Ce meserii se caută în 2011. După 20 de ani, România are nevoie din nou de ingineri

Ce meserii se caută în 2011. După 20 de ani, România are nevoie din nou de ingineri
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 16:17

Românii cu meserii calificate vor fi la mare căutare în 2011,mai ales cei din industria bunurilor de larg consum, sectorul auto,inclusiv producătorii de componente, precum și industria grea -metalurgia și producția de mașini și echipamente -, spunspecialiștii în resurse umane.

„Cererea de personal vine în special din producție, atât de lacompaniile care au comenzi externe, cât și de la cele careactivează numai pe piața internă. Se caută muncitori calificați,dar și specialiști, ingineri cu pregătire în domenii foartespecializate”, a declarat pentru gândul Oana Datki, country managerConsulteam România, reprezentantul pe piața locală al Mercer.Acestea sunt de altfel meseriile viitorului la nivel european, undeexistă în prezent o îngrijorare crescută legată de acoperireanecesarului de personal, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretarulgeneral al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Nu sunt singurele sectoare în care se anunță vești bune înprivința angajărilor. În orașele mari, companiile caută încontinuare specialiști în vânzări, mai ales oameni cu experiență îndomenii de nișă, precum IT și soluții tehnice. Și sectorul IT&Crămâne deschis angajărilor în 2011, alături de companiile care îșideschid call-centere la nivel local. „Există în economie un trendîn formarea unor echipe competitive pentru revigorareabusinessului”, adaugă Datki. În ciuda faptului că firmele care aureușit să se descurce în ultimii doi ani se pregătesc de angajări,ele nu sunt dispuse să mărească salariile tuturor angajaților, cinumai ale acelora care au rezultate bune. În medie, patroniipregătesc creșteri salariale de 6% în 2011, potrivitspecialistului, cu precizarea că plusul poate fi și de 8%, acordatstrict pe criterii de performanță.

Investiții, fără training de personal

Reprezentanții mediului de afaceri avertizează că patronii dinsectoarele unde este nevoie de personal calificat vor avea problemeîn găsirea de oameni pregătiți, iar industria auto este directvizată. În jur de 5.400 de joburi erau disponibile în acest sectorla finele lunii septembrie, mai exact posturi de operatori lainstalații și mașini și asamblori de mașini și echipamente, aratădatele statistice oficiale. „Realitatea este că nu avem școli deformare de ucenici și specialiști în industria auto. S-au făcutinvestiții în acest sector – de exemplu, avem clusterul din zonaCraiova-Slatina -, dar fără a crea și o zonă de training”, adeclarat pentru gândul Florin Pogonaru, președintele AOAR. El spunecă nici măcar recenta modificare a legii privind ucenicia la loculde muncă, prin care angajatorii primesc o subvenție de 300 de leide la stat dacă angajează și pregătesc tineri, nu ajută foartemult. „E vorba și de «propaganda» pe care Guvernul trebuie să ofacă cu antreprenorii. Statul trebuie să-i convingă să primeascăucenici, iar angajatorii trebuie să aibă și condiții, pentru că nupoți să-i lași nesupravegheați”, explică Pogonaru.

Patronii mai au nevoie și de 5.300 specialiști, cu ocupațiiintelectuale și științifice, în economie, în general. În total,23.300 de joburi erau vacante la nivel național la sfârșitul luniiseptembrie. „Nu este singura piedică de care se lovesc angajatoriicare caută personal calificat”, este de părere Cristian Pârvan. Elspune că lipsa de mobilitate a românilor dintr-o localitate în altaeste o altă problemă, iar sistemul trebuie regândit. „Nu estesuficient numai să-i dai omului un salariu mai mare ca să se muteîn alt oraș, trebuie rezolvată și problema locuinței, a școlilor,în cazul celor cu familii”, ne-a declarat el. Nici cetățenii altorstate europene nu sunt foarte încântați să se mute cu jobul pedistanțe mari, cu excepția ofertelor interregionale și a celor dinzonele de graniță, adaugă Pârvan.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Rețete inedite de varză murată. Cum procedează alte țări din Europa: ar trebui să le...
La Constanța este deja Halloween, dar... FĂRĂ petreceri!
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
Șoc total pentru cei cu mașini DIESEL! Vestea venită acum este absolut incredibilă. E record...
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021