• Publicat:
Financiar

Casele de marcat, sub lupa ANAF: Inspectorii antifraudă au dat amenzi de peste 4 milioane de lei

Casele de marcat, sub lupa ANAF: Inspectorii antifraudă au dat amenzi de peste 4 milioane de lei
Inspectorii antifraudă fiscală au amendat firme din toată țara cu 4,12 milioane de lei pentru încălcarea obligațiilor legale privind casele de marcat cu jurnal electronic, transmite miercuri Direcția Generală Antifraudă Fiscală (ANAF).

Inspectorii au verificat modul în care 3.339 de firme din toată țara au respectat prevederile legale referitoare la dotarea și utilizarea noilor case de marcat cu jurnal electronic și a aplicat 450 de avertismente, precum și amenzi și confiscări. Valoarea totală a celor 686 amenzi este de 3,79 milioane lei, iar confiscările de numerar, venituri ilicite și bunuri au totalizat 322.037 lei.

În același timp, inspectorii antifraudă au suspendarea activitatea comercială în 15 locații, în 12 pentru încălcarea prevederile legale privind utilizarea caselor de marcat, iar în trei locații pentru comercializarea de produse accizabile fără timbru fiscal.

87% din avertismente au fost aplicate contribuabililor care la data controlului nu achiziționaseră noile case de marcat cu jurnal electronic. ANAF transmite că după dispunerea planurilor de remediere nu se vor mai aplica avertismente, ci sancțiuni importante, precum amenzi de până la 10.000 de lei, confiscarea tuturor încasărilor și suspendarea activității comerciale a punctului de lucru până la dotarea cu noile case de marcat cu jurnal electronic.

ANAF precizează că acțiunile de monitorizare și control ale inspectorilor antifraudă vor continua pentru asigurarea respectării obligațiilor legale privind dotarea și utilizarea noilor case de marcat cu jurnal electronic.

Inchide