Cât cheltuie românii pe croaziere în acest an și cât de generoși trebuie să fie când lasă bacșiș. PLUS Pentru ce a plătit un cuplu 60.000 de euro

Redactor:
Gândul
Cât cheltuie românii pe croaziere în acest an și cât de generoși trebuie să fie când lasă bacșiș. PLUS Pentru ce a plătit un cuplu 60.000 de euro
Înainte de a-și rezerva locul într-o croazieră, clienții ar trebui să se documenteze, printre altele, și în legătură cu „politica privind bacșișul" a fiecărei companii de croaziere, atrag atenția reprezentanții industriei de profil.

Peste 9.000 de români vor pleca în acest an în sejururi pe vasede croazieră și vor plăti pe vacanțe peste 8 milioane de euro, dupăce în 2010 cheltuielile aferente celor 8.000 de turiști au fost de6,5 milioane de euro, potrivit agențiilor specializate în acest tipde turism.

„Circa 9.000 de români vor călători în acest an pe vasele decroazieră din întreaga lume, în creștere semnificativă față de anulanterior, când au fost aproximativ 8.000 de turiști. Cheltuieliletotale pentru cazarea pe vase sunt estimate la peste 8 milioane deeuro, față de 6,5 milioane de euro anul trecut”, a declarat pentruMediafax Nicolae Demetriade, proprietarul agenției de turism WorldTravel, prin intermediul căreia vor pleca în acest an în croazierepeste 2.000 de români, cu 20% mai mult comparativ cu anultrecut.

Potrivit lui Demetriade, care vinde vacanțe pe vaselecompaniilor Royal Caribbean, Celebrity Cruises și Azamara,creșterea se datorează și numărului mare de vase de croazierăintroduse în exploatare de grupul Royal Caribbean pe destinații dinEuropa, dar și lansării celor mai mari nave din lume, Oasis of theSeas și Allure of the Seas, cu capacități de 5.400 pasageri și3.000 de membri ai echipajului.

Pe cele două nave, lansate acum doi ani, respectiv anul trecut,și care fac croaziere în Caraibe, și-au făcut vacanțele peste 100de români, care au cheltuit, în medie, 1.000-1.200 de euro.

Zece nopți, 2.000 deeuro

„Au mai rămas 7 zile, 7 ore și 24 de minute. Rezervă acum”, sunăunul dintre anunțurile pe care companiile de croaziere le facpentru a-și vinde ultimele locuri. Unele afișează și reducerireprezentând mai puțin de 10% din prețul inițial. Însă, înainte dea-și rezerva locul într-o croazieră, clienții sunt sfătuiți să sedocumenteze, printre altele, și în legătură cu „politica privindbacșișul” a fiecărei companii, atrag atenția reprezentanțiiindustriei de profil.

De exemplu, pentru o croazieră de 11 nopți prin fiordurilenorvegiene, cu plecare la 1 octombrie 2011 din portul Bergen,Norvegia, poți plăti 1.188 de euro de persoană, dacă alegi o cabinăinterioară. Prețul crește dacă alegi o cabină exterioară și ajungela 1.352 euro de persoană. Cine preferă o cabină cu balcon vascoate din buzunar 1.794 euro. Nava are o capacitate de 1.000 depasageri.

O croazieră de zece nopți, cu plecare pe 29 august din Dublin,Irlanda, costă 2.082 de euro de persoană. Între porturile de petraseu se numără Bilbao – Spania, Lisabona – Portugalia, Vigo -Spania, Bordeaux – Franța, Cobh – Irlanda, Holyhead -Wales.

Începând cu 328 dolari de persoană, cei interesați își potrezerva o cabină pe vasul „Legend of the Seas”, care efectueazăcroaziere cu plecare din Singapore, în ianuarie 2012. Prețul estepentru trei nopți, iar porturile în care va acosta nava suntMalacca, cel mai vechi punct comercial din Asia de Sud-Est, șiPenang, Malaysia. Capacitatea navei este de 2.074 de pasageri.

Prețurile nu includ însă transferul din România până la portulde îmbarcare, astfel că se mai adaugă alte câteva sute de euro, înfuncție de mijlocul de transport ales. Desigur, nu este inclus nicibacșișul, deși vi se recomandă să îl oferiți.

Atenție la „politicabacșișului”

De obicei, companiile de croaziere recomandă fiecărui clientachitarea unui bacșiș de cel puțin 10 dolari pe zi, în schimbulunor discounturi la factura la bar, de exemplu.

