Ce face românul când nu mai are bani de carne? „Pac! taie animalele din bătătură”

Ce face românul când nu mai are bani de carne? „Pac! taie animalele din bătătură”
„Țăranul român este cel mai bun economist. Când simte că nu mai poate, pac! a tăiat cele 3-4 animale pe care le are în bătătură și gata", spune Gheorghe Caruz, președintele Patronatului Român al Cărnii de Porc. Eliminarea subvențiilor agricole pentru animale și păsări începând din acest an va determina tot mai mulți fermieri să renunțe la a mai crește animale și păsări.

„Țăranul român este cel mai bun economist. Când simte că nu maipoate, pac! a tăiat cele 3-4 animale pe care le are în bătătură șigata”, spune Gheorghe Caruz, președintele Patronatului Român alCărnii de Porc.

Eliminarea subvențiilor agricole pentru animale și păsăriîncepând din acest an va determina tot mai mulți fermieri sărenunțe la a mai crește animale și păsări. Institutul Național deStatistică (INS) a anunțat vineri că efectivele de porci au scăzutîn decembrie 2009 față de decembrie 2008 cu 6,2 %. „Este o scădereîn gospodăriile populației. Unii țăranii încep să prefere săcumpere carne de la piață”, ne-a declarat Caruz.

Președintele Patronatului Cărnii spune că, în ceea ce priveștemarile complexe, numărul de capete a crescut în ultimii ani, unmotiv fiind și subvențiile, care în 2009 au fost de 120 lei pe cap.Din 2010, acest tip de subvenții nu se vor mai acorda. StatisticileINS mai arată și că numărul total al păsărilor a înregistrat oscădere cu doar 0,6 %, iar efectivele de păsări ouătoare s-audiminuat cu 1,1 %. „Efectivele de păsări nu le considerămrelevante. În 2009 producția de carne de pasăre a crescut față de2008 cu 15%, un motiv fiind, printre altele, și subvențiile de 1,6lei pe cap acordate până anul trecut”, ne-a declarat Ilie Van,președintele Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări dinRomânia (UNCPR).

În schimb, singura modalitate prin care statul ar putea sprijinidin acest an crescătorii industriali de porci și de păsări ține deasigurarea unor norme de bunăstare.

Gândul a prezentat recentproiectele legislative ce prevăd acordarea de ajutoare de statpentru crescătorii industriali de păsări și porci care se vorangaja să respecte anumite condiții. Distragerea atenției cu”diverse obiecte” pentru a preveni agresivitatea la porci, locuride cazare curate și uscate, mai mult spațiu, manipulare „cublândețe” sunt doar câteva dintre măsurile pe care, pentru a obținebani de la stat, crescătorii de păsări și de porci vor fi nevoițisă le respecte.

Fondurile estimate că vor fi acordate pentru bunăstarea celor 28de milioane de păsări și a celor 2,7 milioane porci din ferme suntde 100 milioane euro. Pe de altă parte, Caruz mai spune că șiinterzicerea vaccinării contra pestei porcine este un motiv descădere a efectivelor.

România: locul 9 la vaci, locul 8 la porci și 4 la oi șicapre

Statistica mai arată că singurele care sunt în creștere suntefectivele de ovine și caprine, care au urcat în decembrie 2009față de decembrie 2008 cu 2,9 %. „După creșteri consecutive aleefectivelor de bovine și porcine, ajungând la sfârșitul anului 2006la aproximativ 3 milioane capete bovine, respectiv la peste 6,8milioane porcine, au urmat constant scăderi semnificative în anii2007, 2008 și 2009, la ambele specii”, relevă datele INS.

La efectivele de bovine, România se află printre primele zecețări ale UE, după Franța, Germania, Regatul Unit, Italia, Spania,Irlanda, Polonia și Olanda. La porcine, țara noastră se situează pelocul opt în Uniunea Europeană, iar din punct de vedere al turmelorde oi și capre ne aflăm pe poziția a patra, după Spania, RegatulUnit și Grecia.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide