Cât ne costă să mergem la mare în România față de litoralul bulgăresc. Lista ofertelor de vacanță până în 500 de euro

Publicat: 27/07/2013, 14:56
Actualizat: 21/03/2019, 01:23

Aproximativ 110.000 de turiști vor ajunge în weekendul acesta în stațiunile de pe malul Mării Negre – cel mai aglomerat final de săptămână din actualul sezon estival. De asemenea, specialiștii în domeniul turismului estimează că în această vară numărul celor care vor alege să se relaxeze în concediu pe litoral va fi cu până la 20% mai mare decât anul trecut.

„Vom avea cel mai aglomerat weekend pentru că în acest moment nu mai reușim ca agenții să mai facem rezervări la hoteluri”, a declarat pentru gândul Corina Martin, președintele Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Litoral – Delta Dunării.

„Noi ne așteptăm anul acesta la o creștere de 15 – 20% (n.r. a numărului de turiști care ajung pe litoral) față de anul trecut”, a mai explicat Martin adăugând că în 2012 peste 2 milioane de persoane și-au petrecut vacanța pe malul Mării Negre.

Vremea va ține și ea cu turiștii pentru că în acest weekend temperaturile urmează să ajungă pe litoral până la 30 de grade Celsius.

FOTO: gândul.info

Astfel, sâmbătă temperaturile se vor situa, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul 27 – 29 de grade Celsius, iar duminică ele vor oscila între 28 de grade Celsius, în stațiunile din sudul litoralului, și 30 de grade Celsius, în nord. Sâmbătă se vor înregistra, doar trecător, condiții de ploaie în prima parte a zilei.

Ce stațiuni preferă turiștii români

Polul distracției de pe litoralul românesc rămâne și anul acesta stațiunea Mamaia, care continuă să fie și cea mai scumpă destinație românească de la Marea Neagră, dar și preferata tinerilor.

„Partea de distracție, de entertainment, este deținută de Mamaia și s-a investit destul de mult în imaginea aceasta”, a declarat recent pentru gândul Mircea Drăghici, consultant în domeniul turismului.

El ne-a mai explicat și că pentru românii care pleacă în concediu alături de familie cele mai potrivite destinații sunt cele aflate în zona de sud a litoralului, mai liniștită, cum ar fi Eforie Nord sau Neptun.

62.000 de turiști așteptați la hotelurile All Inclusive

Circa 62.000 de turiști vor deveni anul acesta oaspeți ai hotelierilor de pe litoralul românesc care oferă servicii All Inclusive, în creștere față de 2012, potrivit estimărilor reprezentanților Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT).

„Calculele arată că anul trecut au ajuns în structurile All Inclusive de pe litoral aproximativ 40.000 de persoane, majoritatea români cu copii. În acest an, datorită suplimentării numărului de locuri, estimăm că se vor caza la All inclusive pe litoral în jur de 62.000 de turiști”, a declarat recent pentru Mediafax Marius Usturoiu, președintele comisiei de Turism Intern din cadrul ANAT.

În prezent, în stațiunile de pe malul Mării Negre există 3.065 de locuri de cazare în regim All Inclusive, cu 56% mai multe decât în 2012, când numărul acestora abia depășea 1.900 de locuri.

FOTO: gândul.info

Totodată, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, pe litoral existau anul trecut 256 de hoteluri, cele mai multe oferind turiștilor servicii de 2 și de 3 stele, mai exact 113 unități de cazare, respectiv 90 de unități de cazare.

Cât îi costă pe români un concediu în străinătate

Pe litoralul românesc ajung două tipuri de turiști, după cum ne-a explicat consultantul Mircea Drăghici. Este vorba, pe de-o parte, despre cei care vin pe malul mării pentru un weekend și care nu își doresc să dispună de foarte multe facilități pentru că se duc mai mult la plajă, deci sunt interesați de prețuri cât mai mici; pe de altă parte, există și turiști mai pretențioși, care merg la mare pentru a-și petrece vacanța, pe o perioadă de 6 – 10 zile.

Atunci când pleacă în străinătate, mulți dintre români își calculează bugetul astfel încât să includă atât cazarea cu mic dejun, cât și transportul. Această metodă de calcul a sumei de bani alocată pentru petrecerea concediului este numită de către cei din domeniu „regula de 1.000 de euro” a turistului român.

