de la Universitatea Meiji Gakauin.

De la produsele Kikkoman (companie fondată în 1603 care produce diferite sosuri, sucuri și sake) la micile manufacturi care mențin tradițiile locului, „shinise” se concentrează în principal pe piața japoneză și evită cultura corporatistă occidentală unde companiile fuzionează sau achiziționează alte firme. „Aceste condiții trebuie menținute sau companiile shinise nu vor mai supraviețui atât de mult timp pe piață”, spune profesorul Kanda.

Ce pot face firmele ca să supraviețuiască pe piață

Deși există excepții de la fiecare regulă, secretul supraviețuirii ar putea fi schimbarea constantă și inovația. Una dintre cele mai vechi companii din lume, care produce hârtie, este firma finlandeză Stora Enso, care la început, în 1288, a fost o companie minieră. Stora Enso își va extinde în scurt timp portofoliul de investiții și pe piața de bio-energie și materiale de construcție ecologice, două arii pe care le-a dezvoltat în ultimii doi ani.

„Următorii 40 de ani vor fi foarte diferiți pentru noi în comparație cu ce am făcut în ultimii 700 de ani”, spune purtătorul de cuvânt al companiei finlandeze, Jonas Nordlund. Stora Enso vrea să se extindă dincolo de continentul european, până în Brazilia, China și Uruguay.

Un alt lucru pe care îl pot face companiile care vor să supraviețuiască pe termen lung este să investească în cercetare și dezvoltare (R&D). Companiile trebuie să găsească echilibrul între problemele de capital ale pieței și acționari, care vor un profit rapid și deseori nu sunt interesați de proiectele de cercetare care se pot desfășura timp de decenii.

„Cercetarea și dezvoltarea înseamnă menținerea echilibrului între viziunile și planurile făcute pe termen lung și obiectivele financiare pe termen scurt”, spune Mark Vergano, vice-președinte executiv al departamentului de inovație de la DuPont. Compania americană are 37.000 de patente, iar la început, în 1802, era o firmă care producea doar praf de pușcă.

În 2010, DuPont a implementat o nouă regulă, conform căreia 30% din veniturile companiei trebuie să vină din inovație, de pe urma produselor noi care au apărut în ultimii patru ani. DuPont a investit 2 miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare și este compania care a patentat polimeri precum teflonul, nailonul și lycra.

„E tragic că unele companii prematur”

În final însă, nu există nicio soluție universală pentru a asigura longevitatea unei companii și nici nu este clar dacă acest lucru este neapărat ceva bun pentru mediul economic în general. „Cred că adevărata tragedie este că unele companii prematur. Dacă unele companii dispar prea repede, atunci trebuie să ne întrebăm ce nu a mers bine”, este de părere Vicki TenHaken, profesoară de management la Hope College.

„În timp ce din ce în ce mai multe companii par să se pregătească pentru ultima reverență adevărata întrebare pentru cei care au mai rămas ar putea să fie nu cum să supraviețuiască, ci când să moară”, încheie jurnaliștii de la BBC.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tornadă devastatoare în Belarus, filmată de un șofer prins în mijlocul ei. VIDEO
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
O nouă boală cumplită a apărut din senin! Se extinde chiar acum cu repeziciune
Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...