Câte zile pe an pierd patronii la coadă la fisc. Cum a reușit Suedia să reducă timpul

Câte zile pe an pierd patronii la coadă la fisc. Cum a reușit Suedia să reducă timpul
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 26/04/2012, 08:06

În ultimii cinci ani România nu a făcut progrese în ceea ceprivește simplificarea sistemului de colectare a taxelor șiimpozitelor. Concluzia aparține lui Peter de Ruiter, liderulDepartamentului de Consultanță Fiscală și Juridică alPricewaterhouseCoopers România (PwC), și a fost prezentată cuocazia lansării raportului „Paying Taxes 2011”, realizat de PwC șiBanca Mondială.

„Este puțin dezamăgitor pentru că este al șaselea an în carefacem acest raport în România și nu vedem schimbări radicale.Lucrurile nu s-au prea mișcat. Alte țări din jur se descurcă multmai bine”, a comentat Peter de Ruiter. România se clasează pe locul151 din 183 de economii analizate de către raportul PwC, fiind peultimul loc din UE în privința ușurinței plății impozitelor.Această poziție este cauzată de numărul mare de plăți, 113operațiuni pe an, numai Ucraina reușind să ne depășească din acestpunct de vedere. Dintre cele 113 plăți, 84 se referă lacontribuțiile sociale. Suedia este cea mai bine plasată în topulglobal, cu doar două plăți anuale. „Cum reușesc suedezii? Aici ocompanie plătește un singur impozit, de două ori pe an, sistemulelectronic de plată este pus la punct”, a explicat reprezentantulPwC.

Nouă zile pe an pentru plata dărilor la stat

Firmele din România pierd anual 222 de ore, adică puțin peste nouăzile pe an, pentru pregătirea documentației, depunereadeclarațiilor și plata efectivă a dărilor la stat. În schimb înBulgaria acest indicator urcă la 616 ore. Pentru plata impozituluipe profit, firmelor din România le sunt necesare 42 ore, iar pentrutaxele salariale – 120 ore. „Cel mai ridicat timp de conformare seînregistrează în Bulgaria și în Cehia”, se arată în raportulpublicat de PwC.

Reprezentantul PwC a arătat că în prezent autoritățile românecolectează doar în proporție de 79% taxele și impozitele, ceea ceînseamnă că restul de 20% din valoarea lor se pierd. De aicirezultă și slaba calitate a sistemului de colectare. El a dat șitrei exemple de măsuri pe care autoritățile române ar trebui să leia pentru a îmbunătăți sistemul de colectare a dărilor.

„Putem vedea o mare îmbunătățire dacă impozitele șicontribuțiile nu vor mai fi colectate de entități diferite. Dacătotul va fi colectat de ANAF putem asista la un impact pozitivmasiv, care va ajuta la viitoarea consolidare a bazei deimpozitare. Următoarea etapă ar fi reducerea numărului de plăți. Sepoate face consolidarea impozitelor specifice într-o singură zonă,sau plata la intervale mai mari. În loc să le colectăm odată pelună, aceste obligații să fie plătite mai rar”, a mai spus Peter deRuiter, care a adăugat că introducerea sistemului electronic deplăți a taxelor și impozitelor ar crește gradul de colectare aacestora.

Oficialul PwC a mai arătat că o metodă de a aduce în Româniamari companii de tip holding care acum au sedii în Cipru, deexemplu, ar fi îmbunătățirea legii holdingului. Raportul mai aratăcă în România nivelul total de impozitare este de 44,9% din totalulveniturilor, media la nivelul UE este de 44,2%, iar media la nivelmodial este de 47,8%. Cel mai ridicat nivel se înregistrează înItalia, unde nivelul dărilor este de aproape 70%. În România,nivelul taxelor salariale plătite de firme este de 32,3%, în timpce media UE este de 28%.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
ORA de IARNĂ 2021 aduce un PERICOL imens pentru români în plin val de coronavirus
BĂTAIE în TRAFIC! CINCI bărbați au fost REȚINUȚI
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
NENOROCIREA CUMPLITĂ care zguduie întreaga lume. Nici România nu va scăpa. Situația pare scăpată de...
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021