Astfel, bugetul alocat cazării se situează în intervalul 50 – 70 de euro pe noapte, la care se adaugă biletul de avion care costă, în medie, 200 – 350 de euro.

De multe ori, turiștii aleg însă destinații apropiate, ce nu necesită transport cu avionul, precum cele de pe litoralul bulgăresc, care rămâne și anul acesta în topul preferințelor românilor în materie de vacanțe.

Fie că este vorba despre un weekend petrecut pe litoral sau de un concediu, turiștii din țara noastră ajung în număr mare în stațiunile vecinilor aflate pe malul Mării Negre.

Doar în luna iunie a acestui an, acolo au ajuns în vacanță 80.322 de români, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică din Bulgaria.

Astfel, românii s-au situat pe locul al doilea în topul turiștilor care au vizitat în număr mare stațiunile bulgărești, precum Nisipurile de aur, Balcic sau Albena. Spre comparație, în luna mai, 33.270 de români au călătorit în Bulgaria dintre care circa 23.000 au ajuns acolo în concediu.

FOTO: gândul.info

Primul loc în clasament a fost ocupat, în aceeași perioadă de timp, de către turiștii greci. Conform aceleiași surse, 101.507 dintre eleni au ales litoralul bulgăresc ca destinație de vacanță.

Următoarele poziții ale topului au fost ocupate de germani, britanici, polonezi, francezi și cehi.

Tot luna trecută, 31.460 de bulgari au călătorit în România, dintre care doar 8.357 au ajuns în țara noastră în vacanță. În total, în 2012, 318.112 bulgari au ajuns în România, cei mai mulți în lunile august (31.082 persoane) și septembrie (46.959 persoane).

Patru variante de vacanță cu 500 de euro pe litoralul românesc

Varianta 1 – cazare low-cost la Neptun

Românii care nu sunt foarte pretențioși atunci când vine vorba despre confortul și despre facilitățile pe care le pot obține din partea hotelierilor de pe litoralul românesc și care vor să petreacă un număr cât mai mare de zile pe malul Mării Negre, cu costuri cât mai mici, pot alege ca destinație stațiunea Neptun.

Pentru un drum dus-întors București – Neptun, turiștii trebuie să facă o singură dată plinul de benzină, deci să scoată din buzunar echivalentul a aproximativ 59 de euro.

Odată ajunși la destinație, cazarea se face pentru șapte zile la un hotel de 2 stele și costă 270 de euro. Principalele dotări ale camerelor sunt, potrivit ofertei hotelierului, plasa pentru țânțari de la ferestre și un fier de călcat.

Pentru că masa nu este inclusă în tariful camerei, turiștii trebuie să ia cel puțin două mese pe zi în oraș. Spre exemplu, o masă alcătuită din piept de pui la grătar, ciorbă de văcuță și clătite cu înghețată poate costa circa 8,5 euro.

Dacă se alocă un buget de 17 euro pe zi pentru mâncare, în total, mesele în oraș vor costa pe perioada șederii la malul mării 119 euro.

FOTO: gândul.info

Alți 7 euro din bugetul inițial de 500 de euro alocat vacanței se duc pe plata locului de parcare, acesta nefiind nici el inclus în tariful camerei de hotel, și 23 de euro sunt cheltuiți pentru închirierea zi de zi a unui șezlong pe plajă.

Astfel, turiștilor le rămân la dispoziție pentru distracție 22 de euro.

Varianta 2 – vacanță de 4 stele în Mamaia

Turiștii care vor o vacanță de lux vara aceasta pot opta pentru cazarea pentru cinci zile la un hotel de 4 stele din Mamaia pentru care trebuie să plătească 356 de euro.

Cazarea se face în regim de demipensiune, cu două mese pe zi, iar camera cu balcon dispune de vedere la Marea Negră și este dotată cu telefon, seif, aer condiționat, uscător de păr și minibar.

Alți 17 euro românii sunt cheltuiți pentru închirierea șezlongurilor pe plajă pe tot parcursul concediul.

La cei 373 de euro plătiți până acum se adaugă și 59 de euro, costul unui plin de benzină pentru asigurarea transportului cu mașina până la Mamaia.

