Cât de greu este să începi o afacere în România, Bulgaria sau Ungaria

Cât de greu este  să începi o afacere în România, Bulgaria  sau Ungaria
România se clasează pe locul 56, în topul celor 183 de economii analizate în raportul "Doing Business 2011" realizat de Banca Mondială, cu o poziție mai jos față de ediția anterioară a clasamentului.

România se clasează pe locul 56, în topul celor 183 de economiianalizate în raportul „Doing Business 2011” realizat de BancaMondială, cu o poziție mai jos față de ediția anterioară aclasamentului.
Motivul pentru care România a coborât un loc în clasament estelegat de impozitul minim. „România a introdus modificări fiscale,inclusiv un nou impozit minim pe profit, care a făcut ca plataimpozitelor să fie mult mai costisitoare pentru companii”, aratăraportul citat. „Majorarea TVA este nimic în raport cu impozitulminim. În criză nu-i taxezi pe cei ce fac pierderi”, a declaratpentru gândul Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor deAfaceri din România (AOAR). Topul arată că România este depășită,în ce privește condițiile de afaceri, printre altele, de Bulgaria,Peru sau Kîrgîstan.

Pe de altă parte, mai prost ca noi, în ce privește condițiile deafaceri, stau, printre altele, state precum Cehia, Polonia, Grecia,Rusia. Studiul Băncii Mondiale arată că în România începerea uneiafaceri este mai dificilă decât în Bulgaria sau Ungaria, numărulprocedurilor necesare fiind de 6, față de 4 la vecinii noștri de lasud de Dunăre și de la granița de vest.

Firmele din Bulgaria achită de 7 ori mai puține birurila stat decât în România

Nici la capitolul plății taxelor nu stăm bine. Deși Guvernul s-aangajat să reducă numărul de taxe, acesta este neschimbat, 113, lafel ca și în ediția anterioară a studiului anual al BănciiMondiale. Firmele înregistrate în România trebuie să achite anual113 taxe, în timp ce în Bulgaria numărul „birurilor” este deaproape șapte ori mai mic, iar în Ungaria de opt ori mai redus. Dealtfel, România este pe locul al doilea în lume după numărul detaxe care trebuie plătite în fiecare an de firme, după Ucraina, cu135 de taxe, la polul opus situându-se Suedia și Hong Kong, cudouă, respectiv trei taxe pe an.

Rata totală de impozitare este de 44,9% în România, 29% înBulgaria și 53,3% în Ungaria. În schimb, stăm puțin mai bine cândvine vorba despre numărul orelor necesare firmelor pentru achitareataxelor și impozitelor, acest indicator fiind de 222 de ore înRomânia, de aproape trei ori mai mic decât în Bulgaria.

Firmele din România obțin credite mai ușor decât cele din 168 dețări prezente în clasament, aceasta fiind de altfel cea mai bunăplasare pe criterii a economiei românești – locul 15. La capitolulînchiderea unei afaceri, România ocupă poziția 102, în timp ceBulgaria se clasează pe locul 83, iar Ungaria pe poziția 62.

Inchide