Ce au în comun Aninoasa și Detroit, orașul american care A INTRAT ÎN FALIMENT. Primarul Dunca: „M-au sunat colegii să le dau modelul”

Ce au în comun Aninoasa și Detroit, orașul american care A INTRAT ÎN FALIMENT. Primarul Dunca: „M-au sunat colegii să le dau modelul
Publicat: 24/07/2013, 12:03
Actualizat: 06/07/2016, 00:59

Falimentul orașului Detroit, devenit joi cea mai mare metropolă americană care s-a declarat în faliment, a deschis o nouă filă în istoria administrației din SUA. Datoriile prost gestionate, incapacitatea administrațiilor conduse de politicieni nu sunt însă numai probleme „americane”. Și în România criza, combinată cu incompetența autorităților locale, sau chiar corupția în unele cazuri, au dus, desigur, la o scară mult mai mică, la nașterea unor situații similare. Dacă în America „falimentul” este cuvântul cheie, în România „se poartă” insolvența.

Sute de primării din România riscă falimentul, dar încă nu și-au declarat public starea de insolvență, așa cum le permite actuala legislație, considerată o „măsură de protecție”.

Avem deja un precedent.

La 300 de km de București și o lună de la deschiderea primei insolvențe a unei administrații locale din România, edilul din Aninoasa declară pentru gândul că instituția pe care o conduce a fost executată silit inclusiv pentru cloramină de dezinfectat toaletele. „Credeam că voi găsi cel puțin un hangar de cloramină. Am găsit câteva bidoane în magazie”, dezvăluie Nicolae Dunca, primarul localității Aninoasa (Hunedoara).

Și la București „căutarea” este în toi. Ca să aibă o vedere de ansamblu, Ministerul Finanțelor a solicitat recent direcțiilor de Finanțe din țară să raporteze câte primării și-au solicitat starea de insolvență, termenul-limită fiind vineri, 19 iulie, potrivit informațiilor obținute de gândul din surse guvernamentale.

Contactat vineri de gândul, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a refuzat să ofere detalii despre subiect, limitându-se să ne transmită un SMS cu următorul mesaj: „Nu comentez în timpul discuțiilor cu FMI cu CE. Multțumesc”.

„Treaba asta cu insolvența este foarte bună”

Să ne întoarcem însă la insolvența și toaletele din Aninoasa. „Treaba asta cu insolvența este foarte bună. (…) Acum cu falimentul Detroit, noi glumeam pe aici: Aninoasa și Detroit”, concluzionează pentru gândul, la o lună după deschiderea primei proceduri de insolvență a unei primării din România, edilul Nicolae Dunca (PSD) din Aninoasa (Hunedoara).

Aninoasa a cerut insolvența în luna iunie, din cauza arieratelor de 6 milioane lei.

Primarul, deja un fin finanțist, înșiră repede avantajele procedurii, făcând și un calcul cu cifrele publicate de presa internațională pentru cel mai mare oraș american care și-a declarat falimentul. „În afară că nu mai cresc penalitățile, administratorul judiciar poate să mai negocieze, să ne mai scadă datoriile. Noi, la o datorie de 59 de miliarde de lei vechi (5,9 milioane lei noi), avem șansa să dăm înapoi 30 miliarde lei vechi și ceva. În cazul Detroit, la fiecare dolar datorie, ei vor da înapoi doar câțiva cenți, din câte am înțeles”, își face socoteala în lei vechi primarul Dunca.

BCR, cel mai mare creditor, are de încasat de la primăria Aninoasa 35 de miliarde de lei vechi, din care 18 miliarde de lei vechi reprezintă creditul rămas de plătit, iar restul dobânzi și comisioane, mai spune edilul localității hunedorene.

Un alt avantaj al procedurii de insolvență este că furnizarea de utilități către primărie nu poate fi întreruptă. „Așa scrie în lege. Apa, curentul, telefonia, internetul nu pot fi oprite”, explică el.

„Nici măcar nu se vor înscrie la masa credală”

Cum poate „scăpa” primăria în insolvență de plata unei părți din datoriile pe care le are de achitat? Sunt multe firme care au de încasat sume mici, așa că mai mult ca sigur că nici măcar nu se vor mai înscrie la masa credală”, nu își poate ascunde bucuria primarul. Numai taxa de timbru este de 120 de lei noi.