Astfel, turiștilor le rămân din bugetul inițial, de 500 de euro, 68 de euro pentru distracție.

Varianta 3 – cu trenul la Eforie Nord

Cei care nu au mașină pot opta pentru transport cu trenul până pe malul Mării Negre. Un bilet întreg la clasa a II-a pentru o astfel de călătorie, spre exemplu, pe ruta București Gara de Nord – Eforie Nord costă doar 6 euro.

Trenul regio express pleacă din Capitală la ora 3 dimineața și ajunge la destinație în jurul orei 7:00.

Turiștii se cazează apoi, în regim de demipensiune, timp de 4 nopți la un hotel de 4 stele din stațiunea Eforie Nord. Pentru suma de 368 de euro, hotelieri îi găzdoiesc în camere cu vedere la mare, dotate cu telefon, televizor cu ecran plat, seif, aer condiționat, uscător de păr și minibar.

FOTO: gândul.info

Ei le pun, totodată, la dispoziție un uscător de păr, papuci de casă și halat de baie.

Alți 17 euro sunt cheltuiți pentru închirierea zilnică a șezlongurilor de pe plajă și 13 euro sunt puși de-o parte pentru cumpărarea biletului de tren la întoarcere.

Astfel, din bugetul inițial de 500 de euro turiștilor le mai rămân 96 de euro de cheltuială pentru distracție.

Varianta 4 – lux la Venus

Dacă au un buget de 500 de euro, românii își permit să acopere costurile de transport cu mașina până pe litoral și să se cazeze pentru două nopți la un hotel de 5 stele din stațiunea Venus. În tariful de cazare, de 382 de euro pe cameră, sunt incluse și două mese pe zi.

Camerele, izolate fonic, au vedere spre mare și balcon. Acestea sunt dotate, printre altele, cu telefon, televizor cu ecran plat, seif, aer condiționat, birou, uscător de păr și minibar.

Turiștilor primesc, totodată, papuci de casă, halate de baie și articole de toaletă gratuite, iar în timpul liber pot juca tenis de masă și biliard sau pot merge în excursii la cetatea Histria.

La aceste costuri se adaugă 20 de euro cu care își pot închiria trei zile pe plajă un baldachin, din bugetul inițial rămânând 39 de euro care pot fi alocați distracției.

Ce faci cu 500 de euro în Bulgaria – de la 11 zile de cazare la o stea la 3 zile de lux

Varianta 1 – servicii de 5 stele în Balcic

Pentru a asigura transportul cu mașina dus-întors din România în Bulgaria, românii trebuie să pună de-o parte 88,5 euro, mai exact costul unui plin și jumătate de benzină. La acesta se adaugă costul cazării în regim All Inclusive la un hotel de 5 stele, de 350 de euro.

Suma acoperă doar trei zile de cazare într-o cameră spațioasă, de 33 de metri pătrați, cu vedere spre Marea Neagră, ce dispune și de o zonă de relaxare și este doată cu telefon, radio, DVD player, televizor LCD, seif, aer condiționat și minibar.

FOTO: gândul.info

În preț, hotelierii includ și articole de toaletă gratuite, papuci de casă și halate de baie. Oaspeții pot juca tenis, biliard sau darts, pot închiria biciclete sau se pot relaxa la o baie turcească sau la piscină. Hotelierii le pun la dispoziție pe timpul zilei echipamentele necesare pentru a practica sporturi nautice, iar noaptea îi trimit să se distreze în cluburile unităților de cazare.

Odată ajunși în această stațiune, turiștii nu trebuie să rateze o vizită la Castelul din Balcic, construit în anul 1925 la ordinul Reginei Maria. Acesta este un important obiectiv turistic al litoralului bulgăresc și cuprinde, printre altele, un parc botanic, o mănăstire și mai multe vile rezidențiale.

Varianta 2 – concediu all inclusive la 2 stele în Sunny Beach

Cei care nu au o mașină, pot ajunge în Bulgaria cu autocarul. Transportul din România în Bulgaria pe ruta București Gara de Nord – Sunny Beach costă 35 de euro dus-întors, iar autocarul ajunge la destinație în jurul prânzului, după opt ore de mers.

