Câți români și-au făcut poliță obligatorie a casei și de ce statul nu-și asigură locuințele

Câți români și-au făcut poliță obligatorie a casei și de ce statul nu-și asigură locuințele
Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 26/04/2012, 09:46

Statul este prea sărac în acest an pentru a achita asigurareaobligatorie a locuințelor pe care le are în proprietate.Reprezentanții Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID),instituție care emite polițele obligatorii pentru locuințe,estimează că numărul unităților locative deținute de instituțiilede stat se ridică la 2.000-3.000 de unități.

Astfel că suma maximă ce ar trebui virată la PAID de stat esteestimată la 60.000 euro, adică aproape cât un Logan tunat dintrecele achiziționate în 2008 de Poliția Română. La trei luni de lademararea campaniei de asigurare obligatorie a locuințelor, niciunadintre instituțiile statului care are locuințe în proprietate nu aplătit la PAID contravaloarea asigurării obligatorii a fonduluilocativ deținut. Polița costă 10 euro pe an pentru casele dinchirpici și 20 de euro pe an pentru cele din beton. Tot înproprietatea statului sunt și majoritatea celor circa 27.300 delocuințe finalizate de Agenția Națională pentru Locuințe prinprogramul Locuințe pentru tineri, dar în aceste cazuri chiriașiivor fi cei care vor plăti polița, nu primăriile care le au înproprietate. „În cazul locuințelor construite de ANL doar la celenecontractate încă polița obligatorie va trebui plătită deprimării. La cele cu chiriași, toate costurile le revin acestora,deci și asigurarea obligatorie”, ne-a explicat Marius Bulugea,președinte PAID.

75.000 de polițe vândute

Până în prezent, 75.000 de români din toată țara și-au cumpărato asigurare obligatorie pentru locuință, iar Comisia deSupraveghere a Asigurărilor (CSA) estimează că la jumătatea anuluiviitor numărul românilor care își vor cumpăra o asemenea poliță vaajunge la circa 40-50%. În schimb, instituțiile statului nu s-augrăbit să plătească polița obligatorie, chiar dacă legea prevede căproprietarul locuinței este cel ce trebuie să achiteasigurarea.

„Cele mai multe locuințe de serviciu sunt probabil înproprietatea Ministerului Apărării Naționale. Până acum, nicioinstituție a statului nu a virat către PAID sumele pentruasigurarea obligatorie a locuințelor de serviciu. Sperăm ca lafinele anului să ne fie virate sumele”, a declarat pentru gândulMarius Bulugea. „Toate instituțiile de stat ne-au trimis datele culocuințele de serviciu, dar nu putem să vă precizăm câte sunt”, adeclarat pentru gândul Radu Popescu, consilier în cadrul PAID.

„Plătim anul viitor”

Instituțiile publice nu și-au prevăzut în bugete bani pentruasigurarea obli-gatorie. „Nu a fost bugetată (suma pentru plataasigurărilor obligatorii a locuințelor de serviciu din proprietateaMAI – n.red.). Atunci când ne-am făcut bugetul, legea nu era învigoare. În mod sigur vor fi bugetați anul viitor”, a declaratpentru gândul Mihai Capră, secretar de stat în MinisterulAdministrației și Internelor (MAI). La rândul său, prefectulCapitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a declarat pentru gândul că aaflat marți de faptul că Primăria Capitalei nu a comunicat PAIDcifrele cu locuințele de serviciu din portofoliu. „Avem o problemăcu apartamentele de serviciu deținute de Primăria Capitalei. AFI(Administrația Fondului Imobiliar din Primăria Capitalei – n.red.)dă dovadă că nu gestionează cum trebuie aceste date. Voi încerca săvăd ce se întâmplă acolo”, a declarat pentru gândul prefectulCapitalei.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac! Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Tatăl lui George Simion de la AUR, condamnat penal pentru că a bătut cinci polițiști!...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Horoscop 22 octombrie 2021. Zodia care se ceartă cu apropiații, cuvintele ei sunt gloanțe
Vergil Chițac: Constanța va dispune de 18 stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în...
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021