Ce îi sfătuiește BNR pe românii cu credite în franci elvețieni. Vezi dacă și cât ar mai putea crește rata la împrumutul în franci

Ce îi sfătuiește BNR pe românii cu credite în franci elvețieni. Vezi dacă și cât ar mai putea crește rata la împrumutul în franci
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 07/09/2015, 00:49

Românii care au credite în franci elvețieni vor avea și peviitor motive să regrete decizia de a face un astfel de împrumut.BNR îi sfătuiește pe aceia care au împrumuturi în moneda elvețianăsă încerce să le refinanțeze.

Analiștii contactați de gândul sunt de părerecă moneda elvețiană va urma un trend de întărire cel puținpe termen de un an. Deși evoluția cursului este greu deprevăzut, specialiștii înclină să creadă că nu se va ajunge preacurând la cotațiile din 2007-2008, când un franc elvețian era cotatîn jurul valorii de 2 lei.

„Francul elvețian va rămâne o monedă de refugiu, va rămâneputernic față de leu, precum și față de euro și dolar. Cu excepțiaunor fluctuații pe termen scurt – de exemplu, vineri, leul s-aîntărit puțin – tendința va fi de consolidare a francului elvețian,cel puțin în viitorul apropiat, adică pe termen de un an”, adeclarat pentru gândul analistulfinanciar Aurelian Dochia. El spune că, datorită poziției saleunice în lume, de monedă „de refugiu”, francul elvețian este omonedă de rezervă, fiind comparat de investitori cu plasamentele înaur.

La rândul său, analistul financiar Bogdan Baltazar estimează,cel puțin pe termen scurt, o stabilitate a cursului leului înraport cu francul elvețian, în contextul noului împrumut acordatGreciei, convenit de liderii zonei euro.

„Tendința va fi de întărire a francului elvețian în raport culeul și euro. Cei care au făcut prostia să ia un credit în francielvețieni, au avut mult de pătimit în ultimii ani. Niciodată nu amrecomandat creditele în franci elvețieni. Totdeauna am spus „luațicredite în valuta în care aveți veniturile. Nu faceți pariu atuncicând luați un credit. Dacă vreți, jucați la bursă”, a comentatpentru gândul BogdanBaltazar.

Adrian Vasilescu: „BNRnu are niciun control asupra franculuielvețian”

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, este de părerecă numărul creditelor în franci elvețieni este „semnificativ”, darnu îngrijorător de mare. El a explicat că Banca Centrală nu areniciun control asupra evoluției monedei elvețiene.

„În vremurile de boom, BNR a atras cu insistență atenția celorce voiau să se împrumute la bănci, să se împrumute numai în monedaîn care sunt plătiți. Era o dificultate și cu creditele în euro.Pentru că oricând poate să intervină riscul valutar și săscumpească creditele în timpul rambursării datoriei. Cu atât maimult acest pericol exista în ceea ce privește împrumuturile înfranci elvețieni, fiindcă BNR nu are niciun control asupra acesteimonede.”, a declarat pentru gândul AdrianVasilescu.

El spune că unii au ascultat aceste atenționări, alții însă nu.”Acum văd singuri cât de scump a devenit acest credit. Povațarămâne valabilă și acum, deși este mai greu de obținut un creditazi. Un alt sfat: Cei care au credite în franci elvețieni poate arfi bine ca, dacă ajung la o înțelegere cu băncile, să încerce să lerefinanțeze”, a conchis Vasilescu.

3,9 lei pentru un francelvețian?

Pe de altă parte, și analiștii străini spuneau în urmă cu câtevazile, înainte de anunțarea noului împrumut pentru Grecia, căfrancul elvețian mai poate câștiga teren în fața euro, ceea ce arînseamna că la București cursul său poate să ajungă la 3,9 lei șichiar să depășească acest nivel dacă pe plan internațional situațiase complică.

„Ne vedem constrânși să coborâm proiecția privind perecheaeuro/franc pe termen scurt până la 1,1 franci pentru un euro șiconsiderăm că dorința băncii centrale a Elveției de a-și subțiabilanțul (îngroșat de cumpărările de euro operate în trecut – n.red.) va estompa orice revenire a cotațiilor pe parcursul lui2012”, a declarat recent Chris Turner, șeful Strategiei pentrupiețele valutare în cadrul biroului de la Londra al ING Bank.

O devalorizare a leuluicu 96% față de francul elvețian

Față de iulie 2007, când un franc elvețian era cotat de BNR la1,88 lei, în prezent moneda elvețiană a ajuns la aproape 3,7 lei,ceea ce înseamnă o apreciere a francului de 96% față de leu. Pe 22iulie 2011 un franc elvețian era cotat de BNR la 3,57 lei. Astfel,o persoană care are un credit în moneda elvețiană, cu o rată lunarăde 500 de franci, plătea în iulie 2007 circa 940 de lei, iar acumtrebuie să achite lunar 1.785 de lei.

CLICK pentru aMĂRI

În total, românii au de rambursat băncilor credite în francielvețieni, majoritatea garantate cu ipoteci, în valoare de 3,2miliarde de euro, în echivalent.

Ce te întreabă bancadacă vrei un credit în franci elvețieni

În ciuda semnalelor date de BNR în ce privește creditele înfranci elvețieni, acestea nu au dispărut din ofertele tuturorbăncilor comerciale. Dobânda DAE pentru creditele în francielvețieni la una dintre bănci este de 12,88%, față de 5,8% laîmprumuturile în euro la aceeași bancă.

„Nu doriți mai bine un credit în euro? DAE la creditele înfranci elvețieni este de două ori mai mare decât la credite îneuro. Cum doriți dvs.”, se miră o angajată a unei bănci, atuncicând cineva îi solicită o analiză pentru un credit în francielvețieni. „De când locuiți la actuala adresă? Ce studii aveți?Bugetar, dar în ce domeniu mai exact? Aveți mașină? Primiți tichetede masă? Căsătorit?” sunt doar câteva dintre întrebările pe carele-a adresat funcționarul de la ghișeu unei persoane care a spus căvrea să ia un împrumut în franci elvețieni.

Aflăm astfel că o persoană de 37 de ani, bugetar, cu un venitnet de 2.000 de lei lunar, care nu are alte datorii către bănci,”se încadrează” pentru obținerea unui credit de 17.900 de francielvețieni, pe 20 de ani.

„Atât timp cât băncile dispun de lichiditate în moneda elvețianăvor fi și oferte de creditare. Fiecare însă decide singur. Estebine însă să gândească înainte”, a comentat Adrian Vasilescu faptulcă unele bănci mai au încă oferte de credite în francielvețieni.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Ce avere a avut Petrică Cercel, de fapt, și cui rămâne moștenire
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Floarea CADAVRU, una dintre cele mai rare din lume. De unde îi vine numele și...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
O nouă metodă de înșelăciune face ravagii printre șoferi. Pagube de zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
Care este vârsta la care devenim adulți, de fapt. 18 ani este total greșit, descoperirea...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului despre Florin Salam, la câteva zile după moartea lui Petrică Cercel
Doliu uriaș. A murit un fost președinte. Televiziunea națională a făcut anunțul
E DEZVĂLUIREA MOMENTULUI. Un politician important din PNL s-a înrudit cu un interlop feroce. Petrecere...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...