Pentru a se caza timp de 5 nopți la un hotel de 2 stele din această stațiune, românii trebuie să scoată din buzunar 405 euro. Hotelierii îi găzduiesc în camere cu televizor, telefon și aer condiționat, cu balcon și vedere spre mare.

Oaspeții iau masa la restaurantul unității de cazare care are în meniu atât preparate tradiționale bulgărești, cât și preparate din bucătăria internațională.

După aceste cheltuieli, din bugetul inițial de 500 de euro turiștilor le mai rămân 60 de euro pentru distracție.

Varianta 3 – vacanță într-unul dintre cele mai vechi orașe europene

Românii care vor să își petreacă vara aceasta concediul în stațiunea Nesebar pot opta pentru cazarea la un hotel de 3 stele cu suma de 251 de euro pe 5 zile.

FOTO: gândul.info

Cazarea se va face într-un hotel construit în stil bulgăresc tradițional, aflat în centrul vechi al rezervației arheologice din Nesebar, oraș considerat unul dintre cele mai vechi din Europa, în camere dotate cu televizor, telefon, seif, aer condiționat, fier de călcat, dressing și minibar.

În tarif este inclus, conform ofertei hotelierului, doar micul dejun, motiv pentru care turiștii trebuie să mai pună de-o parte 85 de euro pe perioada șederii pentru a-și asigura celelalte mese, dacă luăm în considerare un buget de 17 euro pe zi.

La final, după ce se scade și costul transportului cu mașina dus-întors România – Bulgaria, de 88,5 euro, din bugetul inițial mai rămân 75,5 euro care pot fi cheltuiți pentru distracție.

Varianta 4 – cazare low cost 11 zile în „perla litoralului bulgăresc”

Românii care nu sunt foarte pretențioși cu locul unde se cazează când pleacă în concediu sau cu serviciile care li se pun la dispoziție din partea hotelierilor și care nu vor să își petreacă mult timp în unitățile de cazare pot opta pentru o vacanță low-cost în „perla litoralului bulgăresc”.

Nisipurile de aur este cea mai populară stațiune de pe litoralul vecinilor și locul unde se află cei mai mulți hotelieri care le pun la dispoziție oaspeților servicii 5 stele. Cu toate acestea, turiștii pot găsi aici și cazare ieftină.

FOTO: gândul.info

Pentru 10 nopți la o vilă care oferă servicii de doar o stea ei trebuie să scoată din buzunar doar 230 de euro. Camerele au vedere spre mare, aer condiționat și televizor, dar baia trebuie folosită la comun cu alți turiști aflați în aceeași vilă.

Unitatea de cazare este situată la 15 minute de mers pe jos față de parcul acvatic Aquapolis și la 15 minute de mers cu mașina față de Varna.

Dacă își aduc și mâncare de acasă, turiștii pot aloca zilnic 10 euro pentru mâncare și rămân cu 81,5 euro de cheltuială, după ce scad și costul transportului cu mașina până la destinație.

Știrile economice de ultimă oră, de acum și pe Facebook, pe pagina Gândul Financiar

Notă: Au fost luate în considerare oferte de cazare aferente perioadei 1 -7 august 2013.

Tarifele de cazare provin din ofertele publicate pe marile site-uri internaționale de rezervare hotelieră.

Plinul de benzină a fost calculat ca având 45 de litri. Costul carburantului a fost estimat la 5,8 lei/litru de benzină.

Transportul cu mașina din București până la stațiunile de pe malul Mării Negre și înapoi a fost estimat a necesita un singur plin de benzină, în timp ce transportul cu mașina România – Bulgaria a fost estimat a necesita un plin și jumătate de benzină.

Transformarea monedei naționale în moneda euro a fost realizată la un curs valutar de 4,42 lei/euro.

Costul de închiriere a unui șezlong a fost estimat la 15 lei pe zi, iar cel al unui baldachin la 30 de lei pe zi.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Cât costă un „platou cu draci pe el” de la terasa lui Luis Stan? Lumea...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Cât costă un „platou cu draci pe el” de la terasa lui Luis Stan? Lumea...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Aşa iau foc maşinile în mers! Cu ce greşesc şoferii, de fapt
Produsul indispensabil care se scumpește mult în România. Toți oamenii îl consumă în fiecare zi
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Doliu uriaș! A murit una dintre ultimele actrițe ale Epocii de aur. Era o legendă
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...