Ce amendă va plăti o firmă care recunoaște, pe parcursul investigației, că a încălcat legea concurenței

Ce amendă va plăti o firmă care recunoaște, pe parcursul investigației, că a încălcat legea concurenței
Firma care își recunoaște, pe parcursul investigației, vina de a fi încălcat legea concurenței va putea beneficia de o reducere a amenzii, cuprinsă între 10% și 30% din valoarea inițială a acesteia, în baza unei ordonanțe de urgență adoptată, marți, de Guvern.

„Pentru a stimula companiile să recunoască săvârșirea unei fapte anticoncurențiale anterior finalizării investigației, s-a introdus în Legea Concurenței procedura tranzacționării. Această procedură prezintă avantaje atât pentru autoritatea de concurență, cât și pentru companii. Mecanismul procedurii tranzacționării constă în recunoașterea faptei anticoncurențiale pe parcursul investigației. Până acum, companiile puteau recunoaște că au săvârșit o faptă anticoncurențială doar după finalizarea raportului de investigație, în cadrul procedurii de audiere. În urma noilor modificări, compania care își recunoaște vina pe parcursul investigației poate beneficia de o reducere a amenzii cuprinsă între 10% și 30% din valoarea inițială a acesteia (în prezent legea prevede o reducere de doar 10%)”, se arată într-un comunicat al Executivului.

De asemenea, prin ordonanță este creat cadrul legislativ care să permită efectuarea de inspecții inopinate în orice spații în care întreprinderile își desfășoară activitatea. Guvernul arată că, prin această măsură, se elimină încercările de obstrucționare a inspecței inopinate prin folosirea argumentului că spațiul în care întreprinderea își desfășoară activitatea nu este deținută legal de către aceasta.

A fost extins, de la 48 de ore la 72 de ore, și termenul în care poate fi atacată hotărârea instanței pentru respingerea autorizării solicitate în scopul efectuării unei inspecții inopinate.

Inchide