• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Care sunt comisioanele și riscurile la plata cu cardul peste graniță

Care sunt comisioanele și riscurile la plata cu cardul peste graniță
Românii folosesc tot mai des cardul atunci când merg în străinătate. În anul de criză 2010, românii au făcut tranzacții cu cardul, peste hotare, de circa 1,128 miliarde euro, cu 14% mai mult față de cifra aferentă anului 2009, potrivit datelor Băncii Naționale a României.

Românii folosesc tot mai des cardul atunci când merg înstrăinătate. În anul de criză 2010, românii au făcut tranzacții cucardul, peste hotare, de circa 1,128 miliarde euro, cu 14% mai multfață de cifra aferentă anului 2009, potrivit datelor BănciiNaționale a României. Valoarea reprezintă sumele achitate cu cardulla POS-uri la care se adaugă retragerile la ATM-uri din afaraRomâniei cu carduri emise în România.

Astfel, românii au cheltuit în anul de criză 2010 cu cardul înstrăinătate la POS-uri aproximativ 3,358 miliarde lei, adică circa799,5 milioane euro, cu 10,6% mai mult în lei față de 2009, cândvolumul a fost de 3,035 miliarde lei (714 milioane euro), conformstatisticilor BNR.

Valoarea tranzacțiilor de retragere de numerar de la ATM dinafara țării cu carduri emise în țară în 2010 a fost de 1,379miliarde lei, adică circa 328 milioane euro, iar în 2009 a fost de1,166 miliarde lei (274 milioane euro).

• Atenție lacomisioane. Analiștii contactați de gândul atragatenția că, la tranzacțiile cu cardul în străinătate, este necesarsă se urmărească mai mulți factori, printre care comisionul deconversie valutară, cel de retragere de numerar și comisionul detranzacții la comercianți, care nu este totdeauna zero, ca lacomercianții din țară. Sfatul specialiștilor este ca, la plecareapeste hotare în zona euro, de exemplu, să utilizați un card înmoneda europeană, pentru a evita riscul valutar.

• Comisioanelela tranzacțiile internaționale diferă de la o bancă laalta. Băncile practică în cazul cardurilor de debit înlei, de exemplu, comisioane de eliberare numerar la ATM-uri întranzacțiile internaționale care variază între 0,2% și 0,3%, iar launele bănci nu pot fi mai mici decât o anumită sumă fixă de câțivalei. În cazul eliberării de numerar de la alte bănci decât bancaemitentă a cardului, comisionul practicat poate varia între 0,75%și 2% la care adaugă o marjă fixă de 4,5 lei sau 2 euro.

Comisionul de conversie valutară variază între 2% și 2,5%, îngeneral. Bancherii taxează și contestările considerate ca fiindnejustificate ale unor tranzacții, taxa aplicată fiind între 5 leiși 30 lei, în funcție de tipul de card.

•Nereguli. Pe de altă parte, specialiștiicontactați de gândul atrag atenția că, la fel ca și în România,pentru a se evita furtul datelor de pe card și peste hotare prinintermediul anumitor dispozitive montate pe bancomate, este depreferat ca extragerea banilor să se facă de la un ATM aflat îninteriorul unei bănci sau montat în peretele băncii, iar în zonă săexiste o cameră video. În plus, utilizatorul cardului trebuie săcerceteze cu atenție tastatura bancomatului și suprafața ATM-ului,pentru a depista eventualele nereguli.

Inchide