Cât e rata la bancă pentru o locuință ANL cumpărată prin „Prima Casă”

Cât e rata la bancă pentru o locuință ANL cumpărată prin „Prima Casă
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 01/10/2013, 17:37

Chiriașii din blocurile construite de Agenția Națională pentruLocuințe (ANL) care vor să-și cumpere apartamentele în carelocuiesc prin programul Prima Casă trebuie să aibă salarii de140-310 euro pe lună pentru a putea face un credit. Elena Udrea,ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, a anunțat deja căsperă să vândă 20.000 din cele 26.000 de locuințe ANL câte existăla nivel național. Cine se pregătește să se ducă la bancă trebuiesă știe că aceste locuințe au un preț unitar pe fiecare tip deapartament, și în fiecare an se stabilește o valoare de referință,care se ajustează în funcție de vechime. Pentru acest an, valorileau fost stabilite la 19.140 de euro pentru o garsonieră, 26.950 deeuro pentru două camere și 36.014 euro pentru trei camere. La ovechime a locuinței de un an, statul va cere pentru acesteapartamente 18.757 de euro pentru o garsonieră, 26.411 de europentru două camere și 35.293 de euro pentru trei camere.

Cât îți dă banca

De exemplu, chiriașul care vrea să devină proprietar pegarsoniera de 40-50 de metri pătrați și dispune de un avans minimde 5% din valoarea locuinței va avea nevoie de un credit deaproximativ 17.800 de euro. El va avea de plătit o rată lunară de85-100 de euro, la o perioadă de rambursare de 30 de ani, conformcalculatoarelor de rate de pe siturile băncilor. Pentru a primicreditul, persoana trebuie să aibă un salariu de 141-166 deeuro/lună, la jumătate față de salariul mediu net pe economie, încazul în care banca acceptă un grad de îndatorare de 60%.

În mod asemănător, pentru un apartament de două camere, cu osuprafață utilă de 57-58 mp, rata lunară timp de 30 de ani este de125-130 de euro. Ca să poată primi împrumutul de aproximativ 25.100de euro, chiriașul ar trebui să câștige 208-216 euro pe lună.

Nu în ultimul rând, cumpărarea pe credit a unui apartament detrei camere, de 67-70 de mp, presupune o rată lunară de 170-185 deeuro, timp de 30 de ani. Aceasta înseamnă că persoana va trebui săaibă un venit lunar de 283-308 euro pentru a-și permite creditul de33.500 de euro. Desigur, sumele pot varia, în funcție de mărimeaavansului, de perioada de rambursare și de vechimea locuinței.

Metrul pătrat în locuințele ANL, de trei ori maiieftin

Chiriașii ANL nu sunt singurii care pot apela la programulguvernamental Prima Casă pentru a face o achiziție imobiliară prinintermediul unui credit garantat de stat.

Pentru 2010, Guvernul a fixat un plafon de garanții de 700 demilioane de euro, după ce, în 2009, programul a beneficiat degaranții de un miliard de euro. Statul va garanta astfel pentrucumpărarea unei locuințe în limita a 60.000 euro, pentru imobilevechi ori deja începute și 70.000 euro, pentru locuințe cu lucrăriîncă neîncepute.

Cumpărătorii organizați în asociații de minimum șapte persoanevor avea o garanție de câte 75.000 euro, tot pentru case noi.

Față de ceilalți cumpărători, chiriașii ANL nu vor trebui să iacu împrumut sume foarte mari de la bănci, având în vedere că metrulpătrat este de până la trei ori mai mic față de nivelul pieței, celpuțin în București, potrivit site-ului imobiliare.ro.

De exemplu, metrul pătrat de garsonieră ANL se vinde la nivelnațional cu 478 euro, față de 1.331 euro/mp pentru o garsonierăveche din Capitală, respectiv 1.386 euro/mp în cazul unei locuințenoi.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SPITALUL din CÂMPULUNG Muscel CUMPĂRĂ alimente din CONSTANȚA
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Bomba zilei despre pensiile din România! Abia acum s-a aflat adevărul crunt. Ministrul a recunoscut
Vedeta noastră, șocată în proria casă, în miez de noapte. Surpriza neplăcută care o aștepta...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...