Ce COMPANII STRĂINE au făcut investiții de la zero în țara noastră în 2011. PLUS: Investitorii străini negociază cu România 15 PROIECTE GREENFIELD, în valoare de 1,1 miliarde de euro

Redactor:
Simona Simionescu
Ce COMPANII STRĂINE au făcut investiții de la zero în țara noastră în 2011. PLUS: Investitorii străini negociază cu România 15 PROIECTE GREENFIELD, în valoare de 1,1 miliarde de euro
O serie de investitori din sectoarele auto și componente auto, energie regenerabilă, centre de servicii, materiale de construcții și industria siderurgică sunt interesați să facă afaceri în România.

România începe din nou să devină o destinație atractivă pentruinvestitorii străini, după ce 2010 a fost cel mai slab an, începânddin 2004, din acest punct de vedere. Mai multe companii străine audemarat investiții greenfield în valoare de 113 milioane de euro înprimele luni ale acestui an și împreună vor genera peste 1.800 delocuri de muncă, potrivit datelor comunicate de Centrul Românpentru Promovarea Comerțului și Investițiilor Străine (CRPCIS).

Este vorba despre Toro și InternationalAutomotive Components Group, ambele americane, deShinheung Electronics din Coreea de Sud, dar și despaniolii de la Siliken.

Propuneri de investițiinoi de 1,1 miliarde de euro

În plus, o serie de investitori din sectoarele auto șicomponente auto, energie regenerabilă, centre de servicii,materiale de construcții și industria siderurgică sunt interesațisă facă afaceri în România.

„De la începutul anului până acum am primit 15 propuneri deinvestiții noi, în fază de intenție, în valoare totală de 1,1miliarde de euro. Toate sunt proiecte greenfield și ar urma săcreeze 6.500 de locuri de muncă”, a declarat pentru gândul SorinVasilescu, directorul Direcției pentru investiții din cadrulCRPCIS. Sunt investitori potențiali, care tatonează mai multe țăridin regiune, precum Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia șiBulgaria.

„În final, ei vor alege acea țară care oferă cele mai bunepachete de stimulente, adică ajutoare de stat și locațiipotrivite”, adaugă Vasilescu. Cifrele totale sunt mai mari, pentrucă sunt și companii care vin în România prin intermediul camerelorde comerț sau al marilor firme de consultanță.

Pentru acest an, autoritățile așteaptă investiții străine învaloare de aproximativ 4 miliarde de euro, față de 2,59 miliarde deeuro, în 2009.

Investiții majore înRomânia la începutul acestui an

1. Înfebruarie, furnizorul de componente auto InternationalAutomotive Components (IAC) din SUA a început construireaunei fabrici de planșe de bord, panouri de portiere și capitonajede plafon la Balș, județul Olt. Finalizarealucrărilor este programată pentru finele acestui an, potrivitinformațiilor comunicate la lansarea lucrărilor. Este primulfurnizor auto care face o investiție greenfield în România, învaloare de 58 milioane de euro. 400 de oameni vor munci aici cânduzina va fi deplin funcțională, produsele fiind destinate înspecial uzinei auto Ford de la Craiova.

2.Fabrica de componente electronice Shinheung Electronics dela Oradea a fost inaugurată în ianuarie 2011, în urma uneiinvestiții în valoare de 30 milioane de euro, potrivit CRPCIS. Înprezent, are 700 de angajați, o parte lucrând încă din 2010.Recrutările continuă iar până la finele anului vor mai fi angajateîncă 300 de persoane, după cum au declarat pentru gânduladministratorii Eurobusiness Parc, unde își desfășoară activitateacoreenii.

Anul acesta, companiile care activează în parcul industrial dinOradea vor investi în total aproximativ 60 milioane de euro, încreștere cu 50% față de 2010.

3. Înfebruarie, compania americană Toro a anunțatconstruirea fabricii de sisteme de microirigații de laPloiești, printr-o investiție de 20 milioane deeuro. Debutul producției este planificat pentru sfârșitul veriiacestui an, iar fabrica va oferi aproape 100 de locuri demuncă.

4. Laînceputul anului, spaniolii de la Siliken audemarat la Timișoara o investiție de 5 milioane deeuro, într-o fabrică de panouri fotovoltaice. În total, 300 delocuri de muncă vor fi create în noua capacitate de producție.

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Dispariție misterioasă în Marea Britanie: 50 de miliarde de lire sterline „sunt ascunse undeva, dar...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Simona Halep face declaraţia momentului: ”Mi-a tras una de am zis că mă desfigurează”
Inchide