Factura la apă, neplătită de 5 ani

Pe de altă parte, de cinci ani primăria Aninoasa nu își plătise nici o factură la apă curentă, la Apa Serv Petroșani. Nici pentru apa consumată de primărie, nici pentru cea de la stadionul din localitate. „Am obținut o eșalonare, am plătit o parte din sumă”, se mândrește Dunca.

Executați silit pentru cloramină de dezinfectat toaletele. « Credeam că o să găsesc cel puțin un hangar de cloramină. Am găsit câteva bidoane în magazie”

Odată cu declanșarea stării de insolvență au apărut și firmele cărora primăria le datora bani.

Primăria s-a trezit executată silit de o firmă de la care vechiul primar a achiziționat cloramină pentru dezinfectat toaletele. De vechiul primar nu mai dă nimeni.

„Sunt două facturi, una de 1,4 miliarde de lei vechi și una de 1,7 miliarde de lei vechi, de la o firmă din Slatina pentru achiziția de cloramină pentru dezinfectat toaletele primăriei. Facturile sunt vechi de trei ani. M-am gândit și eu, cât de scumpă poate să fie și cloramina asta?! Am crezut că o să găsesc cel puțin un hangar plin cu cloramină. Am găsit câteva bidoane într-o magazie”, ne povestește actualul edil din Aninoasa.

„M-au sunat alți primari. Eu stau mai bine ca ei”

Exemplul primei primării în insolvență ar putea fi urmat și de alți primari.

„M-au sunat vreo 3-4 primari din comune din județul Bacău să le trimit și modelui cererii de intrare în insolvență. Le-am trimis. Eu i-am întrebat ce datorii au. Unul din ei mi-a spus că are 50 de miliarde de lei. Iar bugetul anual este de 2 miliarde de lei. Adică eu stau mult mai bine ca ei. La mine situația nu este atât de gravă ca la ei”, admite Dunca.

Dunca ( membru PSD) a fost în mandatul trecut secretarul administrației locale și spune că a știut clar, încă de la început, ce are de făcut în ce privește insolvența. Era la curent cu legislația. „Deși legea din 2006 prevedea că normele vor fi publicate în șase luni, normele au apărut abia acum, în 2013 (OUG 46/2013)”, subliniază el.

Până în septembrie administratorul judiciar va face tabloul preliminar al creanțelor, administratorul judiciar a făcut notificare către toți creditorii primăriei Aninoasa. Până în data de 9 septembrie creditorii trebuie să se înscrie la masa credală în tabloul definitiv de creanțe. După contestații, în octombrie, acest tablou de creanțe va rămâne definitiv.

Sute de primării, în pragul falimentului

În prezent, sute de comune riscă falimentul. În toamna anului 2011 Emil Drăghici, primarul comunei Vulcana-Băi (Dâmbovița) și președintele Asociației Comunelor din România, declara pentru Ziarul Financiar că o treime dintre comunele din România – adică aproape 1.000 de unități administrative din totalul celor 2.861 de comune din România – se aflau în pragul falimentului. Între motive – contractarea unor lucrări de investiții pe care nu le-au mai putut plăti.

Contactat vineri de gândul, Drăghici spune că numărul primăriilor ce riscă falimentul ” s-a redus foarte mult ” față de acum 2 ani, având în vedere împrumuturile de la Trezorerie.

„Nu mai sunt chiar 1.000. Dar sunt multe, iar multe nu și-au declarat public starea de insolvență”, susține Drăghici, adăugând că procedura de intrare în insolvență este o bună „măsură de protecție”, dar este de părere că ar fi bine să poată fi aplicată de orice instituție publică, nu numai în cazul administrațiilor locale.

Împrumut salvator de la Trezorerie

Cea mai mare parte a arieratelor autorităților locale au fost achitate printr-un împrumut de 800 de milioane lei de la bugetul de stat, împrumut ce se va recupera din veniturile viitoare provenite din cotele defalcate și din alte resurse proprii.

„Am realizat o inspecție a arieratelor autorităților locale, în urma căreia s-a constatat că o parte semnificativă a arieratelor, 360 milioane lei, sunt sume cotestate pentru unul dintre următoarele motive: nerespectarea dispozițiilor sau reglementărilor legale relevante; facturare sau achiziție inadecvată; sau lipsa evidențelor privind efectuarea lucrărilor facturate. Aceste sume contestate nu vor fi luate în calculul sumei totale a arieratelor restante pe care le au autoritățile locale. Curtea de Conturi va audita sumele contestate și hotărârea definitivă va fi validată de instanțele judecătorești”, arată Guvernul în scrisorii de intenție transmise de Guvern către FMI în iunie.