Compania de croaziere Carnival Cruise Lines specifică faptul că”bacșișul este la alegerea dvs”. „Ca orientare, Carnival recomandăurmătoarele: steward cabină – 3 dolari pe zi de fiecare client;ospătar – 3 dolari pe zi per client, busboy – 1,50 dolari pe zi perclient. Pentru confortul dvs, un discount de 15% va fi automatadăugat la factura dvs la bar”, sună recomandarea făcută deCarnival Cruise Lines.

Royal Caribbean oferă pasagerilor posibilitatea de a adăugabacșișul în prețul plătit la îmbarcare. „Dacă nu alegeți aceastăopțiune, varianta este în numerar. Linia recomandă un total de10,50 dolari de persoană pe zi, împărțite după cum urmează: ospătar- 3,50 dolari, asistent de ospătar – 2 dolari, asistent de bucătar- 0,75 dolari, asistent cabină – 3,50 dolari. În cazul copiilor sub12 ani, linia recomandă achitarea unui bacșiș la jumătate dinvaloarea celor recomandate adulților”, se arată în recomandărilefăcute de compania de croazieră Royal Caribbean.

Cât a plătit un românpentru cea mai scumpă croazieră

Cea mai scumpă vacanță pe care a vândut-o anul trecut IoanBăsea, proprietarul firmei croaziere.net, a constat într-ocombinație de trei croaziere. Client i-a fost un cuplu care aplătit pentru cele două luni de vacanță 60.000 de euro.

Cele mai solicitate destinații au costat însă mult mai puțin,respectiv cele pe Marea Mediterană, între 400 și 2.500 de euro depersoană, în funcție de tipul cabinei și de momentul rezervării. Înaceeași categorie se înscriu și excursiile la fiordurile norvegiene(900-4.000 euro/persoană) și cele din zona Scandinaviei, cu prețuricuprinse între 700 și 3.000 de euro.

În topul vacanțelor ieftine sunt croazierele înMediterana Centrală, care durează 8 zile și costă 299 de euro depersoană, fără transport, sau 450 de euro, cu zbor inclus.

La Perfect Tour, agenție prin care au plecat anul trecut încroaziere peste 2.000 de români, cele mai căutate circuite sunt înțările nordice, vestul Mediteranei și insulele grecești, iartarifele sunt cuprinse între 298 și 2.500 de euro de persoană.

Cele mai solicitatetrasee

Cele mai solicitate vacanțe la World Travel sunt croazierele înțările nordice, pe al căror traseu este inclus și Sankt Petersburg,dar și circuite în America de Sud, cu plecare din Chile, până laCapul Horn, strâmtoarea Magelan, Argentina și Uruguay.

Cei care se ocupă de croaziere spun că acest tip de turism afost tot timpul pe un trend ascendent, nu doar în România, ci înîntreaga lume. Dovadă este și numărul mare de nave care se lanseazăîn fiecare an, din ce în ce mai mari și cu tot mai multefacilități.

Cu toate creșterile din ultimii ani, nu există români care săîși fi achiziționat apartamente pe vase de croazieră. „Singurul vasde croazieră care oferă această șansă este The World, unde unapartament costă între 3 și 10 milioane de dolari. Vasul oferăproprietarilor șansa să navigheze anual în 250 de porturi dinîntreaga lume”, a afirmat Demetriade.

Un studiu realizat în 2010 de agenția de turism AerotravelLufthansa City Center a arătat că opt din zece români nu au fostîntr-o croazieră, 73% vor să meargă și 98% dintre cei care au avuto asemenea experiență vor să o repete.

În prezent, cele mai mari companii de croazieră din lume suntCarnival Corporation, Royal Caribbean Cruises, Star Cruises, MSC șiLouis Cruise Lines.

(Loredana Voiculescu, [email protected],Liviu Iancu, [email protected])

Anunţ bombă făcut de China despre coronavirus. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
CTP a luat FOC! Scandal uriaș iscat cu Ilie Năstase: Dacă Ilie Năstase sare fileul...
Ales primar, fără să ştie. Un politician din Brazilia, aflat în comă indusă din cauza...
VIDEO. Un monolit metalic, asemănător celui dispărut din Utah, a fost descoperit în Piatra Neamț
Ce știe să facă Bianca Drăgușanu în pat! Irinel Columbeanu a dat-o de gol
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
Veste TERIBILĂ pentru pensionari. Ce pensii se desființează DEFINITV: Să nu se mai acorde aceste...
Efectul DEVASTATOR al pandemiei. A început să se simtă în America, acum urmează TOT GLOBUL!
Mesaje de Sfântul Andrei 2020: Felicitări, urări şi imagini cu La mulţi ani Andreea şi...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
O româncă a fost nevoită să ia o decizie în doar 15 minute. Aceasta i-a...
Cât de frumoasă a fost Emily Burghelea în ziua nunţii! Primele declaraţii ale fostei asistente...
Inchide