Care sunt comisioanele și riscurile la plata cu cardul peste graniță

Care sunt comisioanele și riscurile la plata cu cardul peste graniță
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 08:53

Românii folosesc tot mai des cardul atunci când merg înstrăinătate. În anul de criză 2010, românii au făcut tranzacții cucardul, peste hotare, de circa 1,128 miliarde euro, cu 14% mai multfață de cifra aferentă anului 2009, potrivit datelor BănciiNaționale a României. Valoarea reprezintă sumele achitate cu cardulla POS-uri la care se adaugă retragerile la ATM-uri din afaraRomâniei cu carduri emise în România.

Astfel, românii au cheltuit în anul de criză 2010 cu cardul înstrăinătate la POS-uri aproximativ 3,358 miliarde lei, adică circa799,5 milioane euro, cu 10,6% mai mult în lei față de 2009, cândvolumul a fost de 3,035 miliarde lei (714 milioane euro), conformstatisticilor BNR.

Valoarea tranzacțiilor de retragere de numerar de la ATM dinafara țării cu carduri emise în țară în 2010 a fost de 1,379miliarde lei, adică circa 328 milioane euro, iar în 2009 a fost de1,166 miliarde lei (274 milioane euro).

• Atenție lacomisioane. Analiștii contactați de gândul atragatenția că, la tranzacțiile cu cardul în străinătate, este necesarsă se urmărească mai mulți factori, printre care comisionul deconversie valutară, cel de retragere de numerar și comisionul detranzacții la comercianți, care nu este totdeauna zero, ca lacomercianții din țară. Sfatul specialiștilor este ca, la plecareapeste hotare în zona euro, de exemplu, să utilizați un card înmoneda europeană, pentru a evita riscul valutar.

• Comisioanelela tranzacțiile internaționale diferă de la o bancă laalta. Băncile practică în cazul cardurilor de debit înlei, de exemplu, comisioane de eliberare numerar la ATM-uri întranzacțiile internaționale care variază între 0,2% și 0,3%, iar launele bănci nu pot fi mai mici decât o anumită sumă fixă de câțivalei. În cazul eliberării de numerar de la alte bănci decât bancaemitentă a cardului, comisionul practicat poate varia între 0,75%și 2% la care adaugă o marjă fixă de 4,5 lei sau 2 euro.

Comisionul de conversie valutară variază între 2% și 2,5%, îngeneral. Bancherii taxează și contestările considerate ca fiindnejustificate ale unor tranzacții, taxa aplicată fiind între 5 leiși 30 lei, în funcție de tipul de card.

•Nereguli. Pe de altă parte, specialiștiicontactați de gândul atrag atenția că, la fel ca și în România,pentru a se evita furtul datelor de pe card și peste hotare prinintermediul anumitor dispozitive montate pe bancomate, este depreferat ca extragerea banilor să se facă de la un ATM aflat îninteriorul unei bănci sau montat în peretele băncii, iar în zonă săexiste o cameră video. În plus, utilizatorul cardului trebuie săcerceteze cu atenție tastatura bancomatului și suprafața ATM-ului,pentru a depista eventualele nereguli.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Cea mai cumplită veste pentru România a venit acum: "Rezultatele vor fi catastrofale!" Tocmai s-a...
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...