Ce poate face România în fața unei NOI CRIZE. Mihai Tănăsescu, pentru Gândul: Așa ceva nu s-a mai întâmplat ÎN ISTORIA MONDIALĂ. Să ne pregătim pentru un alt mod de a trăi pe Pământ

Publicat: 23/04/2012, 19:31

În timp ce piețele internaționale freamătă, indicii bursieri se prăbușesc, iar lumea se pregătește pentru o criză economică mondială poate mai severă decât cea din 2008, România abia descoperă că cifrele de creștere economică pe care se baza pentru 2012 sunt pură fantezie. Ieri, Traian Băsescu preluând evaluările internaționale a declarat că actuala criză se va întinde pe termen mediu, respectiv „2, 3, 4 ani”. Gândul v-a prezentat ieri ce soluții a dat șeful statului, dar și ce au priceput reprezentanții Guvernului și cum plănuiesc ei să „salveze” România.

Ne propunem să facem o radiografie a momentului actual și începem prin a vă prezenta o declarație a reprezentatului României la FMI.

Mihai Tănăsescu: să ne pregătim pentru un alt fel de comportament, pentru un alt mod de a trăi pe Pământ

Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, este de părere că actualele derapaje din economia mondială au fost cauzate de „slăbiciunea factorilor de decizie”. „Ceea ce se întâmplă acum cu economia globală nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria omenirii. Slăbiciunea factorilor de decizie, inclusiv a celor din Vest, a condus la aceste derapaje. Trebuie să ne pregătim pentru un alt fel de comportament, pentru un alt mod de a trăi pe Pământ”, a declarat pentru gândul Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.

Ce fac motoarele Europei, comparativ cu restul zonei UE

businessinsider.com publică joi date ale unui raport pentru zona euro din care reiese că, în ultimele luni, motoarele economiei din UE, Franța și Germania, au avut o evoluție mai bună decât a restului statelor din regiune, dar „direcția este tot în jos”. „După cum puteți vedea, situația din statele de la periferia Uniunii Europene este destul de urâtă, însă situația pentru Franța și Germania este mult mai bună. Lucrurile nu sunt chiar atât de rele, dar direcția este exact la fel: în jos”, comentează autorul.

Soros: „Statele Unite sunt deja în cea de-a doua fază recesiuni în W”

Miliardarul George Soros a declarat joi la postul de televiziune CNBC că „Statele Unite sunt deja în cea de-a doua fază recesiuni în W”. Întrebat ce se va întâmpla dacă nu vor mai fi create noi locuri de muncă, Soros a spus că în acest caz SUA va avea o încetinire a economiei și mai mare, notează businessinsider.com.

El a mai explicat că ceea ce se întâmplă în Europa este o situație „mai periculoasă” decât ce s-a întâmplat cu Lehman Brothers (bancă al cărei faliment în 2008 a marcat debutul crizei- n.red.). Cu toate acestea, Soros este de părere că autoritățile vor face tot ceea ce este nevoie pentru a menține stabilitatea sistemului.

Ce-ar putea întâmpla, în opinia miliardarului Soros: două sau trei dintre țările mai mici ar putea intra în incapacitate de plată și ar putea să părăsească zona euro, cu condiția ca acest lucru să se facă într-un mod ordonat, pentru a nu perturba sistemul financiar global. Dar punctul culminant nu va veni în septembrie, spune el, pentru că „ei nu sunt pregătiți pentru acesta”.

Profetul crizei: Recesiunea este inevitabilă. Ar putea fi mai rău decât în 2008

Nouriel Roubini, profetul crizei din 2008, a declarat joi că recesiunea în acest moment este inevitabilă și ar putea fi mai rău decât în 2008. Europa și Statele Unite sunt „efectiv în recesiune”, iar factorii de decizie politică nu mai pot face nimic pentru a le salva, scrie joi businessinsider.com.

„Orice ar face FED (Banca Centrală a SUA) acum, este prea târziu”, comentează acesta în una dintre postările sale de pe Twitter.

Financial Times: Economia zonei euro se află în pragul recesiunii

Economia zonei euro se află în pragul recesiunii, potrivit unui studiu de piață care arată că activitatea din sectorul privat s-a contractat în această lună pentru prima dată ultimii doi ani, potrivit Financial Times.

Deteriorarea mai gravă decât se preconiza a indicelui privind achizițiile managerilor arată că redresarea regiunii euro s-a inversat și contribuie la creșterea presiunii asupra Băncii Centrale Europene de a reduce ratele dobânzilor.

Perspectivele economice au fost afectate de scăderea accentuată a încrederii consumatorilor și mediului de afaceri pe fondul crizei din zona euro, de escaladarea datoriilor, precum și de măsurile de austeritate fiscală pe întregul continent, precum și de veștile proaste dinspre economia americană.

