Ce spune Teodorovici despre rata de absorbție a fondurilor europene

Ce spune Teodorovici despre rata de absorbție a fondurilor europene
Rata de absorbție a fondurilor europene este de 28%, aproape de nivelul mediei UE care este undeva la 30%, a declarat miercuri ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, care asigură și interimatul la ministerul Fondurilor Europene.

Teodorovici vorbește de 8,69 miliarde de euro bani europeni efectiv intrați în România prin politica de coeziune și politica agricolă comună, plus 6,6 miliarde de euro plăți către beneficiari, plăți directe către fermieri. „De asemenea în interiorul țării, pentru că acesta este fluxul de fonduri intrat în România de la Comisia Europeană, dar și plățile către beneficiarii din România pe diferite programe comunitare, 4,9 miliarde de euro sumă plătită acestor beneficiari și care implementează proiecte cu finanțare europeană din fondurile structurale și de investiții și nu numai. Aproximativ 8 miliarde de euro suma achitată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, Programul Național de Pescuit și Afaceri Maritime și plăți directe de către fermieri”, a adăugat ministrul, care a avut o conferință de presă miercuri.

Teodorovici spune că valoare totală a liniilor de finanțare deschise este de aproape 25 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ 91% din alocarea totală pentru România. „42,7 miliarde de euro o reprezintă valoarea proiectelor depuse pentru aceste linii de finanțare. Deci deja e un interes foarte ridicat din partea celor care vor să primească finanțare europeană. Și aproximativ 22 de miliarde de euro este valoarea totală a contractelor de finanțare semnate, rata de contractare crescând astfel de peste 14 ori, de la 5% în 2016 la 77% din alocare în prezent”.

Teodorovici spune că vrea să aibă la Bruxelles, joi, o întâlnire cu comisarul Corin Crețu, pe diferite subiecte de importanță pentru România printre care podul de peste Dunăre sau laserul de la Măgurele.

„O serie de proiecte pentru care vrem să avem o consultare înainte de a acționa într-un anumit fel sau altul și din păcate din câte înțeleg nu se permite o astfel de discuție și dorește totuși blocarea discuției mele ca ministru cu cei de la nivel tehnic de la Bruxelles, poate doamna comisar este mult prea ocupată cu această campanie electorală. Mi-aș fi dorit foarte mult să pot discuta aceste subiecte foarte importante pentru România cum spuneam, dar dacă totuși mesajul ajunge la domnia sa poate mâine ne vedem la Bruxelles și discutăm concret pentru țara pe care dânsa spune că o reprezintă cu mare succes”.

Inchide