Cât a costat ajutorul acordat de statul american aristocrației financiare din SUA, ținut până acum la secret

Cât a costat ajutorul acordat de statul american aristocrației financiare din SUA, ținut până acum la secret
Publicat: 23/04/2012, 19:31

Citigroup și Bank of America erau campionii mediului financiar american în 2006, când prețurile la imobiliare erau la cote istorice, conducând clasamentul celor mai mari instituții financiare din SUA cu un profit total de 104 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

În 2008, prăbușirea pieței imobiliare a forțat aceste companii să ia împrumuturi de urgență în valoare de 669 de miliarde de dolari de la Rezerva Federală americană. Suma a fost mult peste cea de 160 de miliarde de dolari, alocată de Rezervă pentru același tip de împrumuturi destinate celorlalte instituții financiare din top 10. Până acum însă, sumele întregi acordate de statul american acestor bănci pentru a fi salvate au fost ținute la secret.

Statul a împrumutat băncile pentru a acoperi integral pierderile din creditele neperformante

Efortul fără precedent al lui Ben Bernanke, președintelui băncii centrale americane, Fed, de a opri economia din prăbușirea într-o recesiune de durată a costat nu mai puțin de 1.200 de miliarde de dolari, cheltuiți sub forma împrumuturilor către instituții financiare dar și companii locale. Suma este similară cu cea datorată de către debitorii americani care înregistrează 6,5 milioane de restanțe sau cazuri de neplată a creditelor ipotecare.

Cel mai mare debitor către statul american, respectiv către Trezorerie, este Morgan Stanley, care a primit un ajutor financiar de urgență de 107,3 miliarde de dolari, în timp ce Citigroup a luat un împrumut de 99,5 miliarde de dolari iar Bank of America unul de 91,4 miliarde de dolari, conform Bloomberg, care a compilat atât știri separate cât și informații primite în urma cererilor în baza accesului presei la informații publice și a luni întregi de procese în instanțele de judecată.

„Sunt cifre incredibile”, spune Robert Litan, fost oficial al Departamentului de Justiție, care în 1990 a făcut parte dintr-o comisie care investiga cauzele crizei depozitelor și creditelor. El a precizat că este vorba despre aristocrația financiară americană care ar fi ajuns în gârlă fără sprijinul financiar federal.

Europa a beneficiat și ea, indirect, de ajutorul financiar de urgență al SUA

Nu a fost vorba însă doar despre „aristocrați” americani, ci și europeni. Aproape jumătate dintre cei mai importanți 30 de beneficiari ai împrumuturilor de urgență acordate de către Fed, măsurați după vârfurile balanței de plăți, sunt instituții financiare sau companii europene. Printre ele se numără Royal Bank of Scotland, care a primit un ajutor de 84,5 miliarde de dolari, cel mai important ajutor primit de o astfel de instituție non-americană, dar și banca elvețiană UBS, care a primit 77,2 miliarde de dolari. Lista continuă cu Hzpo Real Estate, cu sediul în Germania, care a primit un împrumut de 28,7 miliarde de dolari, adică o medie de circa 21 de milioane de dolari pentru fiecare dintre cei 1.366 de angajați pe care îi are la nivel global. Și Belgia este prezentă în acest clasament, prin banca Dexia dar și Franța, prin Societe Generale (care deține în România BRD, a doua cea mai mare bancă din sistemul bancar local).

Valoarea maximă a împrumuturilor a fost atinsă pe 5 decembrie 2008

Vârful de 1.200 de miliarde de dolari, atins pe 5 decembrie 2008, era în acel moment de peste trei ori mai mare decât deficitul bugetar al SUA, conform calculelor Bloomberg. De asemenea, suma maximă atinsă în acel moment a fost de mai mult de 25 de ori mai mare decât împrumuturile pre-criză acordate de SUA pe 12 septembrie 2001, în valoare de 46 de miliarde de dolari, împrumuturi care au fost considerate necesare în acel moment pentru a încerca să calmeze piața financiară locală după atentatele de pe 11 septembrie asupra turnurilor gemene din New York.

Banca centrală a SUA, Fed, susține că până acum nu au existat niciun fel de credite neperformante, respectiv de probleme la restituirea acestora de către instituțiile financiare. Mai mult decât atât, conform unui raport emis de banca centrală din New York, în perioada august 2007 – decembrie 2009, banca centrală a încasat 13 miliarde de dolari sub forma dobânzilor și comisioanelor aferente acestor împrumuturi.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Europa se zguduie din temelii! Criza care va lovi dur și România. Va ține până...
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021