Ce salariu poate câștiga un tânăr absolvent în domeniul IT

Ce salariu poate câștiga un tânăr absolvent în domeniul IT
Publicat: 12/08/2014, 18:22
Actualizat: 20/03/2019, 16:15

Ca el sunt sute de tineri care au același țel – să facă o carieră în IT. Dacă îi întrebi care este idolul lor îți răspund fără ezitare – Bill Gates. Co-fondatorul Microsoft a strâns o avere împresionantă și este la ora actuală cel mai bogat om din lume. Gates are 82,7 miliarde de dolari pe care nu îi cheltuiește numai pe bunuri luxoase, ci și pe acte de caritate.

Visul unei cariere în domeniul IT i-a făcut pe absolvenții de bacalaureat din țara noastră să ducă o luptă acerbă pentru un loc într-una dintre facultățile de profil. Doar în Capitală, mai bine de 1.000 de tineri s-au înscris pe cele 500 de locuri la buget de la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnice.

Cea mai vânată facultate de la ASE a fost tot una cu profil IT. La Cibernetică, la specializarea Informatică economică s-au bătut 7 candidați pe un loc la buget, iar la specializarea Cibernetică economică s-au luptat 6 candidați pe loc. Citește mai multe despre facultățile unde s-au bătut pe un loc la buget cei mai mulți tineri AICI

Salarii de 500 de euro pentru poziții entry-level

Specialiștii în Resurse Umane contactați de gândul au vorbit despre salariile și oportunitățile pe care le pot avea angajații în domeniul IT.

„În ultimii ani, au apărut numeroase oportunități în industria IT. Desigur, nu orice tânăr absolvent se potrivește ca profil și competențe. Este o industrie mai , iar salariile pot fi mai mari decât piața. Vorbim aici de profilele tehnice, IT sau telecom. Salariile pot depăși nivelul de 500 de euro (n.r. 2.250 de lei) pentru o poziție entry level”, a declarat pentru g\ndul Raluca Pârvu, business manager BPI Group.

Spre comparație, pentru prima experiență profesională te poți aștepta, în general, la un salariu net lunar de 300 – 400 de euro, echivalentul a cel mult 1.800 de lei. În marketing sau în call center poți câștiga chiar mai puțin, între 150 – 350 de euro (circa 675 de lei – 1.575 de lei), în funcție de post.

„De cele mai multe ori, așteptările salariale ale candidaților debutanți sunt nerealiste, aceștia crezând că absolvirea unei facultăți le oferă confortul unui salariu mai mare”, ne-a mai explicat business managerul BPI Group.

Salariul mediu net înregistrat în România în luna iunie era de 1.687 de lei, conform celor mai recente date furnizare de Institutul Național de Statistică. Totodată, salariul mediu net al angajațiulor care executau activități de servicii în tehnologia informației sau activități de servicii informatice era de 3.922 de lei și era unul dintre cele mai mari din România.

Oportunități de angajare există destul de multe în România având în vedere numărul mare de firme și companii care își desfășoară activitatea în domeniul tehnologiei la noi în țară. La Cluj, spre exemplu, există un cluster IT ce include 27 de companii care înregistrau în 2012 un business cumulat de 100 de milioane de euro, iar în Capitală regăsim sediile subsidiarelor unora dintre giganții internaționali în IT – Microsoft, Oracle, Cisco, IBM sau Adobe. Găsiți aici harta celor județelor unde își au sediul cele mai importante firme din IT

Românii au făcut carieră în IT în Statele Unite

În ultimii ani, gândul a prezentat poveștile mai multor români care au reușit să-și construiască o carieră în IT peste hotare, în Statele Unite ale Americii (SUA). Cristian Strat este unul dintre aceștia. El lucrează în prezent ca engineering manager pentru cei de la Twitter și locuiește în San Francisco, California.

Bârlădeanul a fost student la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității din București înainte să plece din România.

Povestea lui Strat în Statele Unite a început în 2009 când cei de la Twitter au cumpărat o aplicație pe care o dezvoltase alături de un prieten, Mircea Pașoi. Acesta a ajuns și el senior manager în cadrul Twitter. Citiți AICI mai multe despre cei doi tineri de la Twitter

Sursă: YouTube

Ei nu sunt singurii care au ajuns să lucreze pentru unele dintre cele mai mari companii din IT. Un grup de români merge zi de zi la muncă în Palo Alto unde lucrează pentru Facebook. Printre aceștia se numără Andrei Alexandrescu – Research Scientist.

El s-a angajat în această companie în februarie 2010, după ce și-a terminat doctoratul, care a durat 8 ani. „Îmi căutam de lucru. M-a recomandat un prieten care lucra la Facebook. Și eram curios să știu ce se face acolo. Eu aveam un cont, dar nu eram foarte activ. M-am dus, am dat interviul, iar postul s-a potrivit ca o mănușă. Eram foarte bucuros că mi s-a oferit un job la care nu m-am plictisit niciodată, pentru că am avut ocazia să lucrez cu foarte multe sisteme și în foarte multe echipe mici și mobile”, ne-a povestit Alexandrescu. Găsiți povestea lui Andrei Alexandrescu AICI

Un alt român care a făcut carieră în IT peste hotare a fost și Liviu Ciortea. El lucrează în prezent ca software engineer la Facebook, iar în trecut a lucrat pentru Google.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
MEDIC de la Spitalul MEDGIDIA, DECORAT de IOHANNIS!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Veste teribilă pentru milioane de români! Va fi jale la începutul anului viitor. Nimeni nu...
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...