Jean-ClaudeTrichet, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a semnalat o posibilă reducere a ratei dobânzii de referință la reuniunea Consiliului guvernatorilor a BCE, pe 6 octombrie la Berlin, chiar dacă rata dobânzii de referință a fost majorată la 1,5% recent, mai exact în luna iulie, mai scrie publicația menționată.

Dolarul, la maximul ultimelor șapte luni

Acțiunile de la cele mai mari burse au continuat să scadă puternic joi, ca urmare a perspectivelor sumbre anunțate de Banca Centrală a SUA (FED), potrivit CNBC. Cei mai importanți indici ai burselor din Statele Unite, precum Dow Jones, S&P 500 s-au prăbușit pe seama temerilor privind amplificarea recesiunii.

Evoluția de joi, 22 sept, a indicelui american Dow Jones:

Bursele din Asia au scăzut semnificativ joi, iar dolarul s-a apreciat, după ce FED a avertizat că economia SUA este vulnerabilă la riscuri semnificative, iar un raport privind activitatea fabricilor din China a indicat încetinirea creșterii, transmite Reuters.

Dolarul SUA a crescut la maximul ultimelor șapte luni, după ce Banca Centrală a SUA a anunțat că va încerca să reducă costurile de finanțare din economia SUA prin achiziționarea de titluri de Trezorerie cu maturitate pe termen lung, în valoare totală de 400 milioane de dolari, finanțată prin vânzarea de titluri pe termen scurt în cuantum similar.

Măsura FED a fost anticipată de numeroși economiști și este cunoscută drept „Operation Twist”, având scopul de a stimula economia prin scăderea forțată a costurilor de credit pe termen lung. Afirmația privind riscurile cu care se confruntă economia americană a captat însă atenția investitorilor.

Pe de altă parte, prețul aurului a scăzut joi cu peste 3% și se îndreaptă spre cel mai amplu declin luna din ianuarie, după ce noul program anunțat de FED pentru susținerea economiei a urcat cotația dolarului, cu impact negativ asupra burselor de mărfuri.

BCE: Dezechilibrele bugetare pun în pericol uniunea monetară europeană

Banca Centrală Europeană (BCE) consideră că dezechilibrele bugetare din zona euro pun în pericol perenitatea uniunii monetare europene, potrivit unui document publicat pe pagina de Internet a instituției, transmite AFP, citat de Mediafax.

„Dezechilibrele bugetare din zona euro, în ansamblul lor, și situația gravă din anumite state membre, luate individual, pun în pericol stabilitatea, creșterea economică și locurile de muncă, precum și perenitatea uniunii monetare europene”, se arată în documentul realizat de economiștii BCE, între care și germanul Jurgen Stark, care este demisionar.

Pentru a ieși din această situație, ei sugerează din nou consolidarea managementului finanțelor publice din fiecare stat din zona euro, prin intermediul unei instanțe supra-naționale, pentru evitarea derapajelor.

La rândul său, președintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, a declarat joi că țările occidentale nu vor avea nicio scuză dacă vor reintra în recesiune, pe care o vor transfera în acest caz și economiei mondiale, transmite AFP.

Ce a făcut România până acum

Autoritățile din România și-au dat seama că este criză. Zilele trecute, președintele Traian Băsescu a declarat că bugetul pentru anul 2012 trebuie să ia în calcul o creștere economică de 2 – 2,5%, iar Guvernul să nu își facă „iluzia creșterii economice de 3,5 – 4%” pentru anul viitor dacă nu iau „și măsuri majore de deschidere de exploatări de metale”. Șeful statului le-a tăiat astfel elanul premierului Emil Boc și miniștrilor care avansaseră anterior asemenea previziuni optimiste.

După ieșirea președintelui, previziunile optimiste asumate public au fost înlocuite cu analize prudente, în care evoluțiile economice internaționale și situația din Grecia și-au făcut loc în discurs. Ministrul Finanțelor spune negru pe alb că soluția pentru a salva creșterea economică este „zona de minerit”.

Citește și Guvernul cheamă minerii ca să îi salveze creșterea economică

Marți, în Parlament la votul pentru înființarea Ministerului Afacerilor Europene, Emil Boc s-a ferit să avanseze nivelul creșterii economice pe care cabinetul său îl are în vedere în fundamentarea bugetului pe anul viitor, invocând evaluările pe care trebuie să le facă cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială.

Nici ministrul de Finanțe Gheorghe Ialomițianu nu a prezentat un procentaj concret luat în calcul, păstrând însă un ton optimist. „Sunt soluții pentru a asigura o creștere economică de peste 3% dacă banii vor merge în investiții sau ne orientăm către zona de minerit”, a declarat Ialomițianu, pentru gândul. El a precizat că în ultima scrisoare de intenție convenită cu FMI se vorbește despre o creștere de 3,5-4%, iar o reevaluare nu poate fi făcută decât după consultarea partenerilor financiari ai României.

Recent, Comisia Națională de Prognoză (CNP) a anunțat că va revizui în creștere, de la 1,5% la 1,7% prognoza pentru creșterea economică din acest an și în scădere, de la 3,5-4% la 3%, estimarea pentru creșterea economică pe 2012.

