Cât de profitabil este să fii recuperator. Ce fel de „clienți” preferă firmele de recuperare a datoriilor

Redactor:
Alexandra Pele
Pentru fiecare euro colectat, costurile companiei de recuperare a creanțelor se ridică, în medie, la 25 de cenți, a declarat Georg Kovacs, managing director EOS KSI România, companie care deține cea mai mare cotă din piața locală de colectare creanțe, circa 22%

Pentru fiecare euro colectat, costurile companiei de recuperare a creanțelor se ridică, în medie, la 25 de cenți, a declarat Georg Kovacs, managing director EOS KSI România, companie care deține cea mai mare cotă din piața locală de colectare a creanțelor, de circa 22%. Costurile pot ajunge chiar și la 40-50% din valoarea recuperată dacă procesul de colectare se întinde pe o perioadă mai lungă de trei ani, a mai precizat Kovacs, cu ocazia unei conferințe de presă.

„Costul colectării este același, de circa 25% din valoarea recuperată, în ciuda faptului că valoarea medie a plăților efectuate de debitori este tot mai scăzută”, susține Kovacs. Astfel, valoarea medie a unei rate achitate de români în cazul creditelor neperformante preluate de o companie de recuperare a creanțelor a fost, în semestrul doi din 2011, de 42 de euro lunar, în scădere față de sfârștiul anului trecut, când valoarea medie era de 60 de euro pe lună. De altfel, România a înregistrat cele mai slabe rezultate din regiune, valoarea medie a unei rate lunare achitate în Europa de sud-est fiind, conform datelor furnizate de EOS KSI, dublă, circa 84 de euro.

Câți bani încasează o companie de recuperare a creanțelor

Rata de succes a colectării creanțelor românilor a căror credite neperformante au fost preluate de EOS KSI a fost, în semestrul doi din 2011, de 0,5%, ușor mai ridicată decât media din regiune (0,4%), în timp ce rata angajamentelor respectate a fost de 46%. Recuperatorii de creanțe preferă să ajungă la o înțelegere cu datornicii, astfel încât, chiar dacă valoarea ratei lunare este mai mică, aceasta să fie achitată cu regularitate. „Există o corelație între rata angajării de plată și valoarea medie. Pentru noi este mai important să avem încredere că debitorii au posibilitatea să achite suma convenită, nu să se simtă copleșiți de suma pe care o au de rambursat”, a declarat Kovacs.

Principalele surse de venit ale companiilor de recuperare creanțe sunt colectările de datorii din portofoliile de creanțe achiziționate, precum și ale creditelor neperformante externalizate de bănci. În cazul celor din urmă, rata de succes înregistrată de EOS KSI, în semestrul doi din 2011, a fost de 14%, cu mult peste media din regiune, de numai 2%, în timp ce valoarea medie a unei plăți lunare, în perioada menționată, a fost de 58 de euro, cu 22% mai puțin decât media regiunii. Kovacs atrage însă atenția că „românii nu sunt plătitori mai buni. Rezultatul are legătură cu faptul că băncile externalizează mai repede creanțele”, ceea ce înseamnă că există șanse mai mari pentru recuperarea banilor. „Cu cât este mai veche creanța, cu atât este mai greu de colectat”, a explicat el.

Circa două milioane de români primesc telefoane de la recuperatori

„Există în jur de două milioane de debitori”, a mai precizat Kovacs. Directorul EOS susține că, în cazul companiei sale, portofoliile urmărite sunt cele unde se poate observa o bunăvoință din partea datornicilor. „Noi nu acceptăm decât portofoliile unde se vede că oamenii au încercat să achite câteva rate după care nu au mai reușit să le plăteacă”, a explicat el. Astfel, persoanele ajunse în încurcătură din pricina unor tentative de a frauda sistemul rămân cu datoriile la bănci.

Cât plătesc recuperatorii de creanțe pentru datoriile românilor la bănci

După ce creditele neperformante sunt achiziționate de recuperatorii de creanțe pentru circa 8-10% din valoarea datoriei, recuperatorii încep să dea telefoane și să trimită scrisori. Personalul acestor companii îi contactează pe datornici pentru a stabili care au fost circumstanțele care au dus la incapacitatea de plată, iar împreună cu ei, vor stabili un plan de plată, astfel încât rata să poată fi suportată de către debitor, susțin oficialii companiei.

