Cât mai valorează casa ta. HARTA PREȚURILOR apartamentelor vechi din România

Publicat: 14/10/2012, 15:50
Actualizat: 20/03/2019, 14:28

Românii s-ar putea aștepta la noi scăderi ale prețurilor locuințelor în ultimele luni ale anului. Până în momentul de față, la nivel național, locuințele s-au ieftinit cu circa 5%, trendul fiind similar cu cel înregistrat anul trecut. Mai mult, el poate fi considerat un semn de stabilizare a pieței imobiliare din România.

În ciuda acestor scăderi, având în vedere faptul că în perioada februarie-septembrie leul s-a devalorizat față de euro cu 3,45%, anunțata ieftinire a locuințelor ar putea fi considerată mai degrabă una nereală. Astfel, dacă în februarie românii puteau cumpăra locuințe cu 986 de euro/mp, mai exact cu 4.289 de lei/mp, la cursul oficial al BNR de la acea vreme (4,3506 lei/euro), șapte luni mai târziu ei puteau cumpăra apartamente cu 963 de euro/mp, mai exact cu 4.334 de lei/mp, la un curs de 4,5007 lei/euro.

Astfel, în ciuda ieftinirilor de pe piața imobiliară, românii au cumpărat luna trecută locuințe mai scumpe cu 45 de lei pe mp comparativ cu a doua lună a anului 2012.

Ieftiniri la sfârșitul anului pe piața imobiliară

Specialiștii în domeniul imobiliar susțin că românii se pot aștepta la noi ieftiniri pe piața imobiliară din România la finalul acestui an, dar subliniază faptul că acestea nu vor fi semnificative. „Nu există niciun motiv, în acest moment, care să ne facă să ne gândim la creșteri de prețuri până la finalul acestui an. Dimpotrivă, atât contextul macroeconomic în care ne aflăm, cât și factorii care influentează piața în mod direct, precum limitarea accesului la finanțare din cauza epuizarii plafonului pentru Prima Casa, pot indica scăderi de prețuri”, a declarat pentru gândul Daniel Crainic, marketing manager imobiliare.ro.

El a mai adăugat, de asemenea, că românii nu trebuie să se aștepte la oscilații foarte mari ale prețurilor până la finalul anului. „Până una alta, prețurile solicitate în prezent sunt la mai puțin de jumătate în comparație cu perioada de vârf”, afirmă Crainic. El susține că apartamentele vechi din România sunt mai expuse devalorizării, mai ales în cazul în care zona în care sunt amplasate nu poate compensa vechimea lor.

(Click pentru a mări)

Sursă: estimări gândul pe baza datelor imobiliare.ro

„Estimăm că ultimele luni din acest an nu vor aduce o schimbare semnificativă în ceea ce privește prețurile locuințelor, atât vechi, cât și noi”, a declarat pentru gândul și Alexandru Pricop, managing partner în cadrul Coldwell Banker Affiliates România.

„În funcție de zone, de orașe și de segmente de piață, în primele noua luni din 2012 s-au înregistrat scăderi mai mici sau mai mari, uneori chiar ușoare creșteri de la o lună la alta, iar procentul scăderilor poate fi considerat nesemnificativ dacă îl raportam la o durată de noua luni sau de un an”, a mai adăugat Pricop.

Apartamente cu aproape 11% mai ieftine în Capitală

În luna septembrie, bucureștenii și-au putut cumpăra apartamente vechi cu două camere cu o suprafață utilă de 42 de mp, în medie, cu 44.016 euro. Acest preț este cu 5.208 euro mai mic decât cel din luna februarie a acestui an, când un astfel de apartament putea fi achiziționat cu suma de 49.224 de euro.

Astfel, la nivelul Capitalei, în perioada februarie-septembrie 2012, apartamentele vechi cu două camere s-au ieftinit cu 10,58%.

Ieftiniri s-au înregistrat și în orașe precum Bacău, Pitești, Timișoara și Constanța. Dacă în a doua lună a anului în curs un apartament vechi cu două camere și cu o suprafață utilă de 42 de mp din Bacău se vindea cu circa 33.180 de euro, șapte luni mai târziu prețul său a scăzut cu aproape 3.000 de euro, ajungând la 30.198 de euro.

FOTO: Razvan Lupica/Mediafax Foto

Piteștenii au și ei în momentul de față posibilitatea să achiziționeze astfel de locuințe la prețuri cu 7,13% mai mici decât în luna februarie. Astfel, un apartament vechi cu două camere aflat în acest oraș care se vindea la începutul anului cu 32.382 de euro, putea fi achiziționat, în luna septembrie, cu puțin peste 30.000 de euro.

În cazul Timișoarei, prețul apartamentelor vechi cu două camere cu o suprafață utilă de 42 de mp, a scăzut, în perioada februarie-septembrie 2012, cu aproape 6%, ajungând de la 34.146 de euro la 32.130 de euro, iar în Constanța prețul acestor locuințe a scăzut, în aceeași perioadă, cu 3,34%, ajungând la 36.414 euro, de la 37.674 euro.

Orașele unde au crescut prețurile la apartamentele vechi

Printre orașele din țară unde prețurile apartamentelor vechi nu au urmat trendul de scădere înregistrat la nivel național se numără Ploiești, Cluj-Napoca și Sibiu. Astfel, ploieștenii au plătit cu circa 2.310 euro mai mult în luna septembrie, pentru apartamentele cu două camere cu o suprafață utilă de 42 de metri pătrați, decât în a doua lună a anului.

În Cluj-Napoca, apartamentele vechi cu aceeași suprafață utilă se vindeau, în septembrie, în medie, cu 41.328 euro, prețul lor fiind cu 4,68% mai mare decât la începutul anului, iar în Sibiu prețul mediu al unei astfel de locuințe a ajuns la 32.004 euro, față de 30.996, în februarie.

Estimările au fost realizate de gândul pe baza datelor oferite de portalul imobiliare.ro.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
FOTO. Nume grele din fotbal în istoricul amoros al Laurei Giurcanu. Cu cine s-a iubit...
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
Imaginile momentului cu Edi Iordănescu! Ce a făcut viitorul selecționer la bordul „bijuteriei” de 120.000...
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Noul BMW iX M60 este disponibil pentru comenzi în România. Cât costă SUV-ul electric de...
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
VIDEO. Imagini noi cu presupusul palat al lui Vladimir Putin. Cum arată camera specială de...
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
UPDATE: GEANTĂ SUSPECTĂ, lângă CITY Mall. Erau articole VESTIMENTARE. Video
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Intrăm din nou în stare de urgență? Anunțul ȘOC al momentului
Klaus Iohannis a luat decizia momentului! L-a dat afară imediat. A fost condamnat definitiv
Cine îi ia locul președintelui Klaus Iohannis la Cotroceni? Dezvăluiri din interiorul PNL
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...