Cât mai valorează casa ta. HARTA PREȚURILOR apartamentelor în orașele mari

Redactor:
Alexandra Pele
Experții susțin că prețurile ar trebui să...

În cea de-a doua parte a anului trecut prețurile locuințelor au scăzut cu circa 5,8%, iar trendul descendent se va menține și în 2012, pentru al patrulea an consecutiv, pe fondul problemelor de finanțare, a cererii reduse și a ofertei generoase, dar și din pricina absenței unor proiecte imobiliare noi, sunt de părere specialiștii.

„Chiar dacă prețurile vor continua să mai scadă, procentul va fi cu siguranță semnificativ mai redus comparativ cu perioada 2009-2010, urmând să se încadreze în parametri similari cu cei de anul trecut (5%-7%)”, a declarat pentru gândul Alexandru Pricop, managing partner Coldwell Banker Affiliates of România.

În Capitală, prețul unui apartament vechi, cu două camere și o suprafață utilă de 42 de metri pătrați, a ajuns în luna februarie la circa 49.200 de euro, față de numai 37.600 de euro, cât ar costa un apartament similar la Constanța. În Timișoara, o locuință similară costă în jur de 34.100 de euro, iar la Cluj-Napoca, circa 39.000 de euro.

„Nu există noi proiecte de dezvoltare, iar prețurile vor continua să scadă în urma vânzărilor de proprietăți din spatele creditelor neperformante. Oferta este mare, iar cererea este scăzută”, ne-a declarat Adrian Crivii, director general al companiei de evaluare și consultanță Darian.

Astfel, chiar dacă o proprietate întrunește toate criteriile de calitate, ea ar putea fi scoasă la vânzare la un preț mai mic de către un proprietar în dificultate financiară sau de către o bancă, în situația în care proprietarul este executat pe motiv de neplată. „Nu e o problemă de proprietatea, ci de proprietar”, a mai adăugat Crivii.

La nivel național, prețul mediu pentru un metru pătrat a fost în 2011 de 720 de euro

La sfârșitul anului trecut, prețul mediu la nivel național în cazul apartamentelor vechi a fost de circa 720 de euro pe metru pătrat. Cele mai tranzacționate apartamente au fost cele cu două camere, majoritate achiziționate prin intermediul programului Prima Casă, se arată în cea mai recentă analiză a companiei Darian.

Tendințele prețurilor la locuințe variază însă destul de mult în funcție de localitate. Astfel, în București, în perioada februarie 2011-februarie 2012, prețurile cerute de proprietari au crescut cu circa 1,3%, de la 1.157 de euro pe metru pătrat, la 1.172 de euro/mp, potrivit unui calcul realizat pe baza informațiilor puse la dispoziție de portatul imobiliare.ro.

Astfel, dacă pentru un apartament vechi, cu două camere și o suprafață utilă de 42 de metri pătrați, proprietarul cerea anul trecut în jur de 48.600 de euro, anul acesta prețul cerut a urcat la circa 49.200 de euro.

Cele mai mari scăderi ale prețului cerut s-au înregistrat în Cluj-Napoca, circa 4,6% în perioada menționată.

Diferența dintre prețul perceput de proprietari și prețul la care sunt tranzacționate efectiv locuințele poate ajunge la 10-15%, în funcție de valoarea proprietății, spune Pricop. „În general, pe segmentul mass-market (valori ale locuințelor de până la 60.000 – 70.000 de euro), diferența dintre prețul de listare și cel de tranzacționare este de aproximativ 8%-10%, în timp ce pe segmentul locuințelor cu prețuri de peste 150.000 de euro diferențele pot ajunge și la circa 15%”, a declarat Pricop pentru gândul.

Sursă: calcule gândul pe baza datelor furnizate de imobiliare.ro

 

Inchide