Care sunt soluțiile Guvernului

Reducerea în continuare a cheltuielilor cu funcționarii publici, numirea de manageri privați, reducerea evaziunii fiscale, crearea de locuri de muncă sunt doar câteva dintre deciziile care ar putea diminua efectul unei eventuale recesiuni. În urmă cu câteva săptămâni, președintele Băsescu a declarat că „sunt prea mulți bugetari”.

„Bugetarilor pot să le transmit un singur lucru: că sunt prea mulți, avem 1,2 milioane de bugetari, și trebuie redus numărul bugetarilor! Trebuie să reducem cheltuielile de funcționare a statului dacă vrem să fim un stat viabil care să nu înghită resursele pe care le produce economia românească”, a declarat Traian Băsescu.

Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat exprimat ca procent în PIB este de 7,2% în anul 2012 și respectiv 7,1% în anul 2013, nivele considerate obligatorii pentru anii respectivi, potrivit unui document al Ministerului Finanțelor.

În ce privește numirea unor manageri privați, Guvernul și Fondul Monetar Internațional au decis ca în acest an să fie numiți manageri privați la nouă companii de stat, urmând ca anul viitor lista acestor companii să fie suplimentată cu șase societăți, relevă ultima scrisoare de intenție convenită de cele două părți și obținută de Mediafax. Conform documentului, primele companii de stat pentru care vor fi angajați manageri privați sunt Poșta Română, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Națională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm și Oltchim. Același document relevă că anul viitor vor fi numiți manageri privați la alte șase companii, respectiv CFR, CFR Călători, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica și Romgaz.

Stolojan:” Se poate discuta din nou cu FMI cu privire la cifra deficitului bugetar”

Pe de altă parte, utilizarea unui buget multianual ar fi una dintre variantele care ar putea fi adoptată. Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan, fost premier al României în perioada 1991-1992, spune că România are o perspectivă pe trei ani privind bugetul, care a fost trimisă și Comisiei Europene și FMI.

Vă prezentăm indicatorii macroeconomici pe baza cărora vor fi întocmite proiectele de buget pe anul 2012 și estimările pe 2013 și 2015, potrivit unui document de la Ministerul Finanțelor, publicat la finele lunii august. Menționăm că deja, pentru creșterea economică, autoritățile au anunțat recent alte cifre, respectiv 1,7% pentru 2011 și 3% pentru 2012.

Sursa: Ministerul Finanțelor

„Problema este însă că evoluția economică pe plan internațional merge altfel decât se estimase, nu numai de către autoritățile din România, dar și de către oficialii FMI”, a declarat pentru gândul Theodor Stolojan. El a amintit că prognoza actuală arată o încetinire a creșterii economice în cadrul UE.

„Germania are o încetinire a creșterii economice, sunt și țări din UE cu care România are relații economice și care au încetiniri, cum ar fi Italia. Trebuie făcute analize și trebuie văzut ce ritm de creștere economică poate avea România, pentru că în nici un caz nu se poate merge pe varianta de 4%. Ne-am angajat, prin acordul cu FMI și UE, că vom reduce deficitul bugetar de la 4,4% la 3%, cifră ce trebuie bine gândită”, a mai arătat fostul premier al României. În opinia sa, dacă ritmul de creștere economică este mai mic de 3%, „atunci avem o problemă cu scăderea deficitului”.

„Reducerea deficitului la 3% nu este atât de simplă. În plus, întârzie reforma administrației publice. Se poate discuta din nou cu FMI cu privire la cifra de deficit. România are credibilitate. Guvernul a luat măsurile necesare”, mai spune Stolojan.

În plus, Stolojan consideră că autoritățile trebuie să aibă în vedere ce se întâmplă cu recuperarea salariilor bugetarilor și cu pensiile. „Există o lege care spune clar cum se mișcă pensiile. Am văzut anunțuri făcute de persoane care nu au o răspundere legală în această direcție. Dar Guvernul este cel care are o răspundere față de persoanele din sectorul public și față de pensionari”, a arătat europarlamentarul PDL.

„Executivul poate face câteva scenarii: în cazul unei creșteri economice de 3,5%, avem următoarea variantă, iar dacă vom avea o creștere economică sub 3,5%, vom avea altă variantă. Nu poți lăsa milioane de oameni în neclaritate. Guvernul trebuie să ofere răspunsuri foarte clare”, a mai adăugat Stolojan, menționând că pe de altă parte, reforma în Sănătate nu este terminată, „lucrurile se împotmolesc tot mai des”.

(Loredana Voiculescu, [email protected], Gabriel Pecheanu, [email protected])

PENTRU COMENTARII ȘI OBSERVAȚII, VĂ AȘTEPTĂM PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Noua lovitură pregătită de Bill Gates în plină pandemie! S-a aflat planul său secret
Lumea nu va mai fi niciodată la fel! Ne apropiem de distrugere. Asta e noua...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...