Ce meserii se caută în 2011. După 20 de ani, România are nevoie din nou de ingineri

Ce meserii se caută în 2011. După 20 de ani, România are nevoie din nou de ingineri
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 16:17

Românii cu meserii calificate vor fi la mare căutare în 2011,mai ales cei din industria bunurilor de larg consum, sectorul auto,inclusiv producătorii de componente, precum și industria grea -metalurgia și producția de mașini și echipamente -, spunspecialiștii în resurse umane.

„Cererea de personal vine în special din producție, atât de lacompaniile care au comenzi externe, cât și de la cele careactivează numai pe piața internă. Se caută muncitori calificați,dar și specialiști, ingineri cu pregătire în domenii foartespecializate”, a declarat pentru gândul Oana Datki, country managerConsulteam România, reprezentantul pe piața locală al Mercer.Acestea sunt de altfel meseriile viitorului la nivel european, undeexistă în prezent o îngrijorare crescută legată de acoperireanecesarului de personal, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretarulgeneral al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Nu sunt singurele sectoare în care se anunță vești bune înprivința angajărilor. În orașele mari, companiile caută încontinuare specialiști în vânzări, mai ales oameni cu experiență îndomenii de nișă, precum IT și soluții tehnice. Și sectorul IT&Crămâne deschis angajărilor în 2011, alături de companiile care îșideschid call-centere la nivel local. „Există în economie un trendîn formarea unor echipe competitive pentru revigorareabusinessului”, adaugă Datki. În ciuda faptului că firmele care aureușit să se descurce în ultimii doi ani se pregătesc de angajări,ele nu sunt dispuse să mărească salariile tuturor angajaților, cinumai ale acelora care au rezultate bune. În medie, patroniipregătesc creșteri salariale de 6% în 2011, potrivitspecialistului, cu precizarea că plusul poate fi și de 8%, acordatstrict pe criterii de performanță.

Investiții, fără training de personal

Reprezentanții mediului de afaceri avertizează că patronii dinsectoarele unde este nevoie de personal calificat vor avea problemeîn găsirea de oameni pregătiți, iar industria auto este directvizată. În jur de 5.400 de joburi erau disponibile în acest sectorla finele lunii septembrie, mai exact posturi de operatori lainstalații și mașini și asamblori de mașini și echipamente, aratădatele statistice oficiale. „Realitatea este că nu avem școli deformare de ucenici și specialiști în industria auto. S-au făcutinvestiții în acest sector – de exemplu, avem clusterul din zonaCraiova-Slatina -, dar fără a crea și o zonă de training”, adeclarat pentru gândul Florin Pogonaru, președintele AOAR. El spunecă nici măcar recenta modificare a legii privind ucenicia la loculde muncă, prin care angajatorii primesc o subvenție de 300 de leide la stat dacă angajează și pregătesc tineri, nu ajută foartemult. „E vorba și de «propaganda» pe care Guvernul trebuie să ofacă cu antreprenorii. Statul trebuie să-i convingă să primeascăucenici, iar angajatorii trebuie să aibă și condiții, pentru că nupoți să-i lași nesupravegheați”, explică Pogonaru.

Patronii mai au nevoie și de 5.300 specialiști, cu ocupațiiintelectuale și științifice, în economie, în general. În total,23.300 de joburi erau vacante la nivel național la sfârșitul luniiseptembrie. „Nu este singura piedică de care se lovesc angajatoriicare caută personal calificat”, este de părere Cristian Pârvan. Elspune că lipsa de mobilitate a românilor dintr-o localitate în altaeste o altă problemă, iar sistemul trebuie regândit. „Nu estesuficient numai să-i dai omului un salariu mai mare ca să se muteîn alt oraș, trebuie rezolvată și problema locuinței, a școlilor,în cazul celor cu familii”, ne-a declarat el. Nici cetățenii altorstate europene nu sunt foarte încântați să se mute cu jobul pedistanțe mari, cu excepția ofertelor interregionale și a celor dinzonele de graniță, adaugă Pârvan.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Aşa iau foc maşinile în mers! Cu ce greşesc şoferii, de fapt
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Ce trebuie să știi dacă ai poliță RCA emisă de City Insurance. Recomandarea specialiștilor din...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
O aplicație de mesagerie foarte populară devine „noul dark web”. E uşor de folosit şi...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Când nu trebuie să te speli pe dinți, de fapt. Mulți români comit această greșeală...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Șocul anului despre PFIZER! Tocmai L-AU RETRAS de pe piață. Au găsit agenți CANCERIGENI
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....