CÂT AU CHELTUIT ROMÂNII DE PAȘTE

CÂT AU CHELTUIT ROMÂNII DE PAȘTE
Publicat: 23/04/2012, 19:39
Actualizat: 23/04/2012, 20:13

Jumătate dintre românii care au participat la un sondaj au declarat că bugetul alocat pentru cumpărăturile de Paște în acest an este cuprins între 100 și 500 de lei, în timp ce unul din cinci respondenți a alocat până la 1.000 de lei. Numai 2% dintre participanți au precizat că bugetul de Paște al familiei lor va depăși 2.000 de lei.

Patru din zece au spus că vor cheltui mai puțin comparativ cu anii trecuți, se mai arată în sondajul realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) în perioada 12-13 aprilie 2012.

Pe de altă parte, aproape jumătate dintre respondenți au declarat că nu cumpără carne de miel de Paște în acest an, în timp ce aproape un sfert dintre cei care intenționeau să achiziționeze miel au precizat că bugetul alocat la acest capitol a fost cuprins între 200 și 249 de lei.

Ancheta mai arată că aproape șase din zece respondenți au menționat că de Paște vor avea acasă între 10 și 30 de ouă înroșite, iar mai mult de o treime dintre ei spun că vopsesc peste 30 de ouă cu această ocazie.

În ce privește dulciurile, ancheta relevă faptul că aproape șapte din zece participanți își fac acasă prăjiturile, doar 16% afirmând că le cumpără de la laboratoare specializate.

Cât mănâncă românii de Paște

Românii consumă în perioada sărbătorilor de Paște, printre altele, aproximativ șapte milioane de cozonaci, 50 de milioane de ouă și patru milioane de miei, potrivit datelor furnizate gândul de reprezentanții producătorilor agricoli.

Astfel, în acest interval vor fi sacrificați în total peste patru milioane de miei, în condițiile în care anul trecut au fost sacrificați 3.950.130 miei, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii. Producția de carne de ovine acoperă necesarul de consum intern în proporție de 99%.

În 2011, consumul de carne de ovine în România a fost de 2,1 kg/locuitor.

În piețe prețul mieilor a ajuns în prezent la 18 lei pe kg, față de 25 de lei pe kg cât era în urmă cu o săptămână.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, prețul mediu de producție la carnea de ovine, în luna martie a acestui an era de 20 – 25 lei pe kg carcasă, preț de piață, iar în viu de 10-12 lei pe kg. Prețul mediu de vânzare la producător pentru mieii sacrificați era estimat în perioada sărbătorilor Pascale la 17 lei/kg carcasă, la același nivel ca și în aceeași perioadă din 2011.

Efectivele de ovine și caprine, la finele lunii februarie, erau de 15,4 milioane de capete, din care 13,7 milioane oi, iar efectivul de miei a depășit, în martie, 8,12 milioane de capete.

Cererea de ouă crește cu 50%

„În perioada Sărbătorilor Pascale cererea de ouă crește cu aproximativ 50% comparativ cu o perioadă obișnuită din an”, a declarat pentru gândul Ilie Van, președintele Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări din România. În luna aprilie crescătorii de păsări estimează că vor fi vândute 150 de milioane de ouă, din care cererea pentru perioada Paștelui este de 40-50 milioane de ouă.

Van spune că prețul mediu la „poarta fermei” în prezent este de 0,3-0,4 lei pe bucată, „în funcție de greutate și de modul de ambalare”. În piețele din București ouăle se vând, în medie, cu 0,65 lei bucata.

„Criza” ouălor, în atenția Consiliului Concurenței

Pe de altă parte ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat recent că instituția pe care o conduce a sesizat Consiliul Concurenței în urma unor semnale privind o posibilă înțelegere între producători.

„Am sesizat Consiliul Concurenței pentru că au fost semnale că ar fi fost o înțelegere între producători. În privința prețurilor la ouă, vă spun că de la livrarea la fermă prețul este de 0,45 lei pe ou. Am fost și eu la cumpărături și am văzut că prețul este de 0,75 lei pe ou în magazine. Într-adevăr a fost o explozie a prețurilor, întrucât țara noastră nu a mai putut importa din Polonia și a fost o iarnă severă care a îngreunat livrarea. Vreau să vă spun că prețurile la ouă nu ar mai trebui să crească pentru că producția este suficientă. Nu vom avea o criză a ouălor de Paște”, a spus Fuia într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Prețul ouălor a depășit, în februarie-martie, valoarea de un leu pe bucată, înregistrând creșteri cu 50% într-o săptămână, ca urmare a intrării în vigoare a prevederii Uniunii Europene prin care crescătorii nu mai pot vinde ouă până nu modernizează cuștile găinilor. În aceste condiții, oferta a scăzut puternic și, în consecință, prețurile au crescut.

Ministrul Agriculturii, Stelia Fuia, a precizat la începutul lunii martie că majorarea prețului la ouă este generată de situația meteo și de probleme pe lanțul de livrare din cauza noilor norme de îngrijire a păsărilor, dar speră că prețul va scădea în următoarele săptămâni, arătând că găina e „un organism viu” care face ouă în continuare.

Șapte milioane de cozonaci

La rândul lor, producătorii din industria de panificație estimează că în această perioadă românii cumpără circa șapte milioane de cozonaci, la fel ca și anul trecut, de Paște. „Prețurile la cozonac sunt neschimbate față de anul trecut. Importurile reprezintă mai puțin de 10% din piață”, a precizat pentru gândul Aurel Popescu, președintele Rompan.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Orașele din Europa cu cei mai mulți hoți de buzunare. Mare atenție la portofel dacă...
Cartea de identitate electronică, emisă de azi în România
Record de viteză pe un drum național din România. Era să strice radarul!
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Raport al republicanilor americani: Virusul care a provocat pandemia s-a scurs de la un centru...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Care este temperatura apei mării în Mamaia, Eforie, sau Vama Veche pentru săptămâna 2 –...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
Încă nu sunteți convinși că suntem pe buza prăpastiei? Fenomenul din Africa sperie întreaga lume
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...