EOS KSI a decis să recurgă și la vizite la domiciliu, pentru a-i convinge pe datornici că trebuie găsit un compromis pentru achitarea restanțelor. „Principalul scop este să evităm ajungerea în instanță deoarece este costisitoare atât pentru noi cât și pentru debitori și se soluționează într-un interval foarte lung de timp”, a mai precizat Kovacs.

În legătură cu modul în care reacționează persoanele aflate în această situație, directorul EOS a precizat că „problema nu e că nu vor să plătească, ci că nu au bani să plătească”. În prezent, compania are 40.000 de procese și 8.000 de cazuri de executare silită.

Valoarea medie a plăților efectuate pentru facturile restante de telefonie, ajunse în portofoliul EOS KSI

Cum a evoluat piața locală și care sunt perspectivele pentru 2012

Piața de colectare a creanțelor din România a atins, în 2010, o valoare de aproximativ 200 milioane RON (circa 45 milioane de euro), în creștere cu aproximativ 36% comparativ cu anul precedent, pe fondul creșterii volumului de credite neperformante.

„O recesiune pare tot mai probabilă, ceea ce ar putea însemna scăderea valorii medii de achiziție a portofoliilor de la 8-10% în prezent, la 5-6%”, apreciază Kovacs care anticipează că anul 2012 va aduce portofolii din domeniul creditelor ipotecare neperformante. „Vor fi mult mai dificil de colectat și se vor vinde pentru sume mai mari”, mai apreciază el.

Conform oficialilor EOS KSI în următoarea perioadă externalizările practicate de bănci vor stagna pe fondul înăspririi condițiilor de creditare, dar și pentru că s-a trecut „printr-un proces intens de curățare a potofoliilor”, unele bănci apelând la propriile departamente de colectare a creanțelor.

Principalii jucători de pe piața locală de colectare a creanțelor

Principalii jucători de pe piața locală de colectare creanțe au avut o cifră cumulată de afaceri, în 2010, de circa 138 de milioane de lei, respectiv 69% din piață. Cu o forță de muncă de aproape 1.900 de angajați, companiile din top 10 au înregistrat creșteri semnificative ale cifrelor de afaceri față de anul precedent.

Compania Cifra de afaceri în 2010 (milioane lei)

Profit net / pierdere2010 (milioane lei)

Număr de angajați
EOS KSI România 41,2(în creștere cu circa 8% față de 2009) 0,7 750
Coface 24,1 (în creștere cu 27% față de 2009) 5,9 85
Mellon 15,4 (n.a. pentru 2009) 1,1 346
Kruk 14,4 (în creștere cu 54% față de 2009) 1.04 133
Cycle 11,8 (în creștere cu 71% față de 2009) 2,02 239
Credit Express 9,8 0,6 95
Urban și Asociații 9,6 -0,69 54
Top Factoring 6,1 0,038 121
Aris 2.000 4,6 0,89 42
APS 1,09 -0,28 12
Ştirea tristă a dimineţii! A murit chiar înainte de alegeri! Dumnezeu să îl odihnească
FOTO. Imagini incendiare cu Mirela Vaida de acum 15 ani! Atunci nu era vedetă şi...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Calendar Ortodox 26 septembrie 2020. Trebuie să spui „La mulți ani”. Cruce neagră azi
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac și cum arată părinții lui Mihai Gâdea. Detaliul nebănuit despre familia directorului Antena3
Baronii PSD care îşi joacă ultima carte la alegerile locale de duminică
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
Ştirea tristă a dimineţii! A murit chiar înainte de alegeri! Dumnezeu să îl odihnească
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
De ce nu votează Raed Arafat la alegerile locale 2020. Puțini ar fi bănuit că...
Horoscop Neti Sandu 26 septembrie! Vin bani cu nemiluita
Arafat a făcut ANUNȚUL ȘOC! Ce se va întâmpla iarna asta în România
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide