Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Ce trebuie să faci în cazul producerii unui accident rutier în străinătate. PLUS: Cum poți obține despăgubiri

Ce trebuie să faci în cazul producerii unui accident rutier în străinătate. PLUS: Cum poți obține despăgubiri
În perioada 20 - 26 iunie, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), alături de Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) și de Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA), desfășoară campania "Ce faci în caz de accident?"

În perioada 20 – 26 iunie, Comisia de Supraveghere aAsigurărilor (CSA), alături de Direcția Rutieră din cadrulInspectoratului General al Poliției Române (IGPR) și de AsociațiaPentru Promovarea Asigurărilor (APPA), desfășoară campania „Ce faciîn caz de accident?” pentru a informa conducătorii auto despreprocedurile pe care trebuie să le urmeze în cazul producerii unuiaccident.

Aproximativ 3 milioane de broșuri vor fi distribuite în cele maimari orașe ale țării, în zonele principalelor intersecții, prinintermediul agenților poliției rutiere și al promotorilor.

Ce trebuie să faci cândai un accident auto peste graniță

Cele mai importante măsuri pe care un șofer român trebuie să leia imediat după producerea unui accident rutier în străinătate,după cum susțin oficialii CSA, sunt:

• Să se informeze asupra legislației țării în care a fost produsaccidentul.

• Dacă este vinovat de producerea accidentului poate daceluilalt șofer o copie după polița RCA sau după Cartea Verde, înfuncție de țara în care a fost produs accidentul.

• Dacă este păgubitul, poate merge la compania de asigurări avinovatului sau la reprezentantul acelei companii în România.

• Trebuie să meargă alături de celălalt șofer la cea maiapropiată secție de Poliție sau, în cazul în care legislația țăriirespective permite acest lucru, să utilizeze un formular deconstatare amiabilă.

Constatarea amiabilă poate fi realizată atât în țară cât șipeste hotare, prin completarea unui formular cu același format întoate statele europene. Rubricile trebuie completate corect șicomplet.

Completarea unui formular de constatare amiabilă nu reprezintăși o recunoaștere a vinovăției. Trebuie reținut însă că, dupăcompletarea sa, șoferii nu mai pot merge la Poliție, iar companiade asigurări este obligată să rezolve cazul pe baza acestuia.

Cum poți obținedespăgubiri

Pentru a obține o despăgubire în cazul unui accident rutierprodus în străinătate, conducătorul auto poate:

• Să trimită la întoarcerea în țară o cerere de despăgubirereprezentantului din România al companiei de asigurări avinovatului de producerea accidentului.

• Să afle cine este reprezentantul din România al companiei deasigurări prin intermediul Fondului de Protecție a VictimelorStrăzii (F.P.V.S.).

• Să afle numele companiei de asigurări a vinovatului deproducerea accidentului cu ajutorul F.P.V.S.

• F.P.V.S. poate să obțină numele asiguratorului automobiluluidupă numărul de înmatriculare.

• În cazul în care compania de asigurări din străinătate nu areun reprezentant în România cererea de despăgubire trebuie trimisăla F.P.V.S.

• F.P.V.S. poate acționa și în cazul în care celălalt automobilimplicat în accident nu este asigurat sau dacă asiguratorul nupoate fi identificat.

Se pot obține despăgubiri înainte de reparația mașinii,asiguratorul fiind obligat să stabilească valoarea acestora înfuncție de prețurile pieselor și în funcție de costul manopereinecesare. De asemenea, compania de asigurări nu poate impuneservice-ul în care vor fi realizate reparațiile.

În cazul în care vrei să îți plătești singur reparația, poți mergela asigurator cu documentele care atestă plata și astfel îțirecuperezi banii. Conducătorii auto pot realiza sesizări saureclamații apelând la CSA sau la Biroul Asiguratorilor Auto dinRomânia (B.A.A.R.).

Cu ce documente trebuiesă te prezinți la compania de asigurări în cazul unui accidentprodus în țară

În cazul producerii unui accident rutier în țară, conducătorulauto trebuie să se prezinte la compania de asigurări cu următoareledocumente:

• formularul de constatare amiabilă completat de ambii șoferisau procesul verbal eliberat de Poliție;

• permisul de conducere;

• actul de identitate;

• certificatul de înmatriculare și cartea de identitate amașinii;

• procură notarială, în cazul în care proprietarul mașinii estepersoană fizică, sau împuternicire, în cazul în care proprietaruleste persoană juridică.

(Corina Vârlan)

Inchide