Insolvența la Aninoasa. Ce urmează

Tribunalul Hunedoara a dispus la jumătatea lunii iunie, deschiderea procedurii de insolvență solicitată de Primăria Aninoasa, numind ca administrator judiciar SCP Tudor & Asociații SPRL.

Termenul pentru continuarea procedurii de intrare în insolvență este 10 septembrie.

Primarul unității administrativ-teritoriale a orașului Aninoasa a păstrat atribuțiile de ordonator principal de credite până la solicitarea de suspendare a atribuțiilor.

Termenul-limită pentru înregistrare de admitere a creanțelor a fost fixat pentru data de 15 august. De asemenea, s-a stabilit data de 11 septembrie 2013 termen-limită pentru verificarea crențelor, întocmirea, afișarea și comunicarea tabelului preliminar al creanțelor, iar eventuale contestații vor fi soluționate până în data de 28 septembrie. Termenul de afișare a tabelului definitiv cu lista creanțelor va fi 9 octombrie 2013.

Primăria din Aninoasa (județul Hunedoara), a depus, în 6 iunie, la Tribunalul Hunedoara o cerere de intrare în insolvență, instituția având arierate de aproximativ șase milioane de lei către furnizori și stat.

Viceprimarul Adrian Albescu declara atunci că datoriile datează de pe vremea fostului primar Ilie Botgros.
Viceprimarul susținea că numai penalitățile pentru un credit de 3 milioane de lei accesat în urmă cu șapte ani de la BCR sunt de 1.500 de lei pe zi.

Ordonanța de Urgență a Guvernului 46/2013 privind criza financiară și insolvența unităților administrativ-teritoriale obligă primarii să ceară Tribunalului să declare insolvența, dacă autoritatea locală are datorii neplătite mai vechi de 120 de zile și care depășesc 50% din bugetul general. Cei care nu sesizează instanța în timpul prevăzut de lege pot fi amendați sau condamnați la închisoare.

În momentul în care este declarată insolvența, judecătorul va numi un administrator judiciar care va gestiona finanțele locale și care, împreună cu conducerea primăriei, va întocmi un plan de redresare a situației economice a administrației publice.

Procedura de insolvență nu poate dura mai mult de trei ani, perioadă în care Autoritățile locale ar trebui să achite creditorilor sumele cuvenite.

Cazul Detroit

Detroit a devenit joi cel mai mare oraș din istoria Statelor Unite ale Americii (SUA) care și-a declarat falimentul, informează AP.

Kevin Orr, un expert în acest domeniu, a fost angajat de către guvernatorul statului Michigan în luna martie a acestui an pentru a salva orașul american. Joi, el a înmânat instanței documentele necesare pentru declararea falimentului.

Se crede că deficitul bugetului local este de peste 380 de milioane de dolari. Datoria publică este estimată la circa 17 – 20 de miliarde de dolairi.

Oficialii din Detroit, cel mai mare oraș din statul Michigan, analizau luna trecută posibilitatea de a achita datoriile acumulate prin scoaterea la vânzare a unor opere de artă expuse la unul dintre cele mai prestigioase muzee americane, Detroit Institute of Arts.

Detroit, odată al patrulea cel mai populat oraș din SUA, a pierdut, în perioada 2000 – 2010, circa 250.000 de locuitori. Dacă în anii 1950 aici trăiau 1,8 milioane de americani, în prezent numărul lor abia dacă depășește 700.000 de persoane.

Știrile economice de ultimă oră, de acum și pe Facebook, pe pagina Gândul Financiar

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Lidl se transformă! Ce începe să vândă, primele produse ajung în magazinele din România
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Te-ai gândit că trebuie să cumperi anvelope noi? Iată cum le alegi pe cele mai...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Virusul care ar putea provoca o nouă pandemie. 40% dintre oamenii infectați au murit
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Tehnici de citire a chipului. Cum îți dai seama dacă o persoană îți ascunde ceva
Amanta lui Reghe, scandal uriaş cu un reporter. Detalii bombă despre trecutul Corinei
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Doliu în muzica populară! O celebră artistă s-a stins din viață. Tragedie în România
Dumnezeule, nu! Virus apocaliptic la orizont! Covid-19 e ultima grijă. Vine Nipah
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021