• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

CE a virat tranșa a treia, de 1,2 miliarde euro. Finanțele se duc în State după un nou credit

CE a virat tranșa a treia, de 1,2 miliarde euro. Finanțele se duc în State după un nou credit
Romania a primit joi a treia tranșă de la Comisia Europeană (CE), în valoare de 1,2 miliarde de euro, parte a acordului de împrumut de 20 miliarde de euro încheiat anul trecut cu FMI, CE, Banca Mondială și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Romania a primit joi a treia tranșă de la Comisia Europeană(CE), în valoare de 1,2 miliarde de euro, parte a acordului deîmprumut de 20 miliarde de euro încheiat anul trecut cu FMI, CE,Banca Mondială și Banca Europeană pentru Reconstrucție șiDezvoltare. „Suntem optimiști în ceea ce privește viitorulRomâniei. UE și FMI sunt mulțumite de progresele făcute”, adeclarat Laurent Moulin, șeful diviziei Comisiei Europene pentruCehia, România, Polonia și Slovacia, în urmă cu două zile. Pe listareușitelor Guvernului se află reforma pensiilor și a salarizariiunitare, potrivit oficialului european, care a amintit și dedificultățile privind programul de stabilizare macroeconomică, cași de aplicarea întregului pachet fiscal.

Cât despre posibilitatea semnării unui nou acord cu FMI, Moulina declarat că înțelegerea va fi în comun cu CE, însă discuțiilesunt premature. „Vom avea o misiune în România în octombrie șitoate aceste întrebări vor fi discutate împreună”, a spus Moulin.Pe lângă acordul stand-by cu instituțiile internaționale, înderulare, România s-ar putea împrumuta de pe piața din SUA, încadrul programului de finanțare externă, în valoare de 7 miliardede euro. Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Bogdan Drăgoispune că statul român s-ar putea împrumuta de pe piața americană laînceputul anului viitor. „Vom extinde programul MTN (Medium TermNotes, n.r.), pentru a ne permite accesul pe piața din SUA, pentrucare este nevoie de diferite documente, pe la începutul anuluiviitor. Piața americană are avantajul de a fi lichidă și favorabilăscadențelor lungi”, a declarat Drăgoi, citat de Reuters.

Inchide