• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Cât cheltuie pe MÂNCARE românii și cât cheltuie chinezii, americanii și egiptenii

Cât cheltuie pe MÂNCARE românii și cât cheltuie chinezii, americanii și egiptenii
În România, statisticile arată că aproape trei sferturi din cheltuielile totale ale unei gospodării sunt alocate cheltuielilor de consum. Peste 40% din acestea sunt cheltuieli cu mâncarea.

În SUA, populația cheltuie numai un dolar din 10 pe mâncare, întimp ce în așa-numitele state BRIC – Brazilia, Rusia, India șiChina – populația cheltuie de cinci ori mai mult pe alimente, searată într-o analiză realizată de publicația The Atlantic, carecitează un studiu al Credit Suisse Emerging Consumer. În România,statisticile arată că aproape trei sferturi din cheltuielile totaleale unei gospodării sunt alocate cheltuielilor de consum, dintrecare o pondere de 41% o dețin cheltuielile cu produse alimentare șibăuturi nealcoolice, potrivit celor mai recente date de la INS.Ceea ce înseamnă că românii consumă pe mâncare circa 30% dintotalul cheltuielilor.
Pe de altă parte, o pondere ridicată în cheltuielile gospodăriilorromânilor sunt legate de locuință – apă, energie electrică șitermică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea șiîntreținerea locuinței, conform statisticilor INS pe trimestrul altreilea din 2010.

Egiptenii cheltuie 40% din venituri pemâncare

„Este greu de înțeles de ce scumpirile alimentelor duc larevolte în Egipt, până realizezi că egiptenii cheltuie 40% dinveniturile lor pe mâncare”, scrie publicația The Atlantic. Înschimb, americanii consumă jumătate din buget pe cheltuielidestinate locuinței și pe transport, mai arată sursa citată.Autorii articolului sunt de părere că hărțile cheltuielilor uneipopulații relevă ADN-ul unei economii.
Studiul face o comparație între cheltuielile pe care le auconsumatorii din SUA și cei din Egipt și statele BRIC – Brazilia,Rusia, India și China. Analiștii consideră că țările BRIC ar puteadeveni în câțiva ani mai dezvoltate din punct de vedere economicdecât grupul celor mai dezvoltate țări din lume.

Chinezii pun deoparte aproape o treime dinvenituri

Chinezii economisesc mai mult de 30% din ceea ce câștigă, iar pemâncare dau doar 20% din resursele lor financiare lunare. Aceastaexplică de ce prețurile în creștere la alimente au dat naștere uneiadevărate provocări la Beijing, comentează autorii articolului.”Dacă moneda națională a Chinei se apreciază, familiile vor puteacumpăra mai multă mâncare cu bani cu o valoare mai mare, dartotodată vor face produsele chinezești mai scumpe pentru străini,încetinind exporturile”, se arată în analiza The Atlantic.

Egipt – trend de scădere dramatică aveniturilor

Rata de economisire în Brazilia este printre cele mai scăzuteîntre țările în curs de dezvoltare, unde familiile economisescpentru cazurile de boală și dezastre. Referitor la Egipt, analizaarată că majorarea prețurilor la mâncare pe plan mondial a lovitputernic țara, în special având în vedere că veniturilegospodăriilor din Egipt sunt pe un trend de scădere dramatică înurmătoarele 12 luni. Pe de altă parte, familiile din India ajung săcheltuie pe mâncare unul din patru dolari câștigați. „Inflația înIndia este de 13%, una dintre cele mai ridicate rate din lume.Jumătate din inflație este cauzată de prețurile mari la mâncare”,arată autorii analizei citate.

6 % dintre români economisesc 85 de euro pelună

În Rusia, mâncarea este sursa problemelor, multe familii dinfederație ajungând să dea pe alimente o treime din salariile lor,mai comentează sursa citată. Prețurile cerealelor și făinii aucrescut cu 70% în Rusia din 2010 până în prezent. În schimb,americanii cheltuie mare parte din venituri pentru locuințe șimașini. Biroul de Statistică a Muncii arată că fondurile utilizatede americani pentru case și transport reprezintă mai mult dejumătate din cheltuielile de consum. „Aceasta explică de ce prețulridicat al petrolului, combinat cu boomul imobiliar din 2008 au dusla căderea economiei SUA”, arată autorii studiului.

  • Un studiu recent al BCR Banca pentru Locuințe arată că tot maimulți români economisesc, însă sumele puse deoparte sunt înscădere. Cu toate acestea, mai bine de trei sferturi dintre româninu fac economii, 13% pun bani „la ciorap” o dată la două-trei luni,4% o dată la 4-12 luni, iar 6% în fiecare lună. Suma medie depusăde aceștia din urmă este de 85 euro pe lună, în timp ce în 2009suma pusă deoparte lunar era de 132 euro.

Cele mai importantecheltuieli de consum ale unei familii de români

41% cheltuieli cu mâncare și băuturi nealcoolice
15,7% cheltuieli pentru locuință (apă, electricitate, gaze și alțicombustibili)
7,8% cheltuieli cu băuturi alcoolice, tutun
5,9% cheltuieli cu transport
4,8% cheltuieli pentru sănătate
Sursa: